E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi​AB Hırvatistan'ı gözetim altına aldı---

​AB Hırvatistan'ı gözetim altına aldı

​AB Hırvatistan'ı gözetim altına aldı
28 Ocak 2014 - 20:03 borsagundem.com

AB yüksek bütçe açığı nedeniyle Hırvatistan'ı gözetim altına aldı

Avrupa Birliği'ne geçen yıl ortasında üye olan Hırvatistan, yüksek bütçe açığı nedeniyle gözetim altında tutulacak.

AB ekonomi ve maliye bakanları, Hırvatistan'ın bütçe açığı ve kamu borcuyla ilgili birlik kriterlerini ihlal ettiğine karar vererek disiplin sürecini başlattı.

2009'dan itibaren bütçe açığı yüzde 5'in üzerinde seyreden Hırvatistan'dan kemer sıkma önlemleriyle bu oranı 2014'te yüzde 4,6, 2015'te yüzde 3,5 ve 2016'da yüzde 3'ün altına indirmesini talep eden AB Komisyonu, aksi takdirde cezai yaptırımlar için harekete geçebilecek.

AB Komisyonu, 2013 itibarıyla kamu borcunun gayri safi milli hasılasına oranı yüzde 59,7'ye ulaşan Hırvatistan'ın, önlem almaması halinde 2014 sonunda yüzde 64,7 borçluluk oranına ulaşacağını düşünüyor.

AB'nin Maastricht ekonomi kriterlerine göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3'ü ve kamu borç stokunun yüzde 60'ı aşmaması gerekiyor. 

2009'dan beri ekonomik durgunluk yaşayan Hırvatistan, AB yaptırımlarına hedef olmamak için birkaç hafta içinde bütçe gelirlerini artıracak ve harcamaları kısacak önlemler almayı planlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)