E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa6 büyük firma nasıl battı?---

6 büyük firma nasıl battı?

6 büyük firma nasıl battı?
26 Eylül 2013 - 12:57 borsagundem.com

Borsa Gündem Foreks’teki büyük sancıya ulaştı… Esnaf ‘ kara tablo’yu anlattı…

MURAT DEMİRBAĞ – BORSAGUNDEM.COM
Borsa Gündem’in gündeme taşıdığı Foreks piyasasındaki mağduriyetler, buna yol açan uygulamalar büyük ses getirdi. Yüksek bir okunma oranıyla kamuoyunun vicdanı haline gelen ilk yazıda bilindiği gibi yatırımcının parasının nasıl yutulduğu satır başlarıyla verilmiş, yüksek getiririn büyük riski özetle gözler önüne serilmişti. Dizinin ikinci bölümünde ise hava daha çok ısınacak, çünkü bu kez Foreks piyasasında yatırımcının göremediği perde arkası iddialar ele alınacak. İşte çok konuşulacak o iddialar…
Bütün dünyada döviz parite fiyatları bu piyasada belirleniyor. Foreks piyasası işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük finansal piyasası. Burada günlük işlem hacmi 5 trilyon dolar seviyesinde. Fiziksel bir değiş tokuşun olmadığı, bütün işlemlerin internet üzerinden yapıldığı piyasada 1000 dolar paranızla 100 bin dolarlık döviz alış verişi yapabiliyorsunuz.
FOREKS’TE KAÇ ÇEŞİT ARACI KURUM VAR?
Kaldıraçlı alım satım işlemleri yalnızca Kurul tarafından bu faaliyette bulunmak üzere yetkilendirilmiş olan aracı kurumlar ve vadeli işlem aracılık şirketleri tarafından yerine getirilebiliyor. Kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin 3 farklı faaliyet türü mevcut:
1) Piyasa yapıcılığı
2) İşlem aracılığı
3) Tanıtım aracılığı
Her bir aracının asgari faaliyet ve sermaye koşulları ile müşterilerine karşı sahip oldukları hak ve yükümlülükleri ayrıntılı bir biçimde belirlenmiş durumda. Piyasa yapıcılığı (market maker) ve işlem aracılığı faaliyeti (white label) sadece aracı kurumlar tarafından, tanıtım aracılığı (IB) faaliyeti ise aracı kurum ve vadeli işlemler aracılık şirketleri tarafından gerçekleştirilebiliyor.
Bunlardan bir tanesi “white label” olarak adlandırılıyor. Bir “white label” ürünü veya hizmeti, bir şirket (üretici) tarafından üretilmiş olan, fakat başka bir şirketin (pazarlamacı) kendi ürünüymüş gibi kendi markası ile lanse edilen bir ürün veya hizmet olarak tanımlanıyor.  Bu kurumlar uluslararası piyasalardan fiyat sağlayıcıdan fiyat  alıyor, karını koyup müşterisine bildiriyor. Buna kısaca “Aracılık ediyor” diyebiliriz. Burada kurum spread’den para kazanıyor. Peki spread nedir? Foreks Piyasası’ nda işlem gören paritelerin fiyatları, yatırımcının kullandığı gerçek piyasa fiyatlarına nazaran çok ufak bir miktar daha fazladır. Bu fiyat farklılığının sebebi ise, yapılan işlemlerden kar etmek isteyen Foreks aracı kurumunun çok az miktarlarda da olsa paritelerin fiyatlarını arttırmasıdır. Yani, Foreks aracı kurumunun EUR/USD , TRY/GBP, USD/TRY vs. gibi paritelerini aldığı fiyat ile yatırımcıya sunduğu fiyat arasındaki farka “spread” denilmektedir. Spread, Foreks aracı kurumlarının tek kazanç kaynaklarını oluşturur.
ARACI KURUMLAR NASIL BÜYÜK PARALAR KAZANIYOR?
Sektörde dile getirilen, kulislerde konuşulan iddialara ve yatırımcıların şikayetlerine göre Foreks piyasasında işlemler şöyle gerçekleştiriliyor:
Bazı kurumlar ‘bridge’ denen sistemi  kullanıyor. Burada kurum, birçok fiyat sağlayıcının ücretlerini ekranda görüyor ve bunlardan kendisi için en avantajlı olan fiyatı müşteriye veriyor. Bu noktada karşımıza P/L Profit and loss denen kavram çıkıyor: Kayıp- kazanç. Bazı kurumlar spread kazancına oynarken bazı kurumlarda esas kazancı buradan sağlıyorlar.
SİSTEM ŞÖYLE ÇALIŞIYOR
