E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaBES - Hayat238 milyon TL'lik BES ödemesi---

238 milyon TL'lik BES ödemesi

238 milyon TL'lik BES ödemesi
17 Aralık 2013 - 07:01 borsagundem.com

BES erken ayrılanlara, ana paradan kesilen stopajın iadesi için başvuranlara yapılan ödemelerde sona yaklaşıldı

Bireysel emeklilik sisteminden (BES) erken ayrılanlara, ana paradan kesilen stopajın iadesi için başvuranlara yapılan ödemelerde sona yaklaşıldı. Toplam 419 bin 922 kişi iade talebiyle başvurdu. 9 Aralık itibariyle toplam 309 bin 412 kişi için işlem yapıldı ve Maliye Bakanlığı, toplam 237 milyon 839 bin TL’lik ödeme yaptı. Toplam 110 bin 51 kişinin işlemlerinin ise yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Milliyet'in haberine göre, bilgi ve belgelerini eksiksiz olarak iletenlerin ödemeleri tamamlanacak ancak, sorunlu olan ödemelerle ilgili işlemler 2014 yılına sarkacak gibi görünüyor.

Hatırlanacağı gibi hükümet, geçen yıl BES kanununda değişiklik yapmış ve sistemde stopajın sadece getiriden kesilmesi uygulamasını getirmişti. Daha önce stopaj toplam para (hem ana para hem de getiri) üzerinden yapılıyordu. Yeni kanunun geçmişe dönük uygulanmasıyla, sistemden 29 Ağustos 2012’den önce ayrılanlar, ana paradan yapılan stopaj kesintilerini alma hakkına sahip oldu. Bu amaçla yapılan başvurular 29 Ağustos 2013’te tamamlandı ve ödemeler başladı.

Telefonlar kilitlendi

Ödemelerin yapılabilmesi için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, fazla mesai yaparken, bu iş için kadrosunu da 30-40 kişi artırdı. Ancak, son dönemde hak sahipleri ödemelerle ilgili bilgi almak için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’nin telefonlarını kilitlemiş durumda.

 Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, yılsonuna kadar ödemeleri tamamlamak istediklerini belirtirken, hak sahiplerine bilgi verebilmek için 10 yeni hat ve 10 kişilik eleman alınmasını planladıklarını söyledi.
 Sarıgül, eksiksiz bilgi ve belge verenlere ödemelerin yapıldığını, ağırlıklı olarak sorunlu başvuruların kaldığını belirterek şöyle konuştu:
“Sorunlu olan başvurularda ödeme bilgisi yok, iletişim bilgisi ve IBAN numarası yok. Ayrıca, bazı birleşen şirketlerde ana para ile ilgili bilgi eksikliği sözkonusu. Biz bu kişilerin durumlarını emeklilik şirketine başvurarak ödeme bilgilerini tekrar istiyoruz. Dolayısıyla zaman alıyor bu süreç.”

‘BİZE ULAŞIN’ DİYECEK

Vergi Dairesi, internet sitesinden iletişim bilgileri olmayan sorunlu başvurulardaki isimleri açıklamayı, ‘bize ulaşın’ demeyi planlıyor. Bülent Sarıgül, günde 3-4 bin kişinin işleminin yapıldığını belirterek, “Herkes arayınca telefonlar susmuyor. Ödemelerle ilgili internette gerekli açıklamalarımız var” dedi.

5 yıllık zaman aşımı var...

Stopaj iadesi için başvuranlar, vergi borcu olup olmadıkları konusunda da sorgulanıyor. Vergi borcu varsa, bu borç kesildikten sonra ödeme yapılıyor. Bu arada, vergi kanununda 5 yıllık zaman aşımı süresi nedeniyle 2007’den önce BES’ten ayrılanlara stopaj iadesi yapılmıyor. 2007’den önce sistemden ayrılanlar başvuru yaptıysa, değerlendirme dışı bırakılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)