E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem5.5 milyon kişi susuz kalabilir---

5.5 milyon kişi susuz kalabilir

5.5 milyon kişi susuz kalabilir
09 Ocak 2015 - 12:35 borsagundem.com

6 kentte 260 milyon TL’ye ulaşan elektrik borcu nedeniyle Dicle Elektrik ‘kesme’ kararı aldı, susuzluk çanları çalmaya başladı…

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 260 milyon TL’ye ulaştı. Belediyelerin bu borcu ödeyememesi nedeniyle, bölgede elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik şirketi, yeni yılda borçlu belediyeler ile köy içme sularının elektriğini kesme kararı aldı. Bölgede borcu bulunan 100’den fazla belediye ve köyün içme suyu şebekelerin elektriğinin kesilmesi halinde, yaklaşık 5.5 milyon kişi susuz kalacak. Sektör uzmanları, Ankara’nın belediyelerin elektrik borçlarını ödemesi için destek vermesi gerektiğini işaret ediyor.
 
Güneydoğu bölgesinde birçok ilin mevcut elektrik borcu, önümüzdeki günlerde ciddi su kesintilerine yol açabilir. Gerek köy içme sularında gerekse şehirlerdeki su dağıtım şebekelerinde su dağıtımı elektrik ile sağlandığı için bu borçlar nedeniyle yaşanacak elektrik kesintisi su kesintilerine de yol açacak. Dicle Elektrik Perakende Dağıtım A.Ş. (DEPSAŞ)’den alınan bilgilere göre, şirketin elektrik dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta toplam 109 belediyenin elektrik şirketine olan borcu 260 milyon TL’yi buldu. Bu da bölgede belediyelerin tamamına yakınının önemli ölçüde borçlu olduğu anlamına geliyor. Elektrik sektörü uzmanları, bu borçların ödenmemesi durumunda Dicle Elektrik’in hem bireylere hem de belediyelere hizmet vermekte büyük güçlük yaşayacağını işaret ediyor. Çünkü diğer elektrik dağıtım şirketleri gibi Dicle Elektrik de, satın aldığı elektriğin parasını 3 gün içinde ödemek zorunda. Dicle Elektrik’in 3 gün içinde bedelini ödediği elektriğin parasını belediyelerden aylarca tahsil edememesi şirket faaliyetleri açısından yaşamsal bir tehdit oluşturuyor.

 

5.5 MİLYON KİŞİ SUSUZ KALIRSA BÜYÜK MAĞDURİYET BAŞGÖSTERİR
Edinilen bilgilere göre belediyelerin elektrik borcunu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından oluşan kalemler oluşturuyor. Köylerin borcu ise, içme suyu şebekesinde ve pompajda kullanılan elektrikten kaynaklanıyor.

Bu nedenle elektrik şirketinin borçlarından ötürü belediye ve köylerde elektrikleri kesmesi halinde aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesinin de bulunduğu yüzlerce yerleşim biriminde ortalama 5.5 milyon kişi susuz kalacak. Bu da büyük mağduriyetlere yol açabilir.
 
HALK İÇİN BORÇLAR ÖDENMELİ
Uzun zamandır borcu bulunan belediyeler ile köy içme sularına ait elektriğin kesileceği uyarısında bulunan Güneydoğu’daki elektrik şirketi Dicle Elektrik’in bunu uygulaması halinde yaşanabilecek olumsuzluklar, bölgede yaşayan insanlar ve konuya duyarlı bazı STK’ları da endişelendirmeye başladı. Bölge halkı, belediyelerin gelirlerinin yeterli olduğuna inandıklarını belirterek, ‘’Her yıl belediyeler gelir ve giderleri ile ilgili bütçe oluşturuyor. Bütçede elektrik giderlerinin de yer almasına karşın bu bedelin ödenmemesi ve sonuçta bölge halkının mağdur duruma düşecek bir noktaya getirilmesi kabul edilemez. Elektriklerin kesilmesi demek, bölgede milyonlarca insanın bir anda susuz kalması anlamına geliyor.  Bunun sonucunda salgın hastalıklar görülebilir. Kimsenin bu halka bunu yapmaya hakkı yok. Belediyeler, o beldelerdeki halkın yaşamını kolaylaştıracak iken, böylesi duyarsızlıklar ile zorlaştırmamalıdır.’’ dediler.
 
ANKARA, BORÇLARIN ÖDEMESİNDE DESTEK OLMALI
Sorunun çözümünde en büyük zorluklardan biri bazı belediyelerin yaşadıkları finansal kısıtlılıklar. Bütçe ve ödeme imkanları sınırlı olan birçok belediyenin bu borçları tek başlarına ödemesinin kısa vadede kolay olmadığı belirtiyorlar. Uzmanlar, bu ödeme sorununun çözümü için Ankara’da merkezi yönetimin destek vermesi gerektiğini ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kurt0111 Ocak 2015 19:26

    bu yorumlara katılmayan ülkemin vatandaşları iki cümleyi bir araya getirinde sizde bişeyler yazın savunun ya :)

  • soru10011 Ocak 2015 02:17

    devlet istediği yerlere elketriği 1 Kuruşa satıyor. vatandaşlara 40 Kuraşa. bunun tek sorumlusu devlettir.

  • blade10 Ocak 2015 22:13

    herkes borcunu odeyecek, ama bu dunyada ama obur dunyada

  • serkan ç10 Ocak 2015 21:57

    Bizim gibi batıdakilerin ödediği kayıp kaçak bedeline zam yapsınlar. Bizim gibi enayiler olduğu sürece bu haberleri daha çok okuruz!!! Aman kürtler ayaklanmasın sakın. yoksa naparız!!!

  • dlbyz10 Ocak 2015 21:38

    çoçuk yapmayı biliyorlar faturayıda ödesinler akıllansınlar

  • dlbyz10 Ocak 2015 21:16

    ödesin devlet zihn,yeti bitmeli ben kullandığımı ödüyorum herkes ödemeli

  • kurt0110 Ocak 2015 15:12

    anlaşılan bu yorumlar bazılarının zoruna gitmiş katılmadıklarına göre benim de varsa hakkım bunlara haram zehir zıkkım olsun

  • xx10 Ocak 2015 12:07

    petrol gelirlerinden belediyelerne pay istiyorlardı.bu olmadığı için mahsus yapıyorlar.

  • cüneyt09 Ocak 2015 21:17

    sizin haram yemekten başka bir işiniz yokmu kardeşim hiçmi yaşadığınız karnınızı doyurduğunuz toprağa saygınız yok ?

  • Osman Altug09 Ocak 2015 17:09

    1 .Bütçelerinde yer alan bu parayı nereye harcıyolar.? 2.Bu sorumsuzluğun niçin denelenip gerekli kanuni cezalar verilmiyor?

  • ali can09 Ocak 2015 16:57

    asla para vermeyın pkk destekleyeceklerine borclarını ödesınler

  • mehmet09 Ocak 2015 15:13

    kesin suyunu elektirigini devlete karşı gelmek yetim hakkı yemek nedemek görsünler bıktım artık kacak elektrik vergisi ödemekten hakkım varsa haraam olsun

  • messut09 Ocak 2015 13:07

    her belediye sınırları içindeki vatandaşların hepsinden vergi alır. bu verglerden giderler karşılanır. Belediyeler topladıkları paraları çalınca faturalarını ödemez hale gelir. Ankara bu beleddiyelere para vermemeli faturalarını ödeyene dek. Egeden vergiyi topla doğuda hibe et olacak iş değil.