E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Afganistan'dan çekilme sözünden dönecek mi---

ABD Afganistan'dan çekilme sözünden dönecek mi

ABD Afganistan'dan çekilme sözünden dönecek mi
03 Mayıs 2021 - 00:35 borsagundem.com

Afganistan'daki askerlerini çekeceğini açıklayan ABD'den farklı açıklamalar geliyor. Genelkurmay Başkanı Milley, ABD askerlerinin çekilmesinin Afgan hükümetini Taliban'a karşı zor durumda bırakacağını söyledi

ABD Başkanı Joe Biden'ın "11 Eylül'e kadar tamamlanacak" dediği ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili hazırlıklarını sürdüren Pentagon'un tepesindeki isimden farklı bir açıklama geldi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Afgan hükümetinin Taliban’a karşı kötü sonuçlarla karşılaşabileceğini bildirdi. Milley'in bu açıklaması, "ABD Afganistan'dan çekilme fikrinden geri adım mı atacak" sorularına neden oldu. 

Milley, AP’ye yaptığı açıklamada, Afgan güvenlik güçlerinin oldukça iyi donanımlı ve eğitimli olduklarını ancak uluslararası destek olmadan potansiyel bir Taliban saldırısı karşısında ise hazır olduklarını söyleyemeyeceğini belirtti.

Milley, “Sanırım burada bir dizi olasılık var. Bir yandan gerçekten dramatik, kötü olası sonuçlar elde edebilirsiniz. Öte yandan ordu ve hükümetin kenetlendiği bir sonuç alabilirsiniz. Bunların hangisi olur, şimdilik bilmiyoruz. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'da Kabil hükümeti ile Taliban arasında siyasi uzlaşma ihtimalinin de bulunduğuna işaret eden Milley, bunun gerçekleşmesi halinde korkulan kitlesel sivil savaşın önüne geçebileceğinin altını çizdi.

ABD, 29 Şubat 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan çekilme konusunda anlaşmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve geldikten sonra Pentagon, eski Başkan Donald Trump döneminde imzalanan bu anlaşmaya yönelik inceleme başlatmıştı.

SADECE 60 ABD ASKERİ AYRILDI

Afganistan'da konuşlu ABD ve NATO silahlı kuvvetleri, 1 Mayıs itibarıyla resmen çekilmeye başladı. ABD Savunma Bakanlığı bugüne dek yalnızca 60 ABD askerinin ülkeyi terk ettiğini açıkladı.
Halen ülkede bulunan, sayıları 2 bin 500 ila 3 bin arasında olduğu tahmin edilen ABD askerleri ile yaklaşık 7 bin NATO askeri personeli, 1 Mayıs'tan itibaren aşamalı olarak ülkeyi terk edecek.

ABD Başkanı Joe Biden, 15 Nisan'da yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ta çekilme sürecinin başlatılacağını, Afganistan'ın işgalinin yıl dönümü olan 11 Eylül'ün önce tüm askeri kuvvetlerin çekilmiş olacağını açıklamıştı.

Pentagon açıkladı: Çekilme başladı

 

Afganistan'da iftar kana bulandı: Onlarca ölü var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif gsli03 Mayıs 2021 05:55

    Bırakın böle haberleri. Abd artık ön plana çıkamayak kadar 2 yüzlü halde

  • Kürşad03 Mayıs 2021 02:15

    Tüm dünyadan çeksin askerini, polisini, muhiplerini, uşaklarını, işbirlikçilerini, pılısını pırtısını, yedi sülalesini.....