E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa84 bin puan görülebilir---

84 bin puan görülebilir

84 bin puan görülebilir
20 Ekim 2015 - 11:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da alıcılı seyrin sürmesi ile birlikte yeni yükselişler olabilir

Borsa İstanbul güne yatay seviyeden başladı. Açılış sonrası endeks yükselişe geçti ve 80 bin puanı aştı. Dolar kurunda ise dünkü yükseliş bugün yataya döndü ve 2.90 TL seviyesinde stabilleşti.

Analistler iyimserliğin küresel piyasalardan kaynaklandığını öne sürüyorlar.

ALB Menkul Değerler'den Enver Erkan piyasalarla ilgili şu yorumu yaptı:

Endekste son günlerde yukarı yönlü denemeler daha ağırlıkta. Aslında olaya biraz daha konjonktürel yaklaşmak gerekiyor. Çünkü şu anda seçim anketlerinin ortaya koyacağı sonuçlardan çok, seçim sonrasında nasıl bir ajanda işleyeceği ve hükümet kurma süresinin ne kadar olacağı önemli. Bu nedenden dolayı bu iyimserlikte biraz daha küresel hareketlerin etkilerini okumak gerekiyor. Endeks yakın zamanda, aynı diğer gelişmekte olan ülke borsaları gibi Fed’in yakın zamanda faiz artıramayacağı iyimserliğinden etkilendi. ABD’den son dönemde gelen verilerin böyle bir artırıma işaret etmemesi, Çin’den gelen 3. Çeyrek GSYH verisinin de, son 6 yılın dibinde olsa da piyasayı rahatsız etmeyecek bir seviyede gelmesi bizim için iyi haberler. Bankacılık endeksi de 130 bin seviyesi üzerine yerleşti, muhtemel bir yükseliş yine bankalarla beraber olacaktır. Ancak uzun vadeye yayılacak bir trend için bu harekete sanayi endeksi de eşlik etmelidir. Kur halen iyi bir gösterge, küresel piyasalardaki veri akışının sakinliği nedeniyle hareketleri şu anda çok anlamlı değil, ancak haftanın ikinci yarısında gerek Türkiye Merkez Bankası’nın karar metni, gerekse de Draghi’nin varlık alım programına ilişkin açıklamalar piyasalar üzerinde daha anlamlı etki yapacaktır. 80.000 üzerinde kalıcılık sağlarsak haftalık hedefler 82.500 ve 84.000 olur. 80.000 üzerinde kapanış gerçekleşmezse 78.000 – 77.500 aralığa realizasyon görebiliriz.

DOLAR YORUMU 

Kur tarafında son birkaç gündür hareket 2,88 – 2,90 aralığında konsolide olmak şeklinde gerçekleşti. Kurdaki hareketin sakin olmasında hem yerel, hem de küresel anlamda veri akışının sakin olmasının etkisi var. Ancak, TL cinsi varlıklara ilişkin risk faktörü her zaman bir tedirginlik sebebi olacaktır. Bu nedenden dolayı aşağı hareketlerde 2,8760 desteği aşağısını görmedik. Haftanın ilk iki günü itibarıyla endeks – kur korelasyonundan bahsetmek çok da yerinde olmayacaktır. Ancak tabii kurun yeniden yukarı yönlü eğilim kazanması borsa açısından negatif olur. Bu bağlamda içsel risk faktörlerini takip etmemiz gereklidir. Piyasa anlık haberlere anlık reaksiyonlar da gösterebilir. Bunun örneğini geçen Cuma günü görmüştük. 2,90 önemli bir eşik olmakla beraber, üzerinde kalıcılık TL açısından olumsuz görünüm yaratmaya devam eder. Geri çekilmenin devamı için mutlaka 2,88 aşağısı kapanışlar gereklidir.

TAHVİL FAİZİ DÜŞÜŞTE

Türk lirası cinsi varlıkların geneline özgü bir hareket olduğunu söyleyebilirim. Tahvilde bir süre işlem hacmi çok düşüktü. Şu anda yüzde 10,50 seviyesi aşağısına gerilemiş olması itibarıyla olumlu bir fiyatlama yaptığı söylenebilir. Elbette bu durumu son 2-3 günlük olarak değil, geniş fotoğraftaki görünüm olarak ele almalıyız. Küresel risk iştahı yüksek ve ABD’den de iyi veriler gelmiyor. Bu da en azından ekonomik riskleri azaltan bir faktör, haliyle faizdeki geri çekilmeyi de açıklıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)