E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak75 santimetre karelik hak sahibi---

75 santimetre karelik hak sahibi

75 santimetre karelik hak sahibi
12 Mart 2015 - 04:47 borsagundem.com

Adnan Polat, Piyalepaşa'daki kentsel dönüşüm projelerini Cannes'daki fuarda anlattı

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Fransa'nın Cannes kentindeki MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda Piyalepaşa'daki kentsel dönüşüm projelerini tanıttı. Vahap Munyar, Hürriyet'teki köşesinde Polat'ın, Piyalepaşa projesiyle ilgili ilginç sözlerini yazdı. İşte Munyar'ın o yazısı: 

İbrahim Polat'ın kurduğu Polat Holding, 25 yıl kadar önce İstanbul Piyalepaşa'da bir arsa alıp, grup bünyesindeki Ege Seramik'e showroom açtı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve ilk seçildiği dönemde Piyalepaşa'da "protokol yolu" planlayıp, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'a çağrıda bulundu:
- Ege Seramik'in Piyalepaşa'daki showroom'unu kapatın. Bölgede yeni bir düzenleme yapacağız.
Adnan Polat, bu isteğe anlam veremedi:
- Sayın Başkanım, bölgede çok sayıda gecekondu var. İşe gecekondulardan başlayacağınıza neden bize yöneldiniz?
Topbaş, yanıt verdi:
- Gecekondu sahipleriyle görüştüğümüzde hep sizin mağazayı örnek gösteriyor. Evet, sizin tapunuz ve ruhsatınız var. Bölgede kurala uygun az sayıda yapının başında sizin mağaza geliyor. Bunun farkındayım. Siz bir adım atın. Gerisi zamanla gelir.
Adnan Polat, Ege Seramik mağazasını kapatmakla birlikte, bölgede arsa alımına da geçti. Zamanla kentsel dönüşüm gündeme gelip, yasal altyapı da hazırlanınca bu kez dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan mesaj verdi:
- Adnan Bey, siz Fulya'da Polat Towers'ı yaptıktan sonra bölgede kendiliğinden dönüşüm gündeme geldi. Elinizdeki arsalarla kolları sıvayın, Piyalepaşa'da kentsel dönüşüme girin.
Polat, bu istek üzerine Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemini anımsadı:
- Polat Towers için ilk izinleri Tayyip Bey'den almıştık. Bir yandan izinleri verirken, diğer taraftan bizi, "Etrafı gecekondu olan bölgede Polat Towers'ı yapmak doğru bir adım değil. Projeden zarar edersiniz" diye uyardı.
Polat Towers projesi sırasında ve sonrasında yaşanan sıkıntılar gözlerinin önünden film şeriti gibi geçti:
- Kaba inşaat aşamasında 1999 Marmara depremini yaşadık. Ardından 2001 krizi darbe vurdu. New York'taki 11 Eylül saldırıları işin tuzu, biberi oldu. Tüm bunlar, Polat Towers gibi yüksek binalara bakışa olumsuz yansıdı. Buna rağmen proje başarılı bir noktaya ulaştı.
Sonra Erdoğan'ın çağrısına döndü:
- Tayyip Bey'den aldığımız mesaj üzerine Piyalepaşa projesine girişmek üzere bölgedeki ev ve arsa sahipleriyle görüşmelere başladık.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO), İstanbul çadırı ve dev maketiyle damga vurduğu Fransa'nın Cannes kentindeki ünlü emlak fuarı MIPIM'de Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız ve avukat eşi Burcu Acartürk Yıldız'la tur atarken Polat Grubu'nun Piyalepaşa standına da uğradık.
Polat, stantdaki büyük ekrana yansıyan projeyi işaret etti:
- 82 dönümlük alanda yer alan gecekondulardaki hak sahipleriyle tek tek görüşmeler yaptık. Bir gecekonduda çok sayıda hak sahibinin olduğunu gördük. Öyle ki, bazı evlerde hak sahipliğinin 75 santimetrekareye kadar indiğine tanıklık ettik.
Örneği biraz daha açtı:
- Bazı evlerde hak sahipliği veraset yoluyla öylesine bölünmüş ki, karşımıza, "Bu evin 75 santimetrekaresi benim" diyen hak sahipleri çıktı.
- Proje için düşündüğünüz alanda bulunan hak sahiplerini tümüyle ikna ettiniz mi?
- Henüz tam bitmiş değil. 800 milyon dolara mal olacak projeye bir yandan başlarken, diğer taraftan hak sahiplerini ikna sürecimiz de devam ediyor.
- Projede tıkanma söz konusu olur mu?
- İkna etmek kolay olmasa da, projenin tıkanması gibi bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.
Piyalepaşa'daki 75 santimetrekarelik hak sahipliği, İstanbul'da kentsel dönüşümün hiç de kolay yürümediğini bir kez daha ortaya koyuyor...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)