E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri---

5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri

5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri
08 Şubat 2022 - 11:57 borsagundem.com

5 ekonomist ve emlak uzmanı 2022’de emlak piyasasında yaşanabilecek gelişmelere yönelik tahminlerini belirtti. Uzmanlar 2022 yılında emlak fiyatlarının normale dönebileceğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 emlak alıcıları ve ev almak için birikim yapanlar için oldukça zorlu bir yıl oldu. Fiyatlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını pandemi nedeniyle düşürmesiyle hızla yükseldi. İşte 5 ekonomistten 2022 için emlak piyasası tahminleri.

1. Mortgage oranları yükselecek

NerdWallet Emlak ve Mortgage Uzmanı Holden Lewis, “mortgage oranları, ocak ayında yatırımcıların FED’in hamlelerini açıkça görebilmesiyle yükselmeye başladı. Bu yıl faiz oranlarında agresif bir yükseliş olacak” dedi. Devamında, “şimdi mortgage oranları, piyasalar FED’in zaman çizelgesinin netlik kazanmasını beklerken kademeli olarak yükseliyor” ifadesini kullandı. 2010 yılında 30 yıllık mortgage’ların ortalamala %4,09 oranına ulaştığını, 1980’lerde bu oranın %12,71 olduğunu söyleyen Lewis, insanların her iki dönemde de oldukça yüksek miktarda emlak alımı yaptığını açıkladı.

Market Watch’un haberine göre bu ay Bankrate’in Baş Finansal Analisti Greg McBride, 30 yıllık sabit mortgage oranlarının ortama %3,65 ila %3,85 oranları arasına yerleşeceğini söyledi. 15 yıllık oranların ise %2,8 ila %3 arasında olması bekleniyor. McBride, “oranlarda yükselişin büyük bir bölümü, piyasalar FED’e yönelik beklentilerini yenilerken ocak ayında gerçekleşti. Ancak önümüzdeki haftalarda görülecek hamleler daha sakin seyredecek” dedi.

Ancak önümüzdeki aylarda oranlar artarak 2020’nin mart ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşacak. Brown Harris Stevens Başekonomisti Gregory Heym, oranların FED’in tahvil alımlarını düşürmeye devam etmesiyle yükselmeyi sürdüreceğini buna da mart ayında bir faiz artırımının eşlik edeceğini söyledi. Elbette mortgage oranları haftadan haftaya değişiklik gösteriyor. Ancak Lewis, “2022’de düşüşten daha fazla miktarda yükselişe tanıklık edeceğiz” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre FED mortgage oranlarını doğrudan kontrol etmese de, politikalardaki sıkılaşma ve mortgage destekli menkul kıymetlerin alımlarının azalması ile kısa vadeli FED fon oranlarında yükseliş mortgage oranlarını yükseltecek. National Association of Realtors Başekonomisti Lawrence Yun, “30 yıllık sabit mortgage oranının dördüncü çeyrekte %3,8’e ulaşma ihtimali var” dedi.

2. Emlak fiyatlarındaki yükseliş normal seviyelere dönebilir

Heym piyasaların rekor seviyelerde düşük stok seviyeleri nedeniyle zor bir dönemde olduğunu, bunun da satışlardaki düşüşe rağmen fiyatları yeni rekorlara taşıdığını söyledi. Heym, “bu durumun önümüzdeki birkaç ayda değişeceğini düşünmüyorum. İnşaat şirketleri tedarik konusunu çözecek hızda yeni ev üretemiyor” dedi. Yun ise emlak fiyatlarının bir yıl öncesine kıyasla iki haneli yüzdelerle daha yüksek olduğunu söyledi. Ancak “buna rağmen, mortgage oranlarının yükselmesi ile emlak fiyatları normalleşebilir ve yükseliş 2022’de %5 seviyelerinde kalabilir” dedi.

3. Kısa vadede fiyat savaşları başlayabilir

2021’in faiz oranlarından faydalanabilmek için zaman daralıyor. Emlak alıcıları ise FED’in faiz artırımından önce düşük faiz oranıyla alım yapabilmek için sınırlı miktardaki emlak varlıkları üzerinde fiyat savaşları ortaya çıkarıyor.

4. Fiyatlar normalleşse de emlak alıcılarını zorlu bir dönem bekliyor

Yeni ev inşaatları düşük miktarda kalmaya devam ettiği için emlak alıcılarının birçok alanda seçenekleri sınırlı olacak. Heym, “fiyatlar yükselmeye devam edecek ve buna yükselen mortgage oranları eşlik edecek. Bu da bazı alıcıları piyasa dışına itecek” dedi.

