E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem7 bin eczane kapanma sınırında---

7 bin eczane kapanma sınırında

7 bin eczane kapanma sınırında
14 Mayıs 2015 - 04:34 borsagundem.com

TEB'in “Eczacı ve Eczane Profili Araştırması-2014” raporuna göre eczanelerin yarısından fazlası kredi ile ayakta duruyor, 7 bini ise kapanmak üzere

Türkiye Eczacılar Birliği’nin (TEB) “Eczacı ve Eczane Profili Araştırması-2014” raporuna göre Türkiye’deki eczanelerin yüzde 64’ü “düşük cirolu” kategorisinde yer alıyor. Serbest eczacılığı tercih eden gençlerin oranı yüzde 17’lere düşerken, eczacıların yüzde 54.8’i eczanesinin kapatmamak için banka kredisi kullanıyor. 7 bin eczane ise kapanmak üzere.
TEB Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak tarafından açıklanan raporda, öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

- Gençlerin, giderek serbest eczacılığı tercih etmemeye başladı. 22-30 yaşında ve eczanesi olan genç eczacıların oranı yüzde 17.5.
- Eczacıların yüzde 36.4’ü kendi eczanesini açmadan önce başka işte çalışmış.
- Eczacıların yüzde 35’i emekli. Emekli eczacıların yüzde 97’si 2 bin liranın altında maaş alıyor.
- Eczanelerin yüzde 75.2’si kira ödüyor.
Borç için kredi
- Mesleğini sürdürmek isteyen eczacıların yüzde 54.8’i banka kredisi kullanıyor. Eczacılar daha çok borç kapatmak, eczanesinin ekonomik sürekliliğini sağlayabilmek için kredi kullanıyor.
- Eczanelerde ortalama çalışan sayısı, eczacı dışında 3. Türkiye’deki eczaneler, 73 bin 500 kişiye iş imkânı sağlarken, eczacı ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ortalama 10’u buluyor. Yani Türkiye’deki eczaneler, 240 bin kişinin ekmek kapısı.
- Eczanelerin yüzde 63.8’i “düşük cirolu” kategorisinde.
- Türkiye’deki eczanelerin yüzde 99.4’ünün SGK ile sözleşmesi var. Eczanelerin yüzde 61.6’sının SGK dışında bir kuruluşla anlaşması bulunmuyor. Ciroların büyük bölümü de SGK’lılardan geliyor.
- Eczanelerin yüzde 35’i, aylık cirosunun yüzde 10-25’ini ıtriyat ürünlerinden, yüzde 12’si aylık cirosunun yüzde 10-25’ini dermokozmetiklerden, yüzde 7’si de aylık cirosunun yüzde 10-25’ini medikal malzemelerden sağlıyor.
- Eczacıların yüzde 39.1’i aylık 30 bin - 50 bin TL arasında ilaç alımı yapıyor. Yüzde 40’ı personeline ayda bin 500-3 bin TL düyor. 2013’te eczacıların yüzde 65.2’si 0-700 bin TL arasında satış hasılatı gerçekleştirmiş.

‘Kamuya geçerim...’

- Yüzde 26.3’ü eczanesini kapatıp, kamuya eczacı olarak geçebileceğini söylüyor.
- sağlıkta Dönüşüm Programı’yla artan “kapanan eczane” sayısı, bu yıl itibariyle 700’e ulaştı ulaştı. 2000 öncesi her yıl kapanan eczane sayısı ortalama 40-50’ydi. Önümüzdeki dönemde 7 bin eczanenin daha kapanabileceği belirtiliyor.
- Sağlık Bakanlığı’nın “kanser ilaçlarının hastanelerden temini” düzenlemesi, eczanelerde 1.3 milyar TL’lik kayıp yaratacak.

Kâr oranları artırılmalı

TEB Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin varlıklarını sürdürebilmesi için öncelikli çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
- Sayıları 42’ye çıkan eczacılık fakültelerine yenileri eklenmemeli, var olanlar birleştirilmeli.
- Eczacı kâr oranları artırılmalı ve ilaveten kutu başı sabit kâr eklenmeli.
- SGK protokollerindeki reçete başı hizmet bedelinin artırılması.
- Stok zararlarının 60 günlük geçiş süreci içinde ödenmesi.
- Eczacılara, verdikleri ek hizmetler için meslek hakkı ödenmesi.
- SGK iskontolarının toplam ciro değil, SGK cirosu üzerinden yapılması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • milleti dusunen yok, yeterki cepleri dolsun14 Mayıs 2015 20:39

    adim basi eczane mi olur? market gibi satis yapalim istiyorlar. kozmetik urunlerde satiyorlar, daha ne olsun!!! o kadar okuyorsunuz doktor olun, siz kazanin diye eve ilac depolayamayiz.