E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak​2B arazilere 320 bin başvuru---

​2B arazilere 320 bin başvuru

​2B arazilere 320 bin başvuru
06 Nisan 2014 - 09:08 borsagundem.com

2B arazileriyle ilgili düzenlemenin ardından 450 bin hak sahibinden 320 bini başvuruda bulundu

Kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet yasalarının ardından 2B arazilerinin satışı da gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdi.

Milliyet'ten Yavuz Kahraman - Hülya Kaçak'ın haberine göre; orman vasfını yitirmiş arazilerin değerlendirilmesine ilişkin bu düzenlemenin kentsel dönüşüm uygulamaları gibi gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri ve öngörüleri daha sınırlı olmak kaydıyla etkilemesi bekleniyor.
Düzenlemeyle genel olarak orman köylülerinin kalkınmasını desteklemek ve hazine adına orman sınırları dışına çıkan yerlerin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından hazırlanan rapora göre, 2013’te 2B arazilerinin satışı için ilan edilen süre içinde yaklaşık 450 bin kullanıcıdan yine yaklaşık 320 bini başvurularını yaptı. Başvuru yapanların oranı % 71 olarak gerçekleşti. Söz konusu başvuruların % 85’i 14 ilde yoğunlaştı. Bu iller arasında İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Ankara, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya, Adana, Mersin, Bursa, Samsun, afyonkarahisar ve Zonguldak yer alıyor.
2B arazileri ile ilgili başvurular yapılmış olmakla birlikte fiili satışlara ilişkin ayrıntılı verilerin henüz yayımlanmadığının vurgulandığı raporda, başvurulara oranla fiili satışların düşük kaldığı belirtildi.

500 bin hektarlık 2B alanı bulunuyor
Türkiye’de toplam 473 bin 419 hektar 2B arazisi bulunuyor. Üzerinde kamu binaları bulunan alanlar çıkarıldığında, 300 bin hektarlık alanın işgalcilere satılması planlanıyor. 2B arazileri en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor. İstanbul’da en büyük payı ise Beykoz, Çatalca, Şile ve Silivri gibi semtler alıyor. Ayrıca Ümraniye, Sultanbeyli, çekmeköy, Şişli, Sarıyer, Eyüp ilçelerinde de 2B arazileri bulunuyor. Şişli’ye bağlı Ayazağa, Sarıyer’e bağlı Kilyos, Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Eyüp’e bağlı Göktürk, Kemerburgaz gibi yerler Avrupa yakasında öne çıkan semtler arasında.

En fazla arazi Antalya’da
İl    2B arazisi    İl    2B arazisi
Adı    (Hektar)    Adı    (Hektar)
Antalya    45.548    Kırıkkale    12.706
Mersin    39.287    Burdur    8.363
Balıkesir    34.887    Edirne    4.122
Ankara    31.706    Kütahya    5.152
Sakarya    29.643    Denizli    4.265
Muğla    29.138    Konya    4.895
İstanbul    18.233    Çankırı    4.516
Bolu    16.095    Manisa    6.848
Samsun    15.290    Aydın    5.134
Kırklareli    14.757    Tokat    3.558
İzmir    14.772    Tekirdağ    2.991
Bursa    14.534    Kocaeli    5.338
Bolu    16.095    Amasya    3.602
Adana    12.357    Hatay    3.856
Afyon    10.673    Isparta    3.174
Zonguldak    10.910    Uşak    2.769
Gaziantep    9.960    Malatya    2.645
Eskişehir    9.456
Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Araziler kentsel dönüşüm için kullanılabilecek
1 2B arazileri kentsel dönüşüm alanı içindeyse genel olarak arazinin TOKİ’ye tahsisi ve hak sahiplerine de kentsel dönüşüm projesinden pay verilmesi öngörülüyor.
22B arazileri ayrıca büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile TOKİ’ye kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek. Bu çerçevede hak sahiplerine kentsel dönüşüm projelerinden konut verilecek.

32B arazilerinde kentsel dönüşüm projelerinin ilan edilmesi yetkisi düzenleme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, belediyelere ve TOKİ’ye verildi. Proje alanının sınırlarının belirlenmesi yetkisi de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi.

4Satılacak 2B arazilerinde çarpık yapılaşma riskinin bulunması halinde bu araziler de kentsel dönüşüm için TOKİ’ye devredilebilecek.

