E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB ve ABD anlaştı! Türkiye'ye Doğu Akdeniz mesajı---

AB ve ABD anlaştı! Türkiye'ye Doğu Akdeniz mesajı

AB ve ABD anlaştı! Türkiye'ye Doğu Akdeniz mesajı
24 Mart 2021 - 23:48 borsagundem.com

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile iş birliğindeki çıkarları temelinde ABD ile AB'nin Doğu Akdeniz'de gerginliğin kalıcı şekilde düşürülmesi için birlikte çalışacağını söyledi.

Borrell ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Borrell, toplantıda ele aldıkları konular arasında Doğu Akdeniz'in de bulunduğunu belirtti.

"TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ABD İLE EL ELE"

Borrell, "Doğu Akdeniz konusunda gerginliğin kalıcı olarak düşürülmesi için Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayalı bir ilişkideki çıkarlarımız temelinde (ABD ile) el ele vererek çalışacağız." dedi.

ÇİN VE RUSYA'YA KARŞI AB-ABD BİRLİKTELİĞİ

Birçok konuda görüş alışverişi yaptıklarını kaydeden Borrell, önemli bir karar aldıklarını belirterek, "Sınamalar ve fırsatları değerlendireceğimiz bir forum olarak Çin konulu ABD-AB Diyaloğunu kurma konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.  

AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Borrell, insan hakları, güvenlik, ekonomi ve Çin ile yapıcı görüşmeler dahil birçok alanda ABD ile AB arasında üst düzey temas yapılacağını bildirdi.

Rusya konusuna değinen Borrell, "Rusya'nın zıtlaşan tavrına karşı ve bu yolu terk etmesini teşvik edecek çabalarımızı koordine etme konusunda mutabık kaldık." ifadesini kullandı.

Borrell, ABD'nin İran nükleer anlaşmasına dönmesine yönelik çalışmalar yürüteceklerini, ABD'nin Avrupa Birliği Savunma Girişimi'ne olası katılımını desteklediklerini ve bu yöndeki diyaloğu ilerleteceklerini söyledi.

Afganistan barış sürecini ileri taşımak için iş birliğini artıracaklarını kaydeden Borrell, Etiyopya ve Batı Balkanlar gibi konuları da görüştüklerini sözlerine ekledi.

"ÇİN'E KARŞI EN ETKİLİ YOL BİRLİKTELİK"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da çok geniş bir çerçevede değerlendirmeler yaptıklarını, ABD ve AB'nin en yakın ortaklar olduklarını dile getirdi.

Blinken, "Rusya'nın özelikle komşularına karşı saldırganlığı hakkındaki ortak endişelerimizi, İran'ın nükleer silah edinmesinin önlenmesi hedefimizi, iklim değişiminin acilen ele alınması ihtiyacını ve hepimizin dahil olduğu hukuk temelli düzene yönelik sınamaları konuştuk." dedi.

Çin ile ilgili ABD-AB Diyaloğu kurulmasında mutabık kaldıklarını teyit eden Blinken, "Pekin'e karşı birlikte çalıştığımızda en etkili yaklaşımı sergileyebiliriz." şeklinde konuştu.

Pekcan'dan AB Zirvesi öncesi kritik görüşme

 

Borrell: Düzensiz göç Avrupa'nın sorunu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tamer Kıraç25 Mart 2021 18:24

    Güzel bir haber. Türkiye'nin tarihi ve güncel konumunun bilincinde olup, doğru kararlar kacinilmazdir. Masa etrafında müzakerelerde müşterek avantaji olan noktalarda odaklasmak en doğru sonuçları verir.

  • Nedim25 Mart 2021 09:47

    Ahmak fetou şerefsiz yine sallıyor.   Be adi  kimsenin Çin i desteklediği falan yok. Derin devleti katliam için aslında Amerika destekliyor.  BM ve Amerika  şimdiye kadar hangi katliamı, zulmü, soykırımı  durdurmuş?  Tam tersi katalizörlük yapıyor. Bu ite kimse inanmaz zaten!  Ahmak işte.  Amerikan köpeği!

