E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları% 82 prim yaptıran yatırım aracı hangisi?---

% 82 prim yaptıran yatırım aracı hangisi?

% 82 prim yaptıran yatırım aracı hangisi?
06 Eylül 2014 - 07:25 borsagundem.com

Brezilya’da yaşanan kuraklık kahve fiyatlarını yukarı taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 82 prim yapan kahvede yükselişin sürmesi bekleniyor

Yılbaşından bu yana en fazla getiri sağlayan emtia kahve oldu. Kahve, yatırımcısına yüzde 82 oranında prim sağladı. Saxo Bank’ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, kahve üretiminin en fazla Kolombiya ve Brezilya’da yapıldığını hatırlatarak, “Brezilya’da kahve üretiminin yapıldığı yerlerle yaşanan kuraklık kahve fiyatlarını yukarı taşıdı” dedi. Hansen’e göre, kahve fiyatlarında yukarı yönlü riskler sürüyor.

Diğer emtiaları da değerlendiren Hansen, önümüzdeki dönemde gümüş ve alüminyum fiyatlarının artacağını öngördü. Alüminyumun son dönemde özellikle çeliğin yerine oto sanayinde kullanımının arttığını belirten Hansen, “Alüminyum otomobillerin yanı sıra ev aletlerinde de kullanılıyor. Özellikle Çin’den talep geliyor. Çinlilerin son dönemde araba talebinin artmasıyla alüminyum fiyatlarında da artış bekleniyor” dedi. Hansen’e göre şu anda yüzde 16.6 primli olan alüminyumun yüzde 10 yükseliş potansiyeli mevcut.
Yarı kıymetli yarı endüstriyel bir metal olan gümüşe de endüstri alanındaki talebin artması bekleniyor. Hansen, fiyatı 50 dolardan 19 dolara kadar gerilemiş olan gümüş fiyatlarında da yükseliş öngördüklerini kaydetti. Fiziki gümüşe dayalı fonların pozisyonlarını azaltmadıklarına dikkat çeken Hansen, yılbaşından bu yana fiyatı fazla değişmeyen gümüşte ise önümüzdeki bir yıl içinde yüzde 20’leri bulan bir artış öngörüyor.

FED ne yapacak?

Kriz dönemlerinin güvenli limanı altın fiyatları ile ilgili olarak ise Hansen, fazla bir hareket beklemediğini, ancak fiyatların yılsonunda şu andan daha yukarıda olmasını beklediklerini kaydetti. Altın fiyatlarının jeopolitik risklerle kısa vadeli olarak hareketlendiğini belirten Hansen, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki dönemdeki açıklamalarının altın ve gümüş fiyatları üzerinde etkili olacağını vurguladı.
Hansen, altının seyrinde ABD dolarının da etkili olacağına dikkati çekerek, “Artık paranın psikolojisi değişti. Altın jeopolitik risklerden ziyade dolara duyarlı. Dolar güçlenirse altın düşmeye devam eder” dedi.

Petrolde arz fazlası

Ole Hansen, şu anda 101 dolar seviyesinde bulunan petrol fiyatlarında ise yükseliş beklemiyor. Irak ve Libya’da yaşanan gelişmelerin kısa vadeli olarak fiyat hareketlerine neden olduğunu anlatan Hansen, “ABD’nin kaya petrolüyle havzalara ulaşması nedeniyle bir arz fazlası sözkonusu. Bu da fiyatları baskılıyor” dedi.

Doğalgaz fiyatları fazla artmayacak!

Hansen, ekimden itibaren doğalgaz fiyatlarının artacağını, ancak bu artışın geçen yılki kadar olmayacağını kaydetti. Geçen yıl ABD’de sert bir kışın yaşandığını, ancak Avrupa’da soğuk olmaması nedeniyle fiyatların nispeten düşük kaldığını hatırlatan Hansen, Ukrayna ile ilgili sorunlar nedeniyle Rusya’nın Avrupa’ya verdiği doğalgazı kesebileceği riskini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • %300 varken %82'yi ne yapayım?06 Eylül 2014 17:52

    1 yılda %300 yapacağı ben yazayım.3.boğaz köprüsü k.deniz yakın bölgesi ağva merkeze yakın köylerde arsa,tarla,araziler %300 yapabilir benden söylemesi gidip araştırın metrekaresi şimdilerde 80-100 lira iken 300-400 lira olursa seneye beni hatırlayın e mi.

  • baturayersin06 Eylül 2014 11:58

    kave tavan yapıyor bizde fındık zeytin çay yerinde sayıyor neden acaba