Buna rağmen emlak piyasasında güçlü satışlar olacak. Bu da evini satmak isteyenler için oldukça elverişli koşulların oluştuğu anlamına geliyor. Güç bu yıl emlak satıcılarının elinde olacak olsa da, Zillow Ekonomisti Nicole Bachaud’a göre fiyatlar önemli ölçüde artış gösterecek. Bachaud, “bu yıl aylık yükselişler normalin üzerinde bir hızla gerçekleşiyor ancak 2021’deki hızı yakalayacağını düşünmüyoruz” dedi. Zillow verilerine göre emlak değerleri 2021’i %19,6 yükselişle kapattı ve 2022’de %16,4 yükseliş bekleniyor.

5. İtici güçlerin bazıları devam edecek

Emlak piyasasının en büyük itici güçlerinden bir tanesi evden çalışma politikalarının kalıcı hale gelmesi. Haftanın bazı günlerinde ofise gidilen hibrit çalışma modelleri dahi emlak piyasasını destekleyecek. Yun, “bu durum çalışanların yaşayacakları yer seçimlerinde değişiklikler yapmasına neden olacak ve giderek daha fazla kişi işlerinden uzak lokasyonlarda ev bakacak” dedi. Devamında, “küçük yerleşim yerlerinde ve banliyölerde emlak fiyatlarında büyüme, şehir içine kıyasla daha güçlü olabilir” ifadelerini kullandı.

6. Bahar aylarında aktivite artacak

Bahar aylarının gelmesiyle emlak piyasasında aktivitenin de yükselmesi bekleniyor. Bachaud, “yüksek ihtimalle emlak miktarı ve satışlar önümüzdeki aylarda hızla yükselecek” dedi.

Piyasalardaki riskler belirsizliği artırıyor

 

Piyasalar Fed'in Mart ayında 50 baz puan artırabileceğini fiyatlıyor

 

Enflasyonist baskılar altın fiyatına destek veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet metin BLOOMBERG08 Şubat 2022 14:24

    bu GYO kğıtlarına çok yarayacak yakın zamanda. çok fazla prim yapar

  • Mucise Reis ;)08 Şubat 2022 16:53

    Zor, çünkü mal çevirmek daha mantıklı.  5 kaldı elınde mal. mal aldın ama 8 tl den... sen 5 - 5,50- 5,80 arası vb robotla çevirsen 5 ayda karlar ile 8 olur zaten. çıkartacak yukseltecek para sermaye vb yabancı global gelmez ise olacağı bu. 

  • Neyinle düşüreceksen08 Şubat 2022 14:09

    Ahahaha normale dönecekmiş bunların adı da uzman :))) demirin çimentonun fiyatından haberleri yok ortalama bir yerde mete kare maliyeti 2.500 lira hadi düşürün fiyatlarıda görelim.

  • Mucise Reis ;)08 Şubat 2022 12:40

    ülkede 1 gülün kazanç asgari cüretlinin  142 tl kira ev masrafı yemek çocuk karısı eşi sağlık eğiyim yol vb. vb. masrafları ödeyecek birde Türkiyeden ev alacak...Emekli günlük kazancı 80 - 90 Tl türkiye avrupanın en fakir ülkesi olma yolunda ilerliyor. ne ev alır, ne araba alabilir. kira öder, iş bulursa çalışır işsiz kaldığı gün kredi çeker ve  3 yıl kredi borçlarını öder durur. Türkiye de ekonomi savaş ekonomisine döndü. Ev alanlar zenginler olur, para durumu mirası vb olan olur. emekçi çalışan ev felan alamaz unutsun. Eskiden ev alanlarda zaten arsa çeivirip kanunla evlerine tapu alanlar felandı. Bu işlerde bitti. Artık değişim oluşacak. Kimse kolay kolay bu enflasyonda yaşayamaz. Usd 13 tl olduğu sürece asla ve asla ilk girdiler petrol elektrık doğalgaz vb masraf düşmez. üretilen hiç bir ürün masrafıda düşmez. usd garanti hesabıda borç usd almadan faiz karar değişmeden düzelmez.

  • seçmen08 Şubat 2022 12:11

    Eskiden her çalışanın hayalinde bir ev sahibi olmak vardı, acak malesef bu hayal olmaktan çıktı, emlak fiyatları abuk subuk rakamlara uçtu, ciddi derecede bir balon oluştu, 500 binlik bir daire bir anda 1 milyona fırladı, siz faizleri sıfıra da indirseniz bir halt olmaz çünkü fiyatlar ulaşılabilir olmaktan çok çok uzakta, diğer taraftan her faiz indirimini uyanık müteahhitler fiyat arttırımı olarak yansıtıyor. herkes kafasına göre fiyat belirliyor, gerek kiralar gerek satış fiyatları insaf ve vicdan sınırlarını aşmış bulunmaktadır. İşte çok bilenlerin ekonomiyi getirdiği nokta bu. Artık insanlar hayal da kuramaz noktada. Her şey Müteahhitler için, faiz indiriminin ısrarı da bu yüzden, müteahhitler sevinsin diye.