E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem3.9 milyar dolar giriş oldu---

3.9 milyar dolar giriş oldu

3.9 milyar dolar giriş oldu
17 Şubat 2014 - 10:43 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündem ve ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye gündemi ve piyasalar hakkında açıklamalarda bulundu. 

İşte Babacan'ın açıklamalarının detayları:

"Avustralya'da G20 toplantıları yapılacak. B20 ve G20 ortak toplantı da yapacak. Oldukça önemli toplantılar olacak. Küresel ekonominin önemli bir dönemine denk geldi. ABD ekonomisinde toparlanma görülüyor. Bu toparlanma kalıcı toparlanma olarak görülüyor. Avrupa Birliği'nde de durum fena değil. Büyüme olacak gibi görülüyor ancak dengesiz büyümeler yaşayabilir. Japonya'da ise Başbakan Abe'nin politikaları fena değil. BOJ'un borçları büyüyor. "

BÜYÜME DÜŞÜK KALACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fed'in attığı adımlar ve gelişmekte olan piyasalarla ilgili şunları söyledi:
"Gelişmekte olan ülkelere bakarak büyüme oranları son 10 yıla göre düşük kalacak. Fed'in son kararlarından sonra gelişmekte olan piyasalar sarsıldı. Borsalar düştü, faizler yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerde piyasa fiyatları yeniden oluşuyor. Gelişmekte olan ülkelerde getiriler yüksek olacak.
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD gelişmekte olan piyasaları dikkate alması gerekiyor. Söylemlerinde bunu göremiyoruz ancak Fed'in bunu dikkate alarak adım atması gerekiyor.
Oluşabilecek çalkantılara karşı kendimizi hazırlamıştık. Ekonomimiz üzerinde kalıcı bir hasar yok. Fed'in tahvil alımlarını dengeli bir şekilde aşağı inmesi sürpriz değil. Bunun hızını ayarlamaları gerekiyor. Her senaryoya hazırız. Türkiye Fed'in politikalarından mutlaka etkilenecektir ancak bunun için de önlemler alıyoruz. Merkez Bankası gerekeni yapar."

TÜRKİYE'DE KRİZ YOK, EKONOMİ PAKETİNE İHTİYAÇ YOK

Babacan, ekonomi paketine ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye'de ekonomi alanında atmamız gereken adımlar var. Bunlar için her sektörü dinleyeceğiz ve belli bir zaman içinde çözüm üreteceğiz. Ekonomi paketleri krizlerde olur, Türkiye'de kriz yok. Ekonomik pakete de gerek yok.Gelişmekte olan ülkelerde 10 yılda bir çalkantılar yaşanır. Bu 10 yıl içinde yatırımcılar para kazanır."

3.9 MİLYAR DOLAR GİRDİ

Başbakan Yardımcısı Babacan, döviz girişine ilişkin şöyle konuştu:

"Kısa vadeli sermaye Türkiye'yi cazip görmedi. Bu da iyi oldu Türkiye açısından, 22 Mayıs sürecinde, Gezi olaylarında ve 17 Aralık sonrasında Türkiye'den çıkacak fazla bir sermaye yoktu. 27 Ocak'tan bugüne kadar olan dönemde 3.9 milyar dolarlık döviz girişi yaşandı. Kısa vadeli para piyasasında çıkış yaşandı ama uzun vadeli yatırımlar geldi."

BANKALARIN BİLANÇOLARI SAĞLAM, HANEHALKININ DÖVİZ BORCU YOK

Babacan, borçlanma konusuna ilişkin şu noktalara değindi:


"Bankalar faiz ve dövize karşı bilançolarını sağlam hale getirdi. Hanehalkı da dövizle borçlanmıyor.2006 yılında da dolar yüzde 30 kur artışı olmuştu. Ancak enstürmanlarını kullanarak dolar kurunu düşürmüştü. Kurumlarımız gerektiği zaman gerekli adımları atarlar.Pek çok kamu kurumumuz tecrübeli insan kaynağına sahip.
Merkez Bankası'nın olağan para politikasının toplantısının ardından 3 gün sonra global şartlar değişti. Bunun nedeniyle Merkez Bankası olağanüstü ara karar aldı.
İşsizlik verisi geçtiğimiz ayla aynı durumda. Son iki aydaki artış trendi bir miktar kırıldı. Yüzde 9.5'lik işsizlik hedefimiz yüzde 4'lük büyüme olduğunda gerçekleşecek olan hedefti. Temel dinamikler oldukça doğru yolda ilerliyor. İş gücü piyasasını destekleyen politikalarımız işsizliği düşürmekte faydalı oldu. "

BÜYÜMEYİ İHRACAT , İÇ TÜKETİM BELİRLEYECEK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan büyümeye ilişkin şunları kaydetti:


"Büyümeyi ihracat ve iç tüketim belirleyecek. Son zamanlarda yaşanan siyasi olumsuzluklar AVM'lerdeki ciro artışlarını eksiltmedi, yükseltti. Seçim sürecine yaklaşıldığı için iç tüketim verilerini ölçmek zor. Avrupa'da toparlanma olursa büyümemiz olumlu etkilenecektir. Analizlere göre yüzde 3 büyüme çıkıyor ancak biz yüzde 4 hedefimizi koruyoruz."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • APTAL18 Şubat 2014 16:44

    GİDENİN YANINDA BU DEVEDE KULAK KALIYOR. KİMİ KANDIRIYORSUNUZ... İNSANLARI APTAL YERİNE KOYMAYIN ARTIK YETER

  • santana17 Şubat 2014 18:22

    bir zeybekçi değil

  • tv17 Şubat 2014 11:59

    sayın babacan neyin güveni anlayamadık borsada okadar şirket atıldıki örnek ranlojistik güvenimiz sarsıldı hala bir çözüm yok anlayamadık saygılar

  • birol tuncer17 Şubat 2014 11:50

    bukadar uyuyan bir millet olduğu sürece elbette gerek yok bir vergi daha getirirsiniz .işsizlik fonu deyip soyarsınız tazminatları kasaya doldurur soyarsınız ek tedbire gerçekten gerek yok bu ülkede millet alışmış zevk alıyor artık