E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri4 liralık Gözde Girişim hisseleri 2.40 liradan satıldı, sorular yanıtlanmadı---

4 liralık Gözde Girişim hisseleri 2.40 liradan satıldı, sorular yanıtlanmadı

4 liralık Gözde Girişim hisseleri 2.40 liradan satıldı, sorular yanıtlanmadı
09 Kasım 2017 - 06:47 borsagundem.com

Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı Pazar günü satış sözleşmesi imzalanan Gözde Girişim Sermayesi hisseleri hangi kurallara göre satıldı?

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

Şirketleri yüksek fiyattan satmakla övünen Ülker Grubu, halka açık Gözde Girişim Sermayesi hisselerini piyasa değerinin yüzde 40 altından sattı. Borsada 4 lira seviyesinden işlem gören hisseler, dünyada ‘Tilki Spekülatör’ olarak tanınan Mark Mobius’un fonuna 2.40 liradan satıldı. Hem de Cumhuriyet Bayramı’nda, yani 29 Ekim 2017 tarihinde. 29 Ekim Pazar gününe denk geldiği için sadece Türkiye’de değil bütün dünyada tatildi. KAP’a yapılan açıklamada, 29.10.2017 tarihinde stratejik işbirliği yapıldığı açıklandı. Yine aynı tarihte yapılan açıklamada işlem tarihi olarak 29.10.2017 yazıldı. Açıklamada, parantez içerisinde "işlemin tamamlanması halinde" diye başka bir ayrıntı var ki, birkaç gün sonra satışın gerçekleştiği açıklandı. 

HERKES CUMHURİYET BAYRAMI’NI KUTLARKEN...

Piyasaların kapalı olduğu Türkiye’de, Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı bir günde satış sözleşmesi yapıldı. Satılan hisse miktarı da öyle düşük bir rakam değil. Şirketin yüzde 5’i yani 19 milyon 250 bin adet hisse 46 milyon 200 bin liraya satıldı. Geçen hafta pazartesi günü sabah saatlerinde Franklin Templeton Luxembourg S.A ile stratejik ortaklık yapılacağının açıklanması yatırımcıları umutlandırmış ve bu beklentiyle gelen talep hisseyi 4.21 liraya taşımıştı. Kapanışa doğru piyasa fiyatının yüzde 40 altında Hisse satıldığı açıklanınca hisseler 3.80 liraya kadar geriledi. Çok sayıda yatırımcı ters köşeye yatırıldı.

YILDIZ HOLDİNG SORULARIMIZI HALA YANITLAMADI

Satılan kişi ve miktar dışında hiçbir ayrıntı açıklanmayınca borsagundem.com olarak detayları Ülker Grubu’ndan öğrenmek istedik. Hazırladığımız soruları Yıldız Holding Kurumsal İletişim Müdürü Hande Ertan’a ilettik. Hande Hanım, kendisinin yeni yapılanmada Pladis’e geçtiğini söyleyerek bizi Yıldız Holding yeni Kurumsal İletişim Müdürü Gözde Yılmaz’a yönlendirdi. Gözde Yılmaz ise gönderdiği İngilizce otomatik yanıtta ofis dışında olduğunu beyan ederek bizi Yüksel Göçmez’e havale etti. Sonuç olarak sorularımıza yanıt alamadık. Tüm piyasa ve yatırımcılar bu soruların yanıtını bekliyor.

ALICI 'TİLKİ SPEKÜLATÖR' OLARAK TANINAN MOBIUS

Gözde Girişim Sermayesi hisselerinin satışında o kadar büyük çelişkiler var ki, birincisi satış sözleşmesinin tatil gününde hem de Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleşmiş olması.

Gözde Girişim Sermayesi şirketinde Ahsen Özokur’un yüzde 6.96, Kökler Yatırım Holding’in yüzde 29.73, Murat Ülker’in yüzde 11.9, Üs Holding’in yüzde 21.53, Yıldız Holding’in de yüzde 10.91 oranında payı bulunuyor. Şirketin yüzde 18.97’si de halka açık. 