İDDİA 1: Aracı kurum müşterinin emrini uluslararası piyasaya iletmiyor. Dijital ekranda emir gerçekleşmiş gibi duruyor. Müşteri işlem sonunda kaybederse kaybedilen bütün parayı bu kurum kazanıyor. Çünkü gerçekte böyle bir pozisyon yok ortada! Halbuki olması gereken,  müşterinin alım emri verdiğinde kurumun da alım yapması, satım emri verdiğinde satış yapması. Aracı kurum bunu  yapmazsa  müşterinin kaybı durumunda kaybedilen para kadar kazanç sağlıyor. Bunu da aracı kurumlar kendi içlerinde ‘risk management ‘ olarak tanımlıyorlar. Yani riski yönettiklerini söylüyorlar. Riski yönetmek aracı kuruma kalmış durumda. Ancak çoğunlukla P&L kazancına giden kurumlar kazanan müşteriye teknik zorluk çıkarıyor. Bu firmalar yatırımcının kar ettiğini gördüğünde işlem masasına müdahale ediyor. Yani yatırımcının kar etmesine izin verilmiyor çünkü bu durumda firma zarar geriyor. Şunu da belirtmek gerekiyorki market maker yetkisine sahip şirketler bu emirleri uluslararası piyasaya iletmek zorunda değiller.
İDDİA 2: Gerçekte ortada bir alım satım işlemi ya da bir banka aracılığı söz konusu olmuyor. Yapılan işlemler aracı kurumla müşteri arasında gerçekleşen bir bahis gibi. Bu işlemlerin sonunda yatırımcıların zarar etmesi kaçınılmaz! Ayrıca parasını kaybeden hiçbir yatırımcı hak iddia edemiyor. Çünkü tersi durumda aracı kurum para kaybediyor. Burada zararı azaltmak için müşteriler bilgilerine ve risk algılarına göre gruplara ayrılıyor. Müşteri piyasaları takip edebilen biri ise asla risk almıyorlar, verilen emir iletiliyor. Aksi durumda ise kurum risk alarak bu emri market maker’a iletmiyor.Dolayısıyla bu kurumlar spread kazancıyla yetinmedikleri için bilgili müşteri yada para kazanan müşteri bu kurumlar için zarar veren müşteri tipine giriyor! 
İDDİA 3: Bu noktada para kazanmak için devreye başka konular da giriyor. Emirler iletilmiyor, ekran kararıyor, sistem tıkanıyor vs gibi çeşitli teknik sorunlar çıkabiliyor. En çok karşılaşılan durum rekotasyon istenmesi. Rekotasyon işlem gerçekleşmedi, bir daha gönder demek.  Başka bir deyişle bir daha kotasyon istemek.  Piyasa yoğunluğu bahane ediliyor genellikle ama aslında Foreks piyasasında piyasanın yoğunluğundan emrin gerçekleşmemesinin geçerli olduğunu söylemek pek de mümkün değil.
Burada kurumlardan beklenen, tüm emirlerin toplanıp uzun ve kısa pozisyonlar eşleştikten sonra geriye kalan emir türü kadar işlem gerçekleştirmek. Bu durumda net işlem miktarı büyük olurda kurum işlemi yapmazsa büyük risk almış oluyor.
YATIRIMCILAR YÜZDE 90 KAYBEDİYOR
Foreks piyasasında yatırımcıların kayıp oranının yüksek olmasının altında çeşitli nedenlerden bahsetmek mümkün.  En önemli neden olarak müşterilerin kendileri gösteriliyor. Kaybeden yatırımcıların genel özellikleri ve işlem tarzları şöyle özetleniyor;
-Piyasaları tanımıyor.
-Stop loss kullanmıyor.
 -Analiz yöntemlerini bilmiyor.
-Yatırım stratejisi bilmiyor.
-Yüksek risk alıyor.
Çoğunlukla Türkiye’de profesyonel olarak döviz ve emtia piyasalarıyla ilgili olanlar işlem yapmakta. Bunların dışında işlem yapanlar spekülatörler, bireysel yatırımcılar ve kısmen portföy yöneticileri. Emtiaların başında da altın geliyor. Yani özellikle  Kapalıçarşı esnafının ilgi gösterdiği ve yoğun işlem yaptığı bir piyasa.  Kendi alanlarında yaptıkları ticaretlerinde korunmak amacıyla işlem yapıyorlar.  Kapalıçarşı esnafının altın ve döviz piyasalarında yoğun işlemler yaptıkları ve banka kredileri de dahil olmak üzere çeşitli yükümlülükler altına girdikleri, bu yükümlülükleri nedeniyle de Foreks piyasalarına ilgi gösterdikleri  biliniyor. Kapalıçarşı’da iş yapan ve altında kilogram başına alış satıştan 10-15 dolar kar eden esnaf mevcut sermayesini Foreks’e kaydırıp büyük karlar peşine düşüyor. Bununla beraber riski de büyüyor. Büyük sermayeli şirketler Foreks Piyasası’na daha rahat giriyor. Ancak yapılan işlemlerde çok ciddi kayıplar söz konusu. Batan firmalar arasında sektörde kısa zamanda büyüyen Bymonte,  Ali Hoca gibi isimler bulunuyor. Altında yaşanan sert yükseliş ve düşüşlerde açık pozisyonda yakalanıp pozisyon kapatamamaları batıştaki en önemli neden.  Nitekim altında geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş sonrası batan kurumlar olduğu Kapalıçarşı esnafı arasında konuşuluyor.