5Satılacak 2B arazilerinde imar olanağı sağlanacak araziler olacak. Ancak imara izin verilmesi halinde alt ve üstyapı yatırımları ile çevredeki ormanlık bölgelerin ve ekolojik dengenin olumsuz etkilenmesi riski bulunuyor.

6Bu çerçevede, satılacak 2B arazileri içinden kentsel dönüşüm projeleri uygulanabilecek ve imar izni verilecek alanlar gayrimenkul sektörü açısından belirleyici olacak. Tüm bunlarla birlikte bu nitelikteki 2B arazilerinin sınırlı kalacağı öngörülüyor.

ISPARTAKULE’DE YENİ BİR ARSA DAHA SATIN ALDI
Bizim Evler markalı altı projesiyle Ispartakule’nin en büyük yatırımcısı olarak öne çıkan İhlas Yapı, bölgede yeni bir arsa daha satın aldı. Arsa üzerinde geliştirilecek konut ve ticari üniteler, komşu parseldeki Bizim Evler 6 projesine yeni bir etap olarak dâhil edilecek.
Yapımı devam eden Bizim Evler 6 projesinin hemen yanında bulunan 28 bin 500 metrekarelik arsayı satın alan İhlas Yapı, arsa üzerinde geliştireceği projeyi Bizim Evler 6’ya dahil ederek projeyi daha da büyütmüş olacak.

Karma proje yapacak
Ispartakule’nin merkezinde konumlanan arsa, planlaması ve çalışmaları hızla ilerleyen Mahmutbey – Bahçeşehir Metro hattının Ispartakule çıkışında yer alıyor.
Yeni parsel ile bölgedeki toplam konut sayısını 5 bine çıkaracak olan İhlas Yapı’nın yetkilileri, bu alanda, 454 konut ve 47 adet mağaza-dükkan inşa edeceklerini belirtiyor.
Böylelikle 1.207 konuttan oluşan Bizim Evler 6 projesi 1.661 konuta çıkmış olacak. İhlas Yapı’nın halen Ispartakule’de teslimlerini tamamladığı ve yerleşime açılan Bizim Evler markalı dört projesi bulunuyor.

Ayrıca şirket yapımı tamamlanmak üzere olan Bizim Evler 5 ve yapımı süren Bizim Evler 6 projeleriyle de bölgenin en geniş yaşam alanlarını hayata geçiriyor.

SOYAK SOHO’DA EVLER SAHİPLERİNE TESLİM EDİLİYOR
Soyak’ın Zincirlikuyu’da yer alan ve inşası biten Soyak Soho projesinde daireler sahiplerine teslim ediliyor.

emlak Oscar’ı olarak nitelendirilen ‘Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları 2012’de Yeşil Bina Kategorisi’nde birinciliğe layık görülen Soyak Soho, toplam 77 daireden oluşuyor. Mimarı Mutlu Çilingiroğlu’nun tarif ettiği gibi kunt, güçlü ve kimlikli bir mimari yapı olan Leed Gold Sertifika adayı Soyak Soho’da yaşam, Mart ayı itibarıyla başladı. Soyak Soho’da teslim edilen dairelerin yanı sıra satışlar da halen devam ediyor.

Yerel iklime uygun bitkiler...
Soyak Soho’nun inşa ve tasarım aşamaları sırasında çevreyi ve doğal yaşamı korumak, enerji ve su tasarrufu sağlamak için pek çok uygulamaya yer verildi. Örneğin bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına dikkat edildi.

Bitkilendirme çalışmaları esnasında, İstanbul’un yerel iklimine uyumlu bitkiler seçilerek, su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirgenmesi hedeflendi. Bina kapsamında kullanılan su armatürleri ve vitrifiyelerde konfor ve estetik kadar, su verimliliği de göz önünde bulunduruldu. Bu sayede bina kullanıcılarının aylık su masraflarının azaltılması öngörüldü.

Elektrikli araçlara şarj ünitesi
77 rezidans daire ve 4 bin metrekarelik ofisten oluşan Soyak Soho’da, tüm rezidans ve ‘concierge’ hizmetleri sunuluyor. 7 katlı butik projenin rezidans kısmı, büyüklükleri 65 ile 252 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 1+1 dubleks ve 3+1 dubleks rezidans dairelerden meydana geliyor.

Yaklaşık 5 bin metrekare arazi içerisinde yer alan Soyak Soho’da her rezidansın tahsisli otopark yeri ve depo alanı bulunuyor. Projede elektrikli araçlar için şarj ünitesi yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)