E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa300 milyon dolar vergi iadesi alabilirsiniz---

300 milyon dolar vergi iadesi alabilirsiniz

300 milyon dolar vergi iadesi alabilirsiniz
08 Eylül 2014 - 07:46 borsagundem.com

İsviçre'de parası olan Türklere İsviçre Merkez Bankası vergi iadesi verecek

İsviçre Gelir İdaresi web sitesinde form yayımlayarak bu ülkede yatırım yapan Türklere vergi iadesine başlayacağını açıkladı. İsviçre’de Türklerin 60 milyar doları var. Türkler en az 300 milyon dolar iade alacak.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, İsviçre ile 1 Ocak 2013’te imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bu yıl geçerli olmaya başladı. İsviçre Federal Gelir İdaresi de internet sitesinde form yayımlayarak İsviçre’den para kazanıp orada vergi ödeyen Türklerin vergilerini iade edeceğini belirtti. Tarihte ilk kez gerçekleşen bu olay sonunda Türklerin önemli tutarda vergi iadesi alabileceği hesaplanıyor. Eski BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, İsviçre’de Türklerin 60 milyar dolarlık varlıkları olduğunu söylemişti. Doğru olduğu kabul edilen bu rakama göre Türk vatandaşları bu para karşılığında yılda en az 3 milyar dolar para kazanıp bunun yüzde 20’si olan 600 milyon dolarını vergi olarak ödüyor. Şimdi bu paranın yarısı olan 300 milyon dolar iade olarak geri alınacak.

ZENGİNLER ORTAYA ÇIKACAK

İsviçre Federal Gelir İdaresi, Türkiye’de mukim (1 yılda en az 6 ay Türkiye’de ikamet eden) İsviçre’den temettü veya faiz geliri veya her ikisini birden elde eden gerçek kişi ve şirketlerin, mukimlik belgesi ile web adresinde yayınlanan formların doldurularak gönderilmesini istedi. Vergi anlaşmasına göre Türkiye’de mukim olanların İsviçre’den kazandıkları faiz ve kâr payı gelirlerine anlaşmadaki düşük vergi oranının uygulanabilmesi için, Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alacakları mukimlik belgesi ile birlikte internet sitesindeki formları İsviçre yetkili makamlarına göndermeleri gerekiyor. Ancak İsviçre’deki hesapları gizli olan Türk vatandaşları şimdi ‘mukim’lik belgesi almak için başvurduğunda bu kişilerin İsviçre’de parası olduğu da ortaya çıkacak. Şimdi birçok kişi İsviçre’nin geri ödeyeceği vergi iadesini alıp almamakta tereddüt edebilir. Belki birçok kişi vergi iadelerini yakmayı bile tercih edecek.

ORANLAR YÜZDE 5 VE 10

İsviçre ile Türkiye arasındaki anlaşmaya göre İsviçre Türklerden faiz geliri için yüzde 10, şirketten alacağı kâr payı için yüzde 15 vergi alacak. Türk kişi veya şirket eğer şirketin yüzde 20’si ve fazlasını elinde tutuyorsa vergi yüzde 5 olacak. Eğer bunun üstünde vergi ödemişse şimdi o vergileri geri ödeyecek.

TEMETTÜ GELIRI ELDE EDENLER FORMDA HANGI BÖLÜMLERI DOLDURACAK?

-Temettü gelirini ödeyen ve elde edene ilişkin bilgilere ait 1. Bölümün,

-Hisse senedi ile temsil edilen ve temettü gelirine konu olan sermaye payının İsviçre Frangı cinsinden tutarı ile bu tutara ilişkin bilgilerin yer aldığı 2. Bölümün,

-Temettüyü ödeyenin, kâr payı dağıtımı hakkında lehtara daha önceden bildirimde bulunup bulunmadığının sorulduğu 3. Bölümün,

-Temettüyü ödeyen ve elde eden şirketlere ilişkin bilgilerin doğruluğunun ve anılan şirketlerin yapısında (özellikle mülkiyet ve iştirak ilişkilerinde) meydana gelmesi zorunlu değişikliklerin İsviçre Federal Vergi İdaresi’ne (FTA) bildirilme yükümlülüğünün kabul edildiğine dair beyanın yer aldığı 5. Bölümün,

-Temettüyü elde edenin bağlı olduğu vergi dairesine ilişkin soruların yer aldığı “Information For The Tax Office” adlı bölümün, ilgili kişilerce eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor.

Faiz kazananlar formda nelere dikkat edecek?

-Double Taxation Convention between Switzerland and: Bu bölüme, İsviçre ile yapılan çifte vergileme anlaşmasının tarafı olan ülkenin ismi yani “Turkey” yazılacak.

-Refund Claimed For the year(s) bölümü: Bu bölüme iadenin talep edildiği yıllar yazılacak. Ayrıca telefon ve e-mail adresi yazılacak.

-‘Beneficial Owner of The Income’ bölümü: Bu bölümde, gelirin gerçek lehtarına (vergi yükümlüsü) ilişkin bilgilere yer verilecek. Gelirin gerçek lehtarının, önce soyadı, sonra adı, adresi ve vergi numarası yazılacak. Vergi yükümlüsü olan gerçek lehdar şirket ise, firmanın unvanı, adresi ve vergi numarası yazılacak.

-‘Beneficial Owner or Authorised Agent/Representative) bölümü’: Bu bölümde, gerçek Lehtar veya Yetkili Acente/Temsilcisi’ne ilişkin bilgilere yer verilecek. Burada isim ve posta adres bilgileri yer alacak.

-‘Full Address of Payment’ bölümü: Bu bölümde, sırasıyla İsviçre Federal Gelir İdaresi’nin, yapacağı vergi iadesinin hangi yerdeki bankaya yapılması isteniyorsa o banka adı, SWİFT numarası, IBAN numarası, banka hesap numarası, hesabın sahibi, posta kodu, şehri, banka müşteri numarası yazılacak. Bu bölümdeki “to be left bank“ kısmında da bankaya iletilecek not yazılacak.

-(Amounts Have to be Indicated in Swiss Francs) başlıklı bölüm: Bu bölümde elde edilen gelire ilişkin tutar İsviçre Frangı cinsinden yazılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)