E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5 yabancı yatırımcı daha geliyor---

5 yabancı yatırımcı daha geliyor

5 yabancı yatırımcı daha geliyor
22 Temmuz 2013 - 10:23 borsagundem.com

Satın alma ve yatırımcılara aracılık eden Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, 5 büyük yabancı yatırımcının daha müjdesini verdi...

Büyük satın alma ve yatırımlara aracılık eden Ünlü&Co. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, bu yıl içinde 5 büyük yabancı yatırımcının Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Böylece sadece Ünlü&Co.’nun aracılık ettiği yabancı yatırım tutarı 2 milyar dolar olacak. Ünlü’ye göre Türkiye yatırımda gözde ülke konumunda.
Zaman'dan Arif bayraktar'ın haberine göre bugüne kadar Koç Grubu’nun İzocam’ı, Tepe-Akfen-Souter-Sera konsorsiyumunun İstanbul Deniz İşletmeleri’ni (İDO), TAV’ın HAVAŞ’ı, Arçelik’in Güney Afrikalı lider beyaz eşya üreticisi Defy’yi, Esas Holding’in Air Berlin’in bir kısım hissesini alması gibi birçok satın alma ve birleşmeye aracılık eden danışmanlık şirketi Ünlü&Co, bu yıl da ses getirecek yatırım işlemlerine aracılık ediyor.
Ünlü&Co. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Türkiye’ye yatırım yapması için halihazırda 15’ten fazla yabancı şirket ve fonla görüştüklerini açıkladı. Ünlü, “Bunların en az 5’ini yıl sonuna kadar getiririz.” dedi. Kuruldukları 1996 yılından 2000’e kadar Türkiye’ye  yılda 700-800 milyon dolar arası yabancı yatırım geldiğini ve bunun yüzde 30’una aracılık ettiklerini belirten Ünlü, “Bu yıl ilk yarıda işlem hacminde 500 milyon doları bulduk. Ama bu 5 şirket daha geldiğinde 2 milyar doları Türkiye’ye getirmiş olacağız. 2013 yılı toplamında ülkeye 10 milyar dolar yabancı yatırım gelmesini bekliyoruz. Bunun yüzde 20’sini biz yapmış olacağız.” diye konuştu.
Son iki aydır özellikle Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklamaları ile çalkantılı günler geçiren Türkiye ekonomisinde 1998, 2001 veya 2009’daki gibi bir sarsılma yaşanmadığını vurgulayan Ünlü, “O yıllarda görüştüğümüz birçok şirket Türkiye’ye gelmekten vazgeçmişti. Ama son iki ayda yaşanan ekonomik dalgalanma döneminde sadece başlangıç hamlelerinde bir azalış olabilir. Ama yabancı yatırımcı Türkiye için iyimser.” diye konuştu. Sadece faiz artırımı sinyalinin ardından son 5 günde ülkeye 1 milyar dolar sermaye girişi olması Ünlü’yü destekliyor. “Dünyada likidite azalacak. Büyük dönüşüm olacak. Bu zamanda akılcı, aklıselim adımlar atmak şarttı.” diyen Ünlü’ye göre şimdi herkes 23 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısını bekliyor. Bu toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın önceki hafta işaret ettiği gibi yeni faiz oranı belirlenebilir. Mahmut Ünlü, “Bu oranda anlamlı bir artış olursa ülke ile ilgili olumsuz beklentiler dağılır.” dedi.
Yabancı sermayenin devlet tahvillerinde 60 milyar doların, borsada 65 milyar doların, doğrudan yabancı yatırımlarda 2004’ten bu yana 100 milyar doların üzerinde payı bulunduğunu hatırlatan Mahmut Ünlü, “Aslında bu ülkedeki istikrarsızlık kimsenin yararına değil.” dedi. Özellikle kurdaki istikrarsızlığın ihracat yapanların fiyat verememesine sebep olduğunu kaydeden Ünlü, “Ben ülke ile ilgili iyimserim. Çünkü Türkiye’nin temel dinamikleri iyi durumda. Türkiye ayrıca ucuz işçilikle ihracata bağlı bir ülke de değil. Demografisi düzgün ve üretim yapabilen bir ülke. Eğer para çıkışını iyi yönetirsek para tekrar bize gelir.” diye konuştu. 7-8 yıl öncesine kadar Türkiye’ye getirmeye çalıştığı yabancı yatırımcılara önce Türkiye’yi tanıttığını kaydeden üst düzey yönetici, “Mesela son birkaç ayda 150’den fazla yabancı yatırımcı ile görüştüm. Bana ‘Türkiye’yi zaten biliyoruz’ dediler ve şirketlerden ve fırsatlardan bahsetmemi istediler.” dedi.
3 YILDA 3 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM HACMi
Şirket, yabancı yatırımları Türkiye’ye getirmenin yanında halka arzlara da aracılık ediyor. Bizim Toptan’ın halka arzında, Akfen Holding’in ikincil arzında ve Sabancı Holding’in 1 milyon dolarlık arzında rol oynadıklarını ifade eden Mahmut Ünlü, 3 yılda 3 milyar dolara aracılık ettiklerini söyledi. Ünlü Finansal Yatırımlar AŞ ile Ünlü Menkul Değerler AŞ’yi bünyesinde bulunduran Ünlü&Co., bu yıl ilk yarıda Yum! Restaurants International’ın, Türkiye’deki KFC ve Pizza Hut’ı Süzer Grubu’ndan, aynı zamanda azınlık ortağı oldukları Şok Marketleri’nin Diasa Dia Sabancı Süper Marketleri’ni satın almasına aracılık etti. Şirketin bugüne kadar aracılık ettiği işler arasında Ülker’in BİM’deki yüzde 10 hissesini satması, Ege Profil’in PVC doğrama üreticisi Belçikalı Deceuninck’in tamamına yakınını ve Sabancı Gru-bu’ndaki Winsa’yı alması ve Kent Gıda ve Birlik Gıda’nın çoğunluk hisselerinin İngiliz Cadbury Schweppes’e satılması da bulunuyor. Şirket ayrıca Şok Gıda’da azınlık ortak ve Fida Film’in de ortakları arasında. Şirkete ait teknoloji fonu da kısa sürede kozmetik ürün satıcısı Balerin.com, sahibinden eşya ve taşınmaz kiralama sitesi Hemenkiralık.com’un yanında 6 farklı oyun, otel ve lojistik yazılım sitelerine 10 milyon dolar yatırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı22 Temmuz 2013 12:37

    Gözde girişimin T.Finanstaki payını satmak içinde Ünlü Menkul yetkilendirilmişti,bukonuyla ilgili bihaber yokmu acaba