E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa50 baz puan borsalar için felaket olur---

50 baz puan borsalar için felaket olur

50 baz puan borsalar için felaket olur
30 Ocak 2023 - 10:43 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli durmak bilmiyor. Kritik haftada Fed’in kaç puanlık bir faiz artırımına gideceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıl borsaların kaderini Fed’in belirlediğini söylemek yanlış olmaz. Piyasalar, bu durumun hala geçerliliğini koruduğunu düşünüyor ve Fed’in kaç puanlık bir faiz artırımına gideceğine yönelik pozisyon alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans profesörü ve borsa uzmanı Jeremy Siegel, piyasaların 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlandırdığını ancak 50 baz puanlık bir artışın borsalarda bir felakete neden olabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Piyasalar genel kanaatin tersine gidiyor

Benzinga’dan Shanthi Rexaline’in haberine göre, Siegel, Fed’in ABD borsalarındaki ralliyi kontrol altına almak için iki şey yapması gerektiğini söylüyor.

S&P 500 Endeksi’nde Ocak ayından bu yana yaşanan ralliye bakıldığında, Wharton Profesörü Jeremy Siegel'in yılın ilk yarısının birçok insanın düşündüğünden çok daha iyi olabileceği yönündeki tahmininin doğru çıktığı gözüküyor. Siegel, tahmininin arkasındaki önermeyle ilgili daha detaylı bilgi veriyor.

Siegel, “Pek çok insanın düşüş eğilimi gösterdiğini gördüm ve daha önce de belirttiğim gibi, herkes piyasanın bir tarafındayken piyasanın tam tersini yapması kaçınılmazdır” diyor. Siegel, “Enflasyondaki yavaşlama gibi herhangi bir ‘iyi haber kırıntısının’ piyasa tarafından olumlu yorumlanması, ayı piyasasında olduğumuzun çok tipik bir göstergesi” diye ekliyor.

‘Daha yapacak çok işimiz var’

Bu haftaki Fed toplantısının oldukça kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Siegel, “25 baz puandan fazla bir faiz artışı olmamalı, 50 baz puan bence bir felaket olur” diyor. Finans profesörü, Fed'in sadece 25 baz puanlık bir artışa razı olduğunu değil, aynı zamanda politikasının işe yaradığını ve sıkılaştırmanın sonuna çok yaklaştığı mesajını da vermesi gerektiğini sözlerine ekliyor. Siegel’a göre, Merkez Bankası’nın olası bir ‘daha yapacak çok işimiz var’ açıklaması, piyasalarda hiç de olumlu karşılanmayabilir.

Siegel, yakından incelediği ve 2022'de 1930'lardaki büyük bunalımdan bu yana en yavaş büyümeyi gören para arzı verilerine de işaret ediyor. Siegel, “Hazine verim eğrisinde 40 yılı aşkın bir süredir yaşanan en büyük tersine dönüşe şahit oluyoruz ve bu da bir resesyonun en güvenilir ve tek göstergesi” diyor.

Rallinin katalizörü Fed’in faiz indirimi

Siegel ayrıca, bu yılki kazançların geçen yıla göre daha düşük olmasının beklendiğini belirterek, bunun henüz bir resesyon işareti olmadığını söylüyor. Siegel, “Bir durgunluk için daha kötüsünün olması gerekiyor. Öyle bir durumda hisse senetlerinin bunun altından kalkmasının hiçbir yolu olmadığını söyleyebilirim” diyerek yatırımcıları uyarıyor. Siegel, Fed’in faiz oranlarını düşürmeye başlamaması durumunda, S&P 500 Endeksi’nin 4.000 puanın üzerinde kalmasının mümkün olmadığı tahmininde bulunuyor.

Akademisyen bu yıl S&P 500 Endeksi için yüzde 15-20 aralığında bir ralli öngörüyor ve bunun büyük bir kısmının potansiyel olarak yılın ilk yarısında gerçekleşeceğini belirtiyor. Siegel’ın bu tahmini, endeksin 4.415-4.607 puan bandına yükselebileceği anlamına geliyor.

Siegel, Fed'in yılın ikinci yarısında faiz indirimine gideceğini ve ekonomideki yavaşlamayı görünce de enflasyon tehlikesinin atlatıldığını ilan edeceğini düşünüyor. Siegel’a göre bu durum piyasaları canlandıracak ve faiz oranlarını yüzde 2-2,5 seviyelerine düşürülmesi gerekliliğini artıracak.

Fed’in enflasyona yıllık bazda bakmaması gerektiği görüşünü yineleyen Siegel, “Yeni verilere bakılırsa enflasyon hedefe çok yakın, reel konut verileri kullanılırsa hedefin altında kalıyor” diye görüş bildiriyor. Siegel, “Belirli bir noktada, eğer ekonomi yumuşarsa ve piyasalarda herhangi bir gevşeme görürsek, Fed neden geri adım atmasın” diye ekliyor.

Kriptoların yönünü Fed belirleyecek

 

Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesinde soğuma

 

Küresel piyasalar kritik haftaya temkinli başladı

 

Küresel piyasalar FED'e odaklandı

 

Borsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)