E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları80 ton altın nereden çıktı---

80 ton altın nereden çıktı

80 ton altın nereden çıktı
11 Mayıs 2014 - 07:20 borsagundem.com

BDDK’nın yayımladığı üç aylık rapora göre üç ayda bankalardaki altın 271’den 195 tona gerilediği ortaya çıktı

Yılın ilk 3 ayında İsviçre’ye ihraç edilen 80 ton altının 76 tonu bankalardan çıkmış. BDDK’nın yayımladığı üç aylık rapora göre üç ayda bankalardaki altın 271’den 195 tona geriledi. İsviçre’ye altın ihracatı dış ticaret açığı ve cari açığın küçülmesine yardımcı olmuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yılın ilk üç ayını değerlendirdiği rapor altın fiyatlarının yüzde 7 artış gösterdiği 2014 yılının ilk çeyreğinde bankalardaki altın depo hesaplarının 271 tondan 195 tona gerileyerek 75.9 ton azaldığını ortaya koydu. 

Habertürk'ten Rahim  Ak'ın haberine göre rakam Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan dış ticaret rakamlarında yılın ilk üç ayında İsviçre’ye ihraç edilen 80 ton altının nereden çıktığını da gösterdi. Altın fiyatı yükselince bankalardaki altın hesaplarını ve yastık altı altınlarını bozduran vatandaşlar Türkiye’de altın fiyatının kilo bazında 40 dolar daha ucuz olmasını sağladı. 

Bankalar da artan 76 tonu fiyatın daha pahalı olduğu İsviçre’ye ihraç etti. Bu durum dış ticaret açığı ve cari açığın küçülmesine yardımcı oldu. Bu arada BDDK rakamları ayrıca daha önce ticari ve kurumsal kredi vermedikleri yönünde eleştirilen yabancı bankaların yılın ilk 3 ayında şirketlere yaklaşık 8 milyar lira fazla kredi verdiklerini de ortaya koydu. Öyle ki yıl sonuna göre kurumsal kredilerde yabancı bankaların payı 5 puan artarak yüzde 12.6’dan yüzde 13.1’e yükseldi. Yabancı bankalar kurumsal kredilerini 61 milyara, KOBİ kredilerini de 40.8 milyara çıkardı.

2.5 MİLYARLIK SWAP ARTIŞI 

Yılın ilk üç ayında ayrıca Türk Lirası mevduatı 2013 yılına göre yüzde 2.8 azalarak 578 milyar TL’ye gerilerken, döviz mevduatı 2014 yılındaki hızlı kur artışının vatandaşları dövize yöneltmesinin etkisiyle dolar bazında yüzde 7.3 artarak 177.1 milyar dolara yükseldi. Türkler 3 ayda 22 milyar dolara alıp bankaya koydu. Döviz mevduat artışında, TL ve diğer para cinsleri arasındaki faiz farkının açılmasıyla arbitraj imkânının oluşmasına bağlı olarak, vadeli döviz satış getirisinin artmasının etkisi oldu. 2013 yıl sonuna göre gerçek kişilerle yapılan döviz swap’larında 2.5 milyar dolar artış oldu. Yurtiçi ve yurtdışı arasındaki faiz farklarının azalmasıyla 2014 Nisan ayının başından itibaren bu işlemlerdeki artış durdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı11 Mayıs 2014 15:46

    Bankalar döviz yerine altın tutmanın daha karlı olduğunu anladılar. Gelen altını peşin piyasaya fiziksel satıp belki de vadeli alıp otomatik kar yazıyorlar. Altın vadeli de zaman zaman peşinden daha düşük işlem görüyor.