E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak4 binlik araziye 1.9 bin TL veriliyor!---

4 binlik araziye 1.9 bin TL veriliyor!

4 binlik araziye 1.9 bin TL veriliyor!
12 Ağustos 2013 - 08:44 borsagundem.com

'Şehir Parkı' için ilk adım atıldı. Ancak kamulaştırmada sorunlar yaşanabilir

Türkiye’nin en büyük parkı için ilk adım atıldı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Emlak GYO’nun arsasını metrekaresine 1.900 TL ödeyerek aldı. Ancak bölgedeki özel arazi sahipleri en az 4 bin TL bekliyor
İstanbul’a yeşil alan kazandırma çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Avrupa Yakası’nda ‘Dünya Ormanı’, Anadolu Yakası’nda da ‘Asya Ormanı’ kurulması için çalışmalarını sürdürürken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de Türkiye’nin en büyük parkını inşa etmek için kolları sıvadı.
İstanbul Bakırköy’de ‘Çırpıcı Çayırı’ olarak bilinen bölgede 1 milyon metrekarelik alana sahip bir park inşa etmek için düğmeye basan İBB, 2 hafta önce Emlak Konut’tan 196 milyon lira + KDV karşılığında 103 bin metrekarelik bir parsel satın aldı.
Emlak GYO emsal mi?
103 bin metrekarelik alan için KDV dahil 231 milyon lira ödeyen belediye, bu alana Veliefendi Hipodromu'nu da eklemeyi planlıyor. Mevcut tabloya göre, kamuya ait alanların toplam büyüklüğü 700 bin metrekareyi geçiyor. Ancak 1 milyon metrekarelik park için 250 bin metrekarelik daha kamulaştırma yapmaya hazırlanan belediye, bu alan için deyim yerindeyse bir servet ödemek zorunda kalabilir.
Emlak GYO’dan aynı bölgedeki arsa 1.900 TL metrekare fiyat üzerinden alındı. Özel sektör temsilcileri bu fiyatın aslında düşük olduğunu, diğer kamulaştırılacak arazilere emsal oluşturması için rakamın bu seviyede tutulduğunu belirtiyorlar.
Eğer belediye, bölgede arsası bulunan Akın Tekstil, Türk Çimentosu ve Kireci A.Ş. ve Aker Grubu’nu metrekare başına 1.902 lira fiyata ikna edebilirse bu durumda kasasından 475.5 milyon lira çıkacak. Ancak ilgili şirketlerin belediyenin daha önceki kamulaştırma bedellerini örnek göstererek bu fiyata razı olmamaları bekleniyor. İBB’nin meclis raporları ve mahkeme kayıtları bu noktada şirketlerin elini güçlendiriyor.
2008 rakamı örnek oldu
İBB’nin Emlak Konut’a metrekare başına 1.902 lira ödeyerek yaptığı kamulaştırmanın bir emsal oluşturmadığına dikkat çeken hukukçular, “Bölgede daha önce yaşanan uyuşmazlıklarda bilirkişiler metrekare başına 2.500-3.000 lira arasında bir emsal fiyat belirlemişti. Üstelik bu rakam 2008 yılındaki bir mahkeme kararına dayanıyor. O dönemde belediye 1.100 TL teklif etmiş, kabul edilmemiş ve mahkemeden bölgede 3 bin 550 TL’ye kadar fiyat çıkmıştı. Üstelik bu kararların çıktığı dönemde Marmara Forum ve Adliye Sarayı da faal değildi” hatırlatmasını yaptılar.
Belediye 1 milyar lira ödemeyi kabul etmez
Park alanını 1 milyon metrekareye çıkartmak isteyen belediyenin özel sektörün elindeki 250 dönüme metrekaresi 4 bin TL’den ödeme yapması kasasından 1 milyar lira daha çıkması anlamına gelecek. Bu şartlarda İBB’nin kamusal faydayı da düşünerek park sınırlarını elindeki mevcut arsa ile sınırlı tutmasının beklenebileceği belirtiliyor. Bu durumda bölgedeki arazilerin metrekare fiyatı da hemen yanında yeşil bir park olduğu için artacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a Central Park benzeri bir yaşam alanı kazandırmak istediklerini belirterek şunları söylemişti:
“Çırpıcı Çayırı olarak bilinen 500 bin metrekarelik alanda Büyükşehir Belediyesi’ne, İSKİ’ye ve özel sektöre ait araziler bulunuyor. Bunları birleştirmek suretiyle büyük bir park inşa etmeyi planlıyoruz. Buradan 3 yaklaşık milyon kişi istifade edecek. Bakırköy, Zeytinburnu, Güngören ve Bahçelievler başta olmak üzere önemli bir coğrafyanın kent parkı haline gelecek.
Bu bölgeye raylı sistem ve deniz ulaşımı imkanı olduğu için İstanbul’un Avrupa Yakası’nın rahatlıkla
kullanabileceği kent içinde büyük bir park ortaya çıkmış olacak. Özel mülkiyete ait olan yerlerle ilgili görüşmeler yapılacak. Böylece onlar da belediyemize geçtikçe o alanda park çalışması daha da büyütülecek. Bundan böyle birilerinin iddia ettiği gibi yeşil alanları imara açma değil, bilakis alanları yeşil alana çevirme çalışmalarımız sürecek.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)