  • Uyan25 Mart 2021 02:27

    Turkiyenin yeri bellidir...avrupa ve abd olacaktır...en büyük ticareti almanya ile yapıyoruz....turkiyeye biçilen rol bellidir ....kacak göçmenlere avrupaya geçemeyecek...türkiye s400 u aktif etmiyecek...s400 leri kibrisin yaşakli maraş bölgesinde 1 bölük asker koruyacak....Turkiyenin ekonomik dar boğazdan çıkması için sus payı yardım yapılacak....ne akdenizde petrol gaz çıkartacak nede avrupadan istediğini alacak ...iktidarın tek gayesi hükümeti kimseye vermemek yalaka siyasetine devam edecek ....avrupa abd bolgesel kontrolu bize birakirmi saniyorsun ....turkiye tehdittir ....cin bizi oldu olası sevmez....rusya daha geçen sene 34 askerî şehit etti ...o yüzden türkiye iyi karar vermeli merkez bankası başkanı görevden almaya benzemez....faizi açıklayacağını biliyordu...danışıklı dövüş ....Hepsi hikaye ....Turkiyenin çaresizliğini ört pas ederek gündemi değiştirmek gerçek plan bu

  • Bir yorum25 Mart 2021 09:36

    Hadi oradan sersem;  o kadar ahmakça yazmışsın ki kargalar bile dalga geçiyor.  Türkiye  Amerika-AB  dostluğu çok gerilerde kaldı!  Parçalamak için ellerinden geleni yapıyor her  türlü enstrümanı kullanıyorlar. Buna senin gibi uyanamamış ahmaklar da dahil.  Bu  durumda  öncelikle Türk ve Müslüman halkın zihnini ve dmağını   dinç tutması, teyakkuz halinde olması  gerekir.  Sadece Silahlı  kuvvetlerin değil.  Ticarete gelince  babanın hayrına yapmıyor!  Bir daha böyle aptal aptal yorumlar yazma.  Her tarafından pislik akıyor. 

  • Amerikayla güzel günler yeniden 🤠25 Mart 2021 08:25

    Umarım dediğiniz gibi olursa ekonomide istikrar olur.. Obama'nın ilk zamanında Abd-Türkiye çok uyumluydu.. Marketten aldığım çikolata yıllarca aynı fiyatta kaldı tabi dolarda öyle kıpırdamadı sonra bir anlaşmazlık başladı o günden beri zam.. çikolatam da dolarda iki katına çıktı. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Yorum25 Mart 2021 00:40

    Çin ile abd savaşında çinin yanında Rusya, abdenin yanında kanada AB İngiltere olacakmış gibi duruyor fakat AB nin içinde bölünmeler olabilir ve İngiltere gerekli desteği vermeyebilir veya vermeyebilir bu savaşta en büyük güç türkiyedir çünkü ne tarafta yer alırsa o taraf güçleniyor ve savaşı kazanıyor bu sebeple Türkiye ortada kalmalı iki tarafla da ilişkisini bozmamalı

  • Nedim25 Mart 2021 09:42

    Topal keklik  bu kafayla gidersen  ...... keklik olursun!  Düz mantık ile bu işler yürümez.  Israrla yazdığına göre herkesi kendin  gibi aptal zan ediyorsun!  Amerika,  Uygur  Türklerini korumaz tam tersi yeni bir soykırımı tetikleme peşinde!  O minik beynin ile ahmaklığını belli etme.

  • Keklik25 Mart 2021 02:54

    Türkiye 34 askerimizi katleden Rusya ve uygur Türklerini katleden Çin'in yanında olacak bu sefer.cunku atalarımızın ahını almak istiyoruz.ozellikle balkan, kırım ve kafkaslarda ruslara rezil rüsva olan Osmanlıların

  • Yorum25 Mart 2021 00:22

    Abd yi gördünüz mü şimdi Çine karşı bir cepe oluşturmaya başlıyor niye mi çünkü Çin abd ye karşı büyük bir tehtid olmaya başladı bunu nasıl yapıyor dikkat edin iki üç yıl yumuşak yumuşak uyardı ama artık cepheyi büyüttü bu olayda da uygut türkülerini bahane etti abde aslında Uygur türküleri için kılını kıpırdamaz umursamaz bile ama çine karşı geniş bir toplulukla karşısına çıkmak istiyor tek başına gücü yetmiyor ayrıca Uygur Türkü deyip olayı insani bir noktaya taşımaya çalışıyor ki ittifakı güçlensin Çin Uygur türklerin karşı yeni mi bu zulmü yapıyor veya bu durum önceden beri yokmuydu niye şimdiye kadar bişey denmedi

  • Uygur25 Mart 2021 02:52

    Müslüman Türkleri dinlerinden dönmeleri için soykırım kamplarına koyan çinlileri destekleyenler. Sonunuz çok acı olacak