E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi700 milyar dolarlık yatırım geliyor---

700 milyar dolarlık yatırım geliyor

700 milyar dolarlık yatırım geliyor
20 Haziran 2014 - 07:14 borsagundem.com

700 milyar dolarlık yatırım kamu-özel ortaklığıyla yapılacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 2023 yılına kadar yaklaşık 700 milyar dolarlık altyapı ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 200 milyar dolarını kamu-özel ortaklığı (PPP) yöntemiyle gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. ‘Yatırımcılar için Altyapı Finansman Araçlarının Geliştirilmesi Konferansı’nda konuşan Babacan, son yıllarda özellikle ulaştırma alanında kamu-özel ortaklığı projelerinin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını ifade ederek, kamu-özel ortaklığının, kamunun borçlanma ihtiyacını azaltması açısından da önemli olduğunu söyledi.

Babacan “Özel sektör ekonominin içerisine ne kadar çok girerse o ülkede verimlilik o derece artıyor ve büyümeye de katkıda bulunuyor” dedi. Sağlık alanında kamu-özel ortaklığı projelerinin yaygınlaştırıldığını ve Türkiye’de birçok ilde şehir hastaneleri projelerine başlandığına değinen Babacan, eğitim alanında da kamu-özel ortaklığı modelinin gerçekleştirilmesi için kanun çıkarıldığını ifade etti.

Babacan önümüzdeki dönemde yatırımların geleneksel yöntemlerle finansmanında çok rahat bir ortam olmayacağını belirterek “Mutlaka yeni metodlara bakmak gerekiyor ve sermaye piyasalarında mutlaka daha aktif olarak devreye sokmak gerekiyor” diye konuştu.

Gelişmiş ülke kamu-özel ortaklığı kavramının hala yeni olduğunu dile  getiren Babacan, “Bastığı para rezerv para olan ülkelerde finansman açısından da fazla bir problem algısı olmadığı için ‘paraya ihtiyaç duyduğumuzda nasılsa bizim merkez bankamız parayı basıp veriyor’ bakış açısı olduğundan bu projelere çok ihtiyaç duymadılar. Ama öyle bir noktaya gelindi ki merkez bankalarının bilançoları çok çok şişti ve kamu borç stoku gelişmiş ülkelerde 2. Dünya Savaşı’nın sonundaki o yüksek yüzdelere ulaştı. Yani artık sınırlara varıldı. Gelişmiş ülkeler de artık kamu-özel ortaklığı ile neler yapabiliriz diye bakıyor” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tcpeker20 Haziran 2014 09:30

    şunu anlamıyorum milyar dolarlık yatırım geliyor askeri ücret yine aynı dünyada ekonomimiz tavan yapıyor emekli maaşı yine aynı habire bina dikiliyo ama metroyu su basıyor :D