E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAB enflasyonunda sevindirici yükselişte güç kaybı---

AB enflasyonunda sevindirici yükselişte güç kaybı

AB enflasyonunda sevindirici yükselişte güç kaybı
10 Ekim 2014 - 11:35 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası global enflasyonda en büyük faktörün petrol fiyatlarındaki düşüşün olduğunu belirtti

BORSAGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası, dün yayınladığı ekim ayı ekonomik gelişmeler raporunda global fiyatlardaki gelişmeleri değerlendirdiği bölümde, 2014’ün ikinci çeyreğinde enflasyonda yaşanan sevindirici yükselişin temmuz ve ağustos aylarında gücünü kaybettiğini belirtti. Özellikle enerjiye bağlı ürünlerde yaşanan fiyat gerilemesinin tüketici fiyatlarında düşüşe sebep olduğunun vurgulandığı yazıda, enerji ve gıda hariç diğer ürünlerdeki tüketici fiyat endeksinin ağustosa kadar olan yatay seyrettiğinin son dört aydır devam ettiğinin altı çizildi.

Tüketici fiyat endeksinin çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede ılımlı seyrinin sürdüğünün belirtildiği raporda, enflasyon yaratma savaşının süreceği ama fiyatlardaki artışın zaman alabileceği belirtildi.

Global enflasyondaki en büyük faktörün petrol fiyatlarının olduğu ve petrol fiyatlarının temmuzdan beri düşmeye devam ettiği, AMB’nin ekim ayı raporunda üzerinde durulan bir diğer nokta. 1 ekimde Brent’in ham petrol fiyatının bir yıl önceye oranla %11 gerileyerek 96 dolar seviyesine gelmesinin önemine değinilirken, petrol arzındaki artış ve talepteki azalma ham petrol fiyatını düşüren ana sebepler olarak gösterildi. Petrol arzında Libya, Rusya ve Irak’taki bölgesel gerilimlerin petrol arzını etkilemediği söylenirken Avrupa ve Çin’deki büyüme sıkıntılarının petrol talebinde azalmaya sebep olduğunun altı çizildi.

Enerji dışı fiyatlarda yaşanan değer kaybının da ele alındığı raporda, enerji dışı fiyat endeksinde geçen yıla oranla % 8  civarında kayıplar yaşandığı belirtildi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)