E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem40 yıllık imza tehlikede---

40 yıllık imza tehlikede

40 yıllık imza tehlikede
26 Mayıs 2014 - 04:04 borsagundem.com

Kuzey Irak petrolünün Irak hükümetinin onayı olmadan ihracı 1973’te imzalanan petrol anlaşmasını tehlikeye soktu

Türkiye ile Bağdat yönetimini karşı karşıya getiren Kuzey Irak petrolü, 40 yıllık petrol anlaşmasını tehlikeye attı.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Türkiye, 1973’te imzalanan ve 2010’da yenilenen Irak - Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nı kurtarmak için Bağdat yönetimiyle diyalog kuracak.

Irak yönetimi ise 40 yıllık anlaşmayı ihlal ettiğini duyurduğu Kuzey Irak petrollerinin satıldığı ülkeleri tespit etmek için ABD’li bir hukuk firması aracılığıyla harekete geçti. Bulunan deliller, Paris’teki tahkim kuruluna gidecek.

100 BİN VARİL SÖZÜ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü gelirinin adilane dağıtılacağını bildirdi. Merkezi Irak hükümeti Petrol Bakanı’nın Türkiye ziyaretinde Kuzey Irak’ın 100 bin varile kadar petrol ihraç edebileceğini konuştuklarını belirten Yıldız şunları kaydetti:
“Bu sürecin daha da olumsuz yöne gideceği kanaatinde değilim. Petrol Irak’ın petrolü, gelir Irak’ın geliri ve Halk Bankası’nda toplanan para, Kuzey Irak’ın da açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımda. Yüzde 83’e yüzde 17’lik payla bunlar dağıtılacak.

Biz anlaşmalara aykırı bir işlem içinde, özellikle Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattıyla alakalı bulunmayız. Anlaşmaya aykırı durum olmayacağı kanaatindeyiz.”

TEKSASLI ŞİRKET BİLGİ TOPLUYOR

Türkiye, uluslararası tahkimin kararından önce Irak’ı ikna etmek için harekete geçerken, Bağdat’ın ise merkezi Teksas eyaletinin Houston kentinde olan hukuk şirketi Vinson and Elkins aracılığıyla harekete geçtiği öğrenildi.

Kuzey Irak petrolü sorununu uluslararası tahkime taşıyan Irak’ın, ABD’li hukuk firmasına, petrolü kimin aldığını tespit etme talimatı verdiği kaydedildi. Şirketin ulaştığı veriler, tahkim başvurusunun yapıldığı Uluslararası Ticaret Odası’na iletilecek. Bu süreçte, Türkiye’nin petrol paraları için ısrar ettiği Halkbank’ın da masaya yatırılacağı, buna da itiraz gelebileceği belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)