İŞTE BİR ESNAFIN ANLATTIKLARI
Kapalıçarşı’da görüştüğümüz bir esnaf durumu kısaca şöyle anlatıyor: ‘’Altın fiyatının düşeceğini öngörmüşlerdi.  900 dolar bekledikleri  ons 1.280 $’dan 1400’e çıktı.  Açığa işlem yapıyorlardı.  Altını almış üretmiş satmış parasını tahsil etmiş ama hala altın borcu duruyor. Bir dönem sonra ödeyemez hale geldi’’. Sadece altında yaşanan düşüş sonrası Nisan ayından bu yana batan döviz ve altın işiyle uğraşan kurum sayısının 5-6 tane olduğu söyleniyor.  İşin başka dikkat çeken tarafı ise bu bataklardan her birinin büyüklüğünün 15 milyon dolar gibi büyük rakamlarla telaffuz edilmesi. Batıkların nedenlerini araştırdığımızda ise bilgi eksikliği başta olmak üzere, korunma amacından sapılarak trade alışkanlıklarının ön plana çıktığını ve piyasa profesyonellerinin de tam ve sağlıklı bilgi sağlayamadıkları görülüyor.  Spekülatif işlemler dışında korunma amaçlı olarak en çok tercih edilen yöntem piyasa tabiri ile ‘’günlere’’ denen işlem.  Yani bildiğimiz future işlemi. Kapalıçarşı, piyasalara kendi anladığı şekilde yeni isimler koyup, kendi jargonunu da oluşturuyor. Opsiyonlara ‘caymalı’  diyorlar. İnanılmaz büyüklükte işler dönüyor. Altın ticareti yapanların hepsi aynı zamanda döviz işi de yapıyor. Genelde sıcak paranın cazibesi nedeniyle Foreks’e bulaşıyorlar.  Kapalıçarşı esnafının Foreks’e ilgisi her geçen gün artıyor.
FOREKS ŞİRKETİ Mİ CALL CENTER MI?
Foreks kurumlarının personel politikaları da ayrıca dikkat çeken noktalardan bir diğeri. Foreks kurumlarında en çok personel, satış departmanlarında bulunuyor.  İddialara göre işi bilmeyen personel alınıyor, o da müşteriye “Ben sana teknik altyapıyı sağladım sen karar ver” diyor. Yani piyasa yorumlarını tecrübesiz yeni mezun olmuş ve yetkin olmayan lisansı olmayan personel yapıyor. Bu personeller ‘call center’ mantığında çalışıyor. Amaç, olabildiğince insan aramak, olabildiğince insanı sisteme sokmak.  Bazı Foreks kurumları bu personele genelde asgari ücret vererek prim sistemi uyguluyor.
Kaldıraç oranının 100 olarak belirlenmesine rağmen stop out yani pozisyon kapama oranının serbest bırakılmış olması bir başka kayıp nedeni. Stop out , sistemin otomatikman pozisyonu kapatması demek. Bunu kurumlar kendileri belirliyor. Çok iştahlı olanlar stop out’u çok düşük tutuyor. Yani bir standart uygulanmıyor Türkiye’de. Eğer çok hareketli piyasalarda yatırımcı korunmak isteniyorsa stop out uygulanmasının yatırımcıyı kısmen koruyacağı söyleniyor.
Pozisyon açma alt limiti bulunmuyor. 100 dolarla pozisyon açılıyor. 100 dolarla hesap açan bir yatırımcı 1 kere kaybederse  bir daha pozisyon açamıyor.  Dolayısıyla üstünü tamamlamak zorunda…
Müşterilere riskin iyi anlatılması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma henüz bulunmuyor.
Lisans alamayan kurumlar yabancı ülkelerde şirket kurup müşteri avına çıkıyorlar. Cep telefonlarına gönderilen ‘’En iyi Foreks şirketi seçildik, sistemli yönetim ile yüzde 60 kazandırdık, ödül aldık vs’’  gibi  mesajlarla insanları cezbetmeye çalışıyorlar. Bu yüzden de yatırımcılar SPK’dan lisanslı kurumları araştırıp, bunlarla işlem yapmalı. Çünkü Takasbank devreye giriyor Türkiye’de.
SÜRECEK - 3. BÖLÜM PAZARTESİ


