E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa50 baz puan faiz indirimi bekleniyor---

50 baz puan faiz indirimi bekleniyor

50 baz puan faiz indirimi bekleniyor
21 Mayıs 2020 - 09:31 borsagundem.com

Piyasalar bugün Merkez Bankası’nın faiz kararını fiyatlıyor. Analistler Merkez’in 50 baz puan indirime gitmesini öngörüyor.

Katar ile swap kararı sonrası artan iyimser havanın bugün Merkez Bankası kararıyla devam etmesi bekleniyor. Analistler Merkez Bankası’nın 50 baz puan indirime gitmesini bekliyor. Bazı analistler indirimin 100 baz puana kadar çıkacağını öngörüyor. Bu beklentiler ışığında borsa artı seyrini korurken dolar geriliyor. Dolar/TL Mayıs ayı başında gördüğü 7.2690 seviyesindeki tarihi zirvesinden, kısa sürede swap anlaşmaları sağlanacağı ve dış finansman endişelerinin azalacağı beklentisiyle gerilediği 6.8 seviyesinin hemen altında işlem görmeyi sürdürüyor.

FAİZ YÜZDE 24’TEN YÜZDE 8.75’E GERİLEDİ

TCMB Murat Uysal başkanlığındaki son sekiz PPK toplantısında toplam 1,525 baz puanlık faiz indirimine gitti, politika faizini %24'ten %8.75'e kadar düşürdü. Banka korona virüs öncesi
indirimlerde sona gelindiği mesajı vermeye başlamıştı.

Bu arada, Türkiye Katar ile swap anlaşmasının tutarını dün 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolara yükseltirken diğer ülkelerle de swap görüşmelerini sürdürüyor.

Bankacılar Katar swap anlaşmasının TCMB'nin döviz cinsi rezervlerine katkıda bulunacağını ancak riyalin dolara karşı konvertibıl bir para birimi olmaması nedeniyle doğrudan dolar likiditesi anlamına gelmediğini belirtiyorlar. Bu kapsamda Çin başta olmak üzere Japonya ve İngiltere ile devam eden görüşmelerden nasıl bir sonuç alınacağını TL açısından yakından izliyorlar.

Goldman Sachs'a göre Katar ile varılan anlaşma 2020 için ihtiyaç duyulan finansmanın ancak "üçte birini" karşılıyor. Bu nedenle bankacılar dolara karşı konvertibıl bir para biriminden bir swap anlaşması sağlanıp sağlanamayacağını yakından takip ediyorlar.

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'na odaklandı

Gözler TCMB’nin kararında olacak

Normalleşme piyasaları ve risk iştahını destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Faruk21 Mayıs 2020 13:17

    Sayın borsa yöneticileri küçük yatırımcıyı koruma yapıyoz deyip müdahale etme yöntemini degiştir. Mesala kent gida 2009 senesinde 420 gelsiğinde süpekülatör var dedin kağıt derbest oldu. 2020 kagıt kagıt 495 geldi yine müdahale ettin düşmeye başladı. Kent gıda yamüdahale et bölünmüyon kar payı dagıtmıyon diye. İnsan borsaya niye girer ya herro ya merro. O zamqn gitsin faize yatırsın az la yetinsin.