E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları3 yıl sonra petrolde arz krizi yaşanabilir---

3 yıl sonra petrolde arz krizi yaşanabilir

3 yıl sonra petrolde arz krizi yaşanabilir
08 Mart 2017 - 05:43 borsagundem.com

Uzmanlar yatırımların artmaması halinde 3 yıl sonra arzın hızla artacak talebi karşılamayacağını belirtiyor

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sektöre yapılan yatırımların da gerilemesine neden oldu. Uzmanlar yatırımların artmaması halinde 3 yıl sonra arzın hızla artacak talebi karşılamayacağını belirtiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yeni üretim yatırımlarında son 2 yıldır yaşanan düşüşün, Petrol üretiminde atıl kapasite seviyesini son 14 yılın en düşük seviyesine indirdiğine işaret ederek 2020’den sonra arzın talebi karşılamakta zorlanacağını ve fiyatlarda keskin düşüşe yol açacağını savundu.

IEA, gelecek 5 yıllık dönem için piyasayı analiz ettiği “Petrol 2017” başlıklı raporda, Petrol fiyatlarında yakın zamanda keskin bir artış beklemediğine işaret etti.

Ancak raporda 2015 ve 2016’da Petrol arama-üretim harcamalarının 800 milyar dolardan 450 milyar dolara inmesinin taşıdığı riske de işaret edilerek yeni projelerin devreye alınmaması halinde dünyanın bir Petrol arz sıkışıklığı yaşayabileceği uyarısı yapıldı.

FİYAT ARTIŞI ÖNEMLİ

Petrol fiyatlarının 60 dolar/varil seviyelere yakın kalmaya devam etmesi halinde 2022 yılına kadar global Petrol arzının, büyük bölümü ABD kaya gazı üretiminden gelmek üzere 1.4 milyon varil artacağını tahmin eden IEA, fiyatların daha yüksek olması halinde üretimin daha güçlü artabileceğini de vurguladı.

IEA raporunda, “Eğer fiyatlar 80 dolar/ varile yükselir ise ABD’nin üretimi 5 yılda 3 milyon varil/gün artabilir” değerlendirmesi yapılırken, 50 dolar/ varile yakın bir fiyatta ise ABD’nin kaya gazı üretiminin düşebileceğine dikkat çekildi.

DÜNYANIN PETROL REZERVİ 2.6 TRİLYON VARİL SEVİYESİNDE

- Halen dünyada günlük olarak tüketilen Petrol miktarı toplam 96 milyon varil seviyesinde.

- Araştırmalara göre dünya üzerinde kalan toplam Petrol miktarının ise 2,6 trilyon varil olduğu belirtiliyor.

- Bu Petrol ün büyük bölümü okyanus ve kutup bölgelerinde bulunuyor. Çıkarılma maliyetleri de çok yüksek.

- Maliyetlerin yükselmesi Petrol şirketlerini yeni Petrol kaynaklarını arama projelerinden uzak tutuyor.

- Gelecek 5 yıl içerisinde talepte yaşanacak hızlı bir artış arz tarafından karşılanamayacak.

2022’DE GÜNDE 103 MİLYON VARİL Petrol TÜKETİLECEK

2022 yılına kadar global Petrol üretim kapasitesinin 5.6 milyon varil/gün artmasını bekleyen IEA, OPEC’in üretim kapasitesinin ise 2022’ye kadar mevcut 35.9 milyon varil/günden 37.85 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin etti.

2022’ye kadar OPEC dışı arzın 3.3 milyon varil/gün artarak 60.9 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin eden IEA, Petrol talebinin ise 2019 yılında 100 milyon varil/ güne, 2022’de 103.6 milyon varil/ güne yükseleceğini öngörüyor. (Habertürk)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)