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet E17 Eylül 2016 14:24

    En önemli argüman psikoloji. teminat seviyeni yeterli tuttuğun sürece korkma. Dolar ne kadar düşebilir ki dolar almışsan. Bu sebepten kısa vadede ( 1 ay gibi) paranı 3 e katlamak gibi bir hayalin peşinden koşmuyorsan vadeli mevduatın 1 ayda verdiğini 1 haftada kazanabilmek işten bile değil. Mantıklı yatırım forexte her zaman kazandırır.

  • Faithfull3528 Ağustos 2016 17:02

    1 yıldır forex piyasasındayım o kadar haber okudum kim ne derse desin ciddi rakamlar kazandım bu piyasadan kaybedenler malum kişiler bin dolar para yatırıp 10 işlem açarsan paranın %50 sine yakın teminatını bağlarsan illa ki batarsın hileli dersin 😉

  • S552209 Temmuz 2016 19:53

    herşeyde olduğu gibi sadece disiplini kuralları olan kazanır. aç gözlü ve sabırsız olanlar kaybeder . siz kendinize sadec paranızın %10 kadar pozizyon açarsanız ve gelişmiş ülke çiftlerine işlem yaparsanız beklerseniz ve uzun vadeye dolar ağırlıklı oynarsanız neden kaybedesinizki.

  • hakan26 Eylül 2015 13:19

    Arkadaslar , forex piyasasinda gunluk 5.5 trilyon dolar islem goruyor... Eger para kazandirmasa emin olun degil 5.5 trilyon dolar 5.5 dolar islem hacmi olmaz... fakaaat cok onemli Forex cok ciddi bir isdir Egitim ister, bilgi ister , tecrube ister , calismak ister , takip ister. tum bunlar da zamanla olur.... Ama millet olarak 1 koyuym 50 kazaniym ama bu arada calismayayim, ogrenmeyeyim diye bir zihniyetimiz oldugu icin kaybetmeniz kesindir. kaybedince de tukaka forex piyasasinin dinamiklerini bilirseniz calisirsaniz ogrenirseniz takip ederseniz kazanirsiniz cogunlukla iyi bor para yonetiminiz de var sa kar da edersiniz ki isin dogasi budur. bu bir bilim bir teknikdir ama sartlari vardir. 100 dolar yatiriym 10000 dolar kazaniym oyle bi dunya yok makul kucuk ama akillica kazanclar elde edilebilir.. ben o sekilde kazaniyorum saygilar

  • MUSTAFA TAMER25 Ağustos 2014 19:45

    BÖYLE HABERLERİN LÜTFEN DEVAMI GELSİN ULUSAL VE ULUSLARARASI MEDYADA KONUYA DEĞİNSİN BU NİTELİKLİ DOLANDIRICILAR CEZALANDIRILSIN

  • enayi24 Temmuz 2014 14:48

    çok param battı girmeyin şansınız sıfır

  • freedom10 Mayıs 2014 11:26

    Forex büyük fırsatların ve kayıpların yaşandığı ciddi bir piyasadır bence...1000 usd gibi paralarla para kazanmaya çalışmakta ayrıca büyük bir risk , teknik analiz temel analiz yoksa ve en önemlisi psikolojik olarak kendinizi bu piyasada işlem yapmak için eğitemediyseniz bence hiç girmeyin... zira bu piyasada insana en çok kaybettiren yine kendisidir... bu piyasayı kumar olarak nitelemek hiç doğru değil zira bu şekilde bakılırsa hayatın ticaretin hepsi kumar... insan heryerde kazanabilirde kaybedebilirde...

