E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022’nin kaybedeni hangi sektör oldu?---

2022’nin kaybedeni hangi sektör oldu?

2022’nin kaybedeni hangi sektör oldu?
07 Aralık 2022 - 17:28 borsagundem.com

Yılbaşından bu yana piyasalarda yaşanan çöküşten hemen her sektör fazlasıyla etkilendi. Bu sektörler içinde ihtiyarı harcamalar sektörü ise en çok düşüş yaşanan sektör olarak öne çıktı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji olmak üzere birçok sektör, 2022 yılında piyasalarda yaşanan çöküşten fazlasıyla etkilendi. Yaşanan toplu işten çıkarmalarla oldukça göz önünde olan teknoloji sektörü yılı büyük kayıplarla kapatmaya yakın olsa da asıl büyük kayıp başka bir sektörde gerçekleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ihtiyari harcamalar sektörü, 2022 yılının en çok kaybettiren