HALKA AÇIK ŞİRKETİN HİSSELERİ TSP’DEN SATILMASI GEREKMİYOR MU?

Diğer önemli bir ayrıntı ise halka açık şirketlerin toplu hisse satarken Toptan Satışlar Pazarı’nı (TSP) kullanması gerekmiyor mu? Yapılan açıklamada hisselerin hangi pazarda satılıp, ne şekilde devredildiği duyurulmadı. Hisse satış detaylarını Mobius, onun adamları ve Ülker Grubu biliyor. Gözde Girişim Sermayesi halka açık bir şirket ve binlerce küçük hissedarı var. Bu açıdan açıklamaların şeffaf olması gerekmiyor mu?

FİYATI HANGİ KRİTERE GÖRE BELİRLENDİ?

Halka açık şirketlerin hisseleri borsa dışında satılırken yüzde 20 marjı uygulanıyor. İşlem fiyatı, baz fiyata +/- % 20 uygulanarak bulunan fiyat aralığında serbestçe belirleniyor. Yani piyasa fiyatının yüzde 20 altında ya da yüzde 20 üzerinde olması şartı aranıyor. Gözde Girişim hisselerinin satışında bu kural uygulanmadı. 4 lira seviyesinden işlem gören hisseler 2.40 liradan satıldı. Yani piyasa fiyatının yüzde 40 daha altından satıldı halka açık şirketin hisseleri. Neden bu kadar düşük fiyattan satış tercih edildi? Satış fiyatı hangi kritere göre belirlendi? Hiçbir açıdan şeffaf olmayan hisse satışında küçük yatırımcılar bu soruların yanıtını bekliyor.

Gözde Girişim, 3. çeyrekte de zarar açıkladı

Murat Ülker'in şirketleri zarar ediyor

GOZDE: Ankaralılar satışa geçti

Kerevitaş 19 dönemdir zarar açıklıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,00
En Yüksek: 23,56
En Düşük: 22,88
Değişim 1,14 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,40
İşlem Hacmi 44.577.072
Toplam Adet: 1.919.181
Ağırlıklı Ort.: 23,28
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ10 Kasım 2017 08:00

    BU YIL SONUNA KADAR TÜM ELEKTİRİK SANTRALLERİNİ DEVREYE SOKACAK IŞIKLAR HİSSELERİ 42 KURUŞ YATIRIMCI SOYULDU BUNA RESMEN VURGUN DENİR.

  • Mehmet Yazici09 Kasım 2017 09:36

    Aynı numara BİZİM deki %10 Şok hissesini devraldi.Yildiz holding vasitasiyla yabanciya satti.Hisse 30 Tl den 10 TL ye kadar indi.Simdi Sok Londrada borsaya aculacak deniyor.Bizimin payi satilmasaydi 900Milyon Tl deger bizimin kasasina girecekti.Halka acik bir sirkette boyle numaralar bizim gibi kucuk yatirimciyi madur ediyor.

  • Sener09 Kasım 2017 07:36

    şirket 70 trilyon zarar ediyor tava n yapıyor spk bu adamları takip etmesi lazım ky çan na okuyor lar

  • melih09 Kasım 2017 07:13

    sarkuysana bakin yillardir asina kimseyi takmadan ortusuz kazanc aktariliyor.borsada hisseye baski koy hisseyi belese getir sonra icten bilgili muazzam servet sahibi ol..asil bomba bu.cok degerli 2 g.menkul satildi.ne yapildi.temettuye cevrildi.ne oldu hisse oldu ..balodu seker oldu.bu arada Devlette muazzam vergi kaybi oldu nneden bilanconun kotu gelmesi gerekiyordu bu hisselemelerden ..daha bir suru.gozdeyi yazacaginiza bu sirketleri yazin