E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa50 baz puanlık artış için istihdam rakamları kaç gelmeli?---

50 baz puanlık artış için istihdam rakamları kaç gelmeli?

50 baz puanlık artış için istihdam rakamları kaç gelmeli?
10 Mart 2023 - 12:44 borsagundem.com

Piyasalar Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesinden endişe ediyor. Fed Başkanı ise bu noktada henüz bir karara varamadıklarını ifade ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed istihdam ve işsizlik rakamlarını her zamankinden daha çok dikkat ediyor. Piyasalar, Fed’in 25 baz puanlık mı yoksa 50 baz puanlık mı bir faiz artışına gideceğini kestiremiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Powell, Şubat ayı ekonomik verileri ve enflasyonun seyrinin faiz artırım kararlarını etkileyeceğini belirtiyor. Peki işsizlik ve istihdam rakamları tam olarak kaç gelirse Fed 50 baz puanlık bir faiz artırım kararı alabilir? Uzmanlar bunun sadece istihdam raporuyla ortaya çıkmayacağı görüşünde.

İki rapor da önemli

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed'i 50 baz puanlık bir faiz artırım kararı almaya itecek kesin iş sayısını bilmek mümkün gözükmüyor. Çünkü, Fed’in istihdam raporu kadar enflasyon verilerini de dikkate alması bekleniyor. Yani hem istihdam raporunu hem de enflasyon verilerini içeren toplam resmin Fed’in kararını asıl belirleyen faktör olması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta, Şubat ayı ekonomik verileri beklenenden daha güçlü bir ekonomi ve daha yüksek bir enflasyon göstermeye devam ederse, faiz artırımlarının hızını yeniden artırmayı düşüneceklerini söyledi. Bu durum, bir başka soruyu da beraberinde getiriyor: 21-22 Mart toplantısında yarım puanlık bir artışı garanti edecek kesin bir net istihdam artışı sayısı var mı?

CIBC World Markets Baş Ekonomisti Avery Shenfeld, yaptığı açıklamada, ne yazık ki Fed'in kararının tek bir rakama indirgenemeyeceğini söylüyor. Shenfeld, “Her şeyi bir araya getiren kesin bir sayı olduğunu düşünmüyorum” diyor.

Shenfeld, yatırımcıların, Fed'in 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı artıracağına dair kesin bir kavrayışa sahip olmadan önce Salı günü yayınlanacak olan Şubat ayı tüketici enflasyon raporuna bakmaları gerekeceğini ifade ediyor. Shenfeld, “Bu iki rapora bakmalı ve ikisinin birden ne anlattığına karar vermelisiniz” şeklinde konuşuyor. Şu anda CIBC, 25 baz puanlık faiz artışı çağrısına bağlı kalıyor.

Piyasalar muhtemelen 50 baz puanlık bir artışı fiyatlıyor

Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistler, ortalama olarak, önceki aya ait 517.000 olan süper güçlü istihdam artışının Şubat ayında 225.000'e yavaşlamasını bekliyor. Federal fon vadeli işlem yatırımcıları ise Mart ayında Fed’in 50 baz puanlık bir artışa gitmesine yüzde 78'lik bir ihtimal veriyor. Bu senaryoya göre, nihai faiz oranının yüzde 5 ila yüzde 5,25 aralığına yükselmesi bekleniyor..

Deutsche Bank Securities Baş ABD Ekonomisti Matthew Luzzetti, Şubat ayında net 300.000 yeni istihdam öngörüyor. Ayrıca Şubat ayında çekirdek tüketici fiyat endeksinde piyasa konsensüsüne uygun olarak yüzde 0,4'lük bir artış bekliyor. Luzzetti, verilerin bu tahmini karşılaması durumunda, “Piyasa fiyatlandırmasını muhtemelen 50 baz puanlık yüksek bir olasılığa uygun yapacak ve bu gerçekleşirse, Fed muhtemelen buna uygun bir yanıt verecek ve 50 baz puanlık bir artış gerçekleştirecektir” diyor.

Mart ayı Mayıs ayını da mı belirleyecek?

Şubat ayı başında Fed, faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığına yükseltti. Bu, Fed'in enflasyonu düşürme kampanyasının geçen Mart ayında başlamasından bu yana görülen en küçük oran artışı oldu.

Shenfeld, Mart'ta yarım puanlık bir artışın, aynı büyüklükte bir başka hamlenin Mayıs ayı için de garanti edildiği veya Fed'in faiz oranlarını yüzde 6'nın üzerine çekeceği anlamına gelmediğini söylüyor. “Bu ay olduğu gibi Mayıs ayında da ne kadarlık bir faiz artışının görüleceğine veriler karar verecek” diyen  Shenfeld, oranların o noktada daha yüksek olacağı için Mayıs ayında 50 baz puanlık bir hareket için çıtanın da daha yüksek olacağını belirtiyor.

Deutsche Bank'tan Luzzetti ise aynı fikirde değil. Luzzetti, 50 baz puanlık artışa yeniden dönülmesinin politika faizi için daha önce bu kadar yüksek olasılık olduğunu düşünmediğimiz bir dizi sonuç ortaya çıkardığını söylüyor. Luzzetti, “Bu yeniden yükselişin piyasa etkisi oldukça anlamlı olabilir. Finansal koşullar oldukça büyük darbeler alabilir. Bu, Powell'ın hedefi de olabilir” diye ekliyor.

Luzzetti , ”Finansal koşullar bir süredir oldukça kolaydı. Fed sinyallerine bir şekilde tepkisiz kaldılar ve onları Fed'in olması gereken yer ile uyumlu hale getirmek piyasalar için bir şok olabilir” diyor.

Luzzetti, "Herhangi bir nihai oran seviyesinden memnun olabileceğimizi sanmıyorum. Her yeni seviyeye ulaştığımızda ve bunun yeterli olabileceğini düşündüğümüzde, şimdiye kadar bunun olmadığını ve ekonominin önceden düşünülenden daha dirençli olduğunu öğrendik” diye ekliyor. Luzetti, bu oranın nerede durması gerektiğini değerlendirirken fazlasıyla alçakgönüllü olmak gerektiğinin altını çiziyor ve şöyle diyor: “Nihai nokta kesinlikle şu anda yüzde 5,6 olarak belirlediğimiz taban çizgimizin üzerinde olabilir.”

Ekonomik yavaşlama gizleniyor

Shenfeld ise faizlerin daha uzun süre yüksek seyredeceğine ilişkin tüm konuşmaların, geçmiş oran artışlarının yol açtığı ekonomik yavaşlamanın yolda olduğu gerçeğini gizlediğini söylüyor. Shenfeld, “Benim görüşüme göre, halihazırda gerçekleşmiş olan faiz oranlarındaki artışların etkisine yeterince ağırlık vermiyoruz. Bu durum ekonomiyi gecikmeli olarak vurmaya devam edecek” şeklinde konuşuyor.

Örneğin, Fed'in faiz artışlarına rağmen, konut inşaatı istihdamının henüz düşmediği görülüyor. Shenfeld, bu sektör için iş kayıplarının yolda olmasının oldukça iyi bir işaret olduğunu da sözlerine ekliyor.

Japonya Merkez Bankası'ndan faiz kararı

 

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"

 

Powell: Faiz artırımlarının hızına ilişkin bir karar varmadık

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

Fed'in yarıyıl sunumu: Daha fazla faiz artışı gerekli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)