E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem3. havaalanının temeli 17 Haziran'da atılıyor---

3. havaalanının temeli 17 Haziran'da atılıyor

3. havaalanının temeli 17 Haziran'da atılıyor
28 Mayıs 2014 - 05:33 borsagundem.com

İstanbul'a 3. havalimanı için engeller aşıldı. 17 Haziran'da temel atılacak. Grand Airport olarak anılan dev projenin ismini Başbakan açıklayacak

3. havalimanının Soma faciası nedeniyle ertelenen temel atma töreni 17 Haziran’da yapılacak. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ismini açıklayacağı havalimanı için çevre düzeni planı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gibi bütün engeller aşıldı. Havalimanının çevre üzerindeki etkisi ise hâlâ tartışılıyor.

Şu anda İstanbul Grand Airport (Büyük Havalimanı) olarak anılan havalimanı için önce 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik spor Bayramı’nda temel atılması planlanmış, alternatif olarak da 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi tarih olarak hedeflenmişti.
Ancak Soma’daki yas nedeniyle törenden vazgeçildi. Edinilen bilgiye göre, 17 Haziran’da 3. havalimanı için temel atma töreni yapılacak.
100 bin kişiye iş imkânı sağlayacak olan havalimanında hedef 150 milyon yolcu. Terkos gölüne yakın Arnavutköy - Göktürk - Çatalca kavşağında Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki alanda yapılacak olan 3. havalimanının ihalesini Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu 22 milyar 152 milyon euro teklif ile kazanmıştı.

2016'DA İLK ETAP TAMAM

Havalimanında büyük uçakların iniş kalkışları için 3.5 - 4 kilometre uzunluğunda Karadeniz’e paralel 4 pist ve dik uzanan 2 pist olmak üzere 6 pist yer alacak. Bu pistler sayesinde en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-800 iniş yapabilecek.
Toplam maliyeti 10 milyar 247 milyon euro olacak havalimanının inşaatı 3 etap olacak. İnşaatın ilk etabı Ekim 2016’da tamamlanacak. 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak, Yüksek Hızlı Tren havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak.

"ZEMİNDE DOLGUNUN SAKINCASI YOK"

3. havalimanı için hazırlanan ÇED raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararının iptaliyle inşaat için eksik kalmadı.
İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkan Nevzat Ersan, havalimanı için master plan üzerine yapılan 1/100 binlik çevre planının  hazır olduğunu söyledi. Havalimanı arazisine dolgu yapılmasının mümkün olacağını ifade eden Ersan, “Bazı yerlerde dolgu yapılabilir, sakıncası yok. İnşaat yapılan her yerde olabilir. Ancak zemin etüdleri yapıldıktan sonra ne tür bir dolgu malzemesiyle nasıl bir dolgu yapılacağına karar verilmeli” dedi.   

DOĞAL HAYATLA İLGİLİ ENDİŞE

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce geçtiğimiz günlerde bir soru önergesine verdiği yanıtta, 3. havalimanı projesi nedeniyle kesilen ve kesilecek ağaç sayılarının henüz bilinmediğini belirterek, kesilecek her ağacın yerine 5 katı ağaç dikimi yapılacağını söyledi.

MEVLANA ADI GEÇİYOR

Henüz adı belli olmayan İstanbul ‘Grand Airport’ için Türkiye tarihinin önemli pilotu Vecihi Hürkuş’un ya da Mevlana’nın adı da geçiyor. Yeni ismi Başbakan Erdoğan açıklayacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • essence29 Mayıs 2014 22:33

    2007 Unesco O yılı Mevlana yılı ilan etmişti..Tüm dünya ile ortak bir fikirbirliği bence..

  • costik29 Mayıs 2014 17:33

    burdan nemalananların olacağı kesinken nasıl dua ediceğiz ki?

  • Ali Y.28 Mayıs 2014 12:32

    Herşeyden önce bu işin hayırlısıyla başlayıp, salimen tamamlanması için hep birlikte dua etmeliyiz diye düşünüyorum.Kim nasıl inanıyorsa, Türk Vatandaşı olan herkes kendi dilinde dua etmesi işi güzelleştirir. Hem de istikbale dönük ortak yararlı bu düzeyde bir işte millet olarak aynı çizgide buluşmuş oluruz diye düşünmekteyim. Bu işe niyet edenlere, düşünenlere, planlayanlara, gerçekleşme sürecinde işçi ve mühendis gibi görev alacak her kademen insanlara şimdiden teşekkür ediyorum. Kazasız-sıkıntısız bir sonuca şahitlik etmeyi niyaz ediyoruz. Sayın Başbakan'a Allah yardım eylesin ve razı olacağı işlerde muvaffakiyetler nasip eylesin.

  • ali28 Mayıs 2014 10:30

    fıtrat olsun

  • eyyp197828 Mayıs 2014 08:47

    adı kübra yani büyük

  • flamenco7228 Mayıs 2014 08:42

    Mevlana; nuru ile bütün dünyayı aydınlatmış bütün dünyanın bildiği tanıdığı bir değer.Coğrafyamızın kucağının tüm insanlığa açık olduğunun net bir sembolü..Ne olursak olalım biriz.