E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB ve ABD'den ortak Türkiye açıklaması---

AB ve ABD'den ortak Türkiye açıklaması

AB ve ABD'den ortak Türkiye açıklaması
15 Haziran 2021 - 20:01 borsagundem.com

Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki zirve toplantısı sonunda yayımlanan ortak açıklamada, 'demokratik bir Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki' hedeflendiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB-ABD Zirvesi bittikten sonra ortak açıklama yayımlandı.

Açıklamanın uluslararası ilişkiler ile ilgili kısmında Doğu Akdeniz ve Türkiye’ye de yer verildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Farklılıkların iyi niyetli diyalog ve uluslararası hukuk uyarınca çözülmesi gereken Doğu Akdeniz’de gerginliğin sürdürülebilir şekilde düşürülmesi için el ele çalışmaya kararlıyız. Demokratik bir Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki hedefliyoruz.”

Çin’e yaklaşımda 'istişare', Rusya’ya karşı 'birlik'

Açıklamada Çin ve özellikle Rusya’ya geniş yer ayrıldı. Çin’e yaklaşımlarda yakın istişare ve iş birliği niyeti beyan edilen açıklamada, “Sincan ve Tibet’teki insan hakları ihlalleri, Hong Kong’daki özerklik ve demokratik süreçlerde görülen aşınma, ekonomik baskı, dezenformasyon kampanyaları ve bölgesel güvenlik konuları dahil olmak üzere ortak endişelerimizle ilgili koordinasyonu devam ettirmeyi istiyoruz” ifadesi yer aldı.

Açıklamada Rusya’ya karşı tavırda “birlik” vurgusu yapılırken ABD ile ABD’nin politikaları ve eylemlerini koordine edebilmek amacıyla Rusya konulu AB-ABD yüksek düzeyli diyaloğu kurulması planı bulunduğu açıklandı.

Açıklamada, iletişim kanallarının açık tutulduğu, AB’nin Moldova, Ukrayna ve Gürcistan gibi doğu ortaklarına desteğin devam edeceği, Belarus halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

Orta Doğu, İran, Kovid-19’un çıkış nedeni

Açıklamada, Suriye konusunda ise mevcut Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kazandığı seçimin yasa dışı olduğu savunularak, hükümetin 'acımasız suçlarından dolayı' hesap vermesi gerektiği ileri sürüldü ve BM Güvenlik Konseyi kararları ışığında siyasi bir çözüm için uluslararası camiaya çağrı yapıldı.

Suriye’de artan insani yandım ihtiyacının karşılanması için BM Güvenlik Konseyine çağrı yapılarak yardımların ihtiyacı olan herkesi ulaştırılmasının sağlanması istendi.

Libya’nın barış, güvenlik ve istikrarına olan taahhüdün teyit edildiği açıklamada, Orta Doğu’da varılan ateşkesten duyulan memnuniyet dile getirildi. AB ve ABD, İsrailliler ile Filistinliler için iki devletli çözüm temelinde eşit özgürlük, güvenlik, refah ve demokrasiden faydalanılmasına duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden ve ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmaya dönmesini amaçlayan görüşmelere destek ifade edilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) reformu için iş birliği konusunda kararlılık vurgulandı.

Açıklamada Kovid-19 salgınının çıkış nedeninin tespiti için şeffaf, kanıt temelli, uzmanların öncülüğünde DSÖ tarafından yürütülecek yeni bir çalışma için çağrıda bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı, günlük Kovid-19 verilerini açıkladı

AB'de yolsuzluk araştırması

Eczacıbaşı Yatırım, BIST 100 endeksine alındı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İkileyin15 Haziran 2021 21:13

    Lan yürüyün gidin bunlara inanan da varsa hala pesss

  • Mehmet15 Haziran 2021 21:09

    Karşılıklı cikara dayanan ilişkiden bahsediyorlar utanmadan. Biz hep fazla fazla fedakarlık yapıyoruz. Gölge etmeyin yeter.

  • azmi15 Haziran 2021 20:59

    Kimin çıkarı. S 400 leri aktive etmeyelim , Suriyelileri beslemeye devam edelim , F 35 lerden vazgeçelim, ödediğimizi istemeyelim, Suriyenin kuzeyine kurduğunuz devletçiğe ses çıkarmayalım, oradaki teröristlere birşey yapmayalım, semirmeye devam etsinler ,kanalı yapalım, Rusya ile papaz olalım, AB ülkelerinin atıklarını taşıyan Tuna nehri atıkları Karadenize oradan Marmara Denizimize daha rahat aksın, müsilajda boğulalım, Afganistana gidelim ,menfaatlerinizi koruyalım, verdiğimiz şehitler yetmiyormuş gibi bir de Talibanla uğraşalım vs,vs emriniz olur :(  :( 

  • Yorum15 Haziran 2021 20:51

    Boş konuşuyorlar demokratik diyorlar birde utanmadan siz ne kadar demokratiksiniz görüyoruz birde işinize geldim diktatörler demokrat oluverir siziniçin Çin çok demokrat o sebeple abd nin en büyük yatırımı orada değil mi en çok ticareti çinle çok demokrat olduğu için yapıyorsunuz vallaha bravo size

  • Yorum15 Haziran 2021 20:41

    Doğu akdeniz in durumu belli koçum

  • Demokrat vatandaş15 Haziran 2021 20:38

    "Demokratik bir Türkiye ile" demişler.