E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem98 yolcu sırra kadem bastı---

98 yolcu sırra kadem bastı

98 yolcu sırra kadem bastı
01 Ocak 2015 - 22:05 borsagundem.com

İtalyan basını, kurtulan 98 kişinin halen nerede olduğunun bilinmediğini, 98 yolcunun sırrı sözleriyle haberlerine taşıdı

Bu arada ifade veren İtalyan kaptan, yangının ardından alarm verdiklerini belirtse de, savcılığa bilgi veren yolcuların hepsi, alarm verilmediğini söyledi.

Türk diplomatik kaynaklar, Pazar Sabahı meydana gelen olayda hayatını kaybeden 11 kişi arasında yer alan ve cansız bedeninin denizde bulunduğu belirtilen Havise Savaşın (50) cenazesinin Bari kentindeki bir morgda tutulduğu bilgisini verdi.

Doğan haber Ajansının ulaştığı bir diplomat, yılbaşı tatili olması sebebiyle Bari Savcılığından bugün bilgi alınamadığını, ancak prosedür gereği otopsisinin yapılmasının ardından Savaşın cenazesinin en kısa zamanda Türkiyeye gönderilmesini sağlayacaklarını söyledi.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, üzerinden kimlik çıkan Savaşla birlikte 9 cesedin denizden alındığını, ancak 2sini halen bulamadıklarını açıklamıştı.

AKKAYA, FİLİKAYA BİNDİM DİYE AİLESİNİ ARAMIŞ
Türk diplomatik kaynaklar, Türkiyede çıkan 4 Türk yolculunun kayıp olduğu haberinin doğru olmadığını belirterek, sadece Havise Savaşla birlikte seyahat eden Dr. Hakan Akkayadan halen haber alınamadığını açıkladı.

Diplomatik kaynaklar, irtibat halinde oldukları Akkayanın ailesinden edindikleri bilgiye göre, Akkaya, kazanın olduğu gün ailesini telefonla arayarak, filikaya bindiğini söyledi. Ancak bundan sonra Akkayaya bir daha ulaşılamadı.

Gemiden kurtarılan Türk yolcuların büyük bölümü İtalyaya ulaştırılmış, bunlardan 31i dün akşam Brindisiden kaldırılan THYnin özel seferiyle İstanbula gönderilmişti. Kalanlar ise kendi imkanlarıyla hareket etmeyi tercih etmişti.13 Türk yolcu da, Yunanistana oradan da Türkiyeye götürülmüştü.

98 YOLCUNUN SIRRI
Bu arada, Yunanistan ve İtalya arasında, gemideki yolcu sayısı, kaç kişinin kurtarıldığı ve kaç kişinin kayıp olduğu konusunda bir anlaşmazlık yaşanıyor.

Olayı soruşturan Bari Başsavcılığı, gemide 499 yolcu olduğunu, bunlardan 11inin öldüğünü resmen açıklamıştı.

İtalyan ANSA haber ajansı, İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığının, kurtarılan 477 yolcunun isim listesini, İtalya Dışişleri Bakanlığı, Bari Savcılığı ve Yunanistan hükümetine teslim ettiğini duyurdu. Aynı ajans, böylece rakamların netleşmesinin kolaylaştığını yazdı.

Bari Başsavcısı Giuseppe Volpe, 98 yolcuya ise henüz ulaşılamadığını söyledi.

ANSA, 390 kazazedenin, helikopterler ve gemilerle Yunanistan ve İtalyanın liman kentlerine ulaştırıldığını, ancak kalanların nerede olduklarına dair bir gizem yaşandığını yazdı.

Yetkililer, söz konusu 98 kişinin, kurtarıldıktan sonra bir yük gemisine alınmış olabileceğini, ancak akıbetlerini bilmediklerini açıkladı.

Yunanistan makamları ise, ölü sayısını en fazla 18 olarak düşündüklerini kamuoyuyla paylaştı.
İtalyan basını, 98 yolcunun sırrı başlığını kullandı.

GEMİDEN CESETLER ÇIKABİLİR
Kısmen yanan ve savcılık tarafından el konan Norman Atlantic feribotu, Arnavutlukun Saseno (Sazan) Adası yakınlarındaki Vlore Körfezinin 2 deniz mili açığında tutuluyordu.

İtalyan makamları, bu ülkenin yaklaşık 60 deniz mili uzaklığında bulunan geminin, soruşturma kapsamında inceleme yapılmak üzere İtalyanın Brindisi Limanına çekilmek için römorkörler eşliğinde yola çıkarıldığını duyurdu.

Savcılık, yarın sabah İtalyaya ulaşması beklenen geminin içinde de cesetler bulunabileceğini belirtti. Bu nedenle Bari Başsavcısı Giuseppe Volpe, yaşamını yitirenlerin net sayısını, gemide yapacakları incelemelerin ardından söyleyebileceklerini kaydetti.

YOLCULAR: ALARM VERİLMEDİ
KAPTAN: ZAMANINDA ALARM VERDİK

Savcılığa ifade veren ve gazetecilere açıklama yapan birçok yolcu, yangın çıktıktan sonra gemide alarm çalmadığını, duydukları Duman kokusuyla birbirlerini uyandırdıklarını anlatmıştı.

İtalyadaki Bari, Brindisi ve Lecce savcılıkları da gemideki yangın ve ölümlerden dolayı soruşturma açmıştı.
Savcılık, geminin İtalyan Kaptanı Giacomazzi ve Armatör Carlo Visentiniyi, ölümle sonuçlanan deniz kazasına yol açma ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olma suçlarıyla itham ediyor.

Önceki akşam İtalyaya ulaştırılan Kaptan Giacomazzi, Bari savcılığında 5 buçuk saat ifade verdi.
Basına yansıyanlara göre kaptan, yolcuların panik yaşamaması için ilk alarmı mürettebata yönelik verdiğini, daha sonra da tüm gemide zamanında alarm verildiğini söyledi.

Ancak yolcular, hiçbir şekilde alarm duymadıklarını ifade ediyor.

Çizme basınında çıkan haberlerde, Norman Atlanticin kapasitesinden fazla araç (200 kadar) ve yolcu taşıdığı da öne sürüldü.

Nitekim, gemiden tahliye edilen bazı yolcular da yaptıkları açıklamalarda bu iddiayı dile getirmişti.

Norman Atlanticin sahibi Anek Linesa ait Yunanistan-İtalya seferini yapan Ierapetra L. adlı başka bir feribotunda da 30 Kasımda makine dairesinde yangın çıktığı ve bunu mürettebatın söndürdüğü ortaya çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)