  • ORCUN01 Ekim 2013 13:16

    aracı kurumun emri iletip iletmemesi ile neden bu kadar çok ilgileniyor. İletmezse iletmez sen doğtu tercih yap kar sağla sana paranı oduyor sonucta.

  • ezhel şehrim10 Haziran 2021 23:30

    aracı kurum emri iletmezse senin işlemin ne olursa olsun kaybetmeye mahkum bunu sen bizden daha iyi biliyorsun 

  • MUSTAFA29 Eylül 2013 15:12

    KALDIRAÇ KALDIRILIYON ATILIYON BUNLAR OYUN UZAK DURUN.PARA DAN ANLARSAN BORSA ANLAMAZSAN EMLAK ATUZUN VADE ARSA KISA VADE AYLIK İSTERSEN DE EV DÖZVİZ ALTIN HİKAYE UZAK DURUN

  • xxxx28 Eylül 2013 20:36

    ben borsaya bulaştığıma pişmanım fx oynayanın aklına şaşarm

  • antiforex27 Eylül 2013 15:58

    Aracı kurum müşterinin emrini uluslararası piyasaya niye iletmiyor?çünkü istatistik var bu piyasada müşterilerin %75-%90 arası zararda her yerde böyle..kasanın kazanması bankooo

  • Adem sen27 Eylül 2013 14:37

    Forex işlemleri hernekadar alım-satım ticareti gibi isimlendirilmeye çalışılsın ülkede oynanan en büyük kumardır.Bu kumar caçidi bir zamanlar adına cazino denilen yerlerde oynan kumardan kıyas dahi edilemeyecek tehlikeli ve riskli bir kumardır.Ülkede finas aracıyla bu kadar büyük kumar oynanırkan cazinoların kapalı kalmasının anlamış değilim.

  • expert27 Eylül 2013 12:17

    FX ,6 mermili toplu tabanca ile oynanan rus ruletidir...

  • burae27 Eylül 2013 00:40

    Türkiye'de dolandırıcı kurumlar yüzünden kumar oyununa döndü diye yasaklanmasını isteyenlere sorarım, madem kumar, neden dünyanın en büyük ve en likit piyasası?? Kurum emri piyasaya iletmeyecek, spk bunu denetlemeyecek, sen altılı ganyan oynar gibi pozisyon açacaksın ondan sonra foreks kumar kapattırın diyeceksin, yok ya!! Kaç kişi soruyor kuruma işlemleri nasıl yaptırdıklarını? Kaç kişi sözleşmeyi detaylı okuyor? Kaç kişi piyasayı öğrenmek için önce demoda, gerçek hesap gibi işlem yapıp strateji belirliyor?? Kaç kişi 1000 dolara hergün 300-500 dolar kazandırma hırsında değil?? (ki o parayı baba oğluna vermez) kaçınız farkında 20 gün açık olan piyasada hergün 20 dolar bile kazansa ayda %40 kazanacağının ve bunun başka hiçbir yatırım aracında pek mümkün olmadığının?? Sen at yarışı oynar gibi anlamadığın etmediğin paritelerde pozisyon açarsan, aynı anda 5-10 pozisyonu 3-5 farklı paritede açarsan, bunları piyasaları takip etmeden anlamadan etmeden hatta ekranını bile takip etmeden yaparsan, take profit ve stop lossları koymaz üstüne birde kısa sürede paza kazandım diye havalanıp kendini piyasa duayeni zannedersen, şikayet edip mızmızlanmayacaksın arkadaş!! Herhes her işi yapacak diye kural mı var?!?! adam borsada mambo cambo hisselerde yamyam gibi işlem kovalayıp batırdığını aynı mantıkla gelip foreksten çıkartacağını zannediyor, öpülüncede yok foreks kumar, yok foreks yasaklansın… senin kafan basmadı diye ben niye mağdur oluyorum arkadaş, yapmayıver foreks, yapma hisseydi vobuydu. Git kendi işin neyse onu yap alla allaa ya. Altın döviz işiyle uğraşanlar bile kaybediyorsa kimse kazanamazmışmış. Altınons fed QE yi kesecek diye düşerken, darphanede grev var altın o yüzden düşüyor diye yorumlayan kuyumcu dövizci mi kazanacak???? Batsın müstehaktır!!!

  • kamil26 Eylül 2013 23:27

    İşlemler sisteme iletilmiyorsa, aracı kurum içinde eşleştiriliyorsa kumardaki her zaman masa kazanır mantığı vardır. Foreksin kumar yönü insanımızın açgözlülüğü ile birleşince ortaya dram çıkar. Altın alacaksanız İMKBde altın fonu var gümüş alcaksanız gümüş fonu var hisse gibi işlem görüyor. Biraz daha heyecan ama iyice kumar yönü olmasın derseniz varantlar var (turbo sertifikalardan kesinlikle uzak durulmalı) . İMKB 30 varantı alım veya satım alırsınız endeks yön tahmininize göre, hiç olmazsa az çok öngörülebilir bir şeydir.

  • uzak durun26 Eylül 2013 21:00

    bilgi,tecrübe bile vade uzadıkça işe yarar...vade kısaldıkça iş zar atmaya döner...forex en kısa vadeli işlem olup bir gün sonraya pozisyon taşımanın büyük maliyeti vardır bu yüzden yatırım aracı filan değildir.

  • suat tosun26 Eylül 2013 20:34

    tam bir kumardir.kaybetme riski cok fazla.orada ancak profenesyenel olmak gerekir.

  • erhanacikgoz126 Eylül 2013 18:32

    bende girdim bu işe once 200 tl ile deneyiyim dedim. en yuksek 235 tl gordum bakıyemde sonra yavas yavas vermeye basladım her oyunu 10 dolarla yaptım sız dusunun artık kac kere ıslem yaptıgımı 3 kaybedıp bır alıyordum yanlıs bır tusta gerı alamıyor ve ıptal edemıyoruz emrı ayrıca 100 dolara kazanırsam 160 kaybedersem 100 dolarımı alıyor. aradım kurumu pazarlık ettım sıze en ıyı brokerı verırım dedı ben bıraz atıp 30 40 mılyarla gırecem once kazanayım demıstım aslında amacaım yatırdıgım parayı alıp kacmaktı :D kruum bana bonus verdı sırf ısleme devam edeyım dıye 150 dolar verdı 300 daha yatırısan broker baglarım ben brokerlede gorustum sızın hakkınızda falan dedi yanı aslında parası olmayan musterı en kotu brokere parası olan en ıyısıne layık goruluyordu. bende adama su gun bu gun yatıracam dıe atlattım. bu sure zarfında kalan parayla bısıler yapmaya calıstım. artık içerdeki para batsında bende kurtulayım moduyla bir kerede butun parayı gırıyordum hepsınıde kaybettım. paranın arayan kurumada ben borsaya gırecegım burası cok rısklı dedim adam neredeyse 2 saat konustu benle ikna olmadım ve baglantım tamamen kesıldı. bulasmayın

  • Borsacı26 Eylül 2013 17:59

    Bu işi altıncılar ve dövizciler yapamıyor ise kimse yapamaz. Altılı veya kazı kazan daha karlı. Ama bankada dövizi olan veya döviz borcu olan burada sigorta anlamında ters pozisyonlar alır ise aslında toplamda ne kar ne zarar etmiş olur.

  • metin26 Eylül 2013 17:51

    YOKSA SPK ORTAK MI ? NEDEN MÜDAHALE ETMİYORLAR. FOREX İŞLEMLERİ KALDIRILSIN BORSA DAHA HİÇ OLMAZSA HİSSE DURUYOR BEKLERSİN TEKRAR ÇIKAR

  • deniz26 Eylül 2013 15:41

    aynen yazdığınız gibi çalışılıyor.. bildiğiniz nitelikli dolandırıcılık bu.

  • Sağol gündem mdya26 Eylül 2013 14:50

    işte sizden böyle haberler bekliyoruz ...çok teşekkürler sizlere

  • mehmet26 Eylül 2013 14:01

    Çoğusu 1+0 bürolarda kurulan , resmi dolandırıcılık kurumları başka birşey değil! Zaten biraz bakınca kumardan farklı birşey olmadığını ve çok kısa bir zamanda yatırdığının tamamını kaybettiğini göreceksiniz.

  • anlat bakalım 26 Eylül 2013 13:39

    bana birisi bu forex işlemlerinin yapıldığı borsa hangisidir nereye gider bu emirler nasıl işlem görür kim denetler anlatsın ? şikago borsası demeyin o başka birşey. millet özel platformlar üzerinde sanki bir borsa varmış gibi işlem yapıyor aslında böyle borsa yok kafasına göre takılan binlerce özel kayıtsız borsacıklar var dünyada ama millet farkında değil, iki bilgisayr koy yazılımı al, başlat işlemleri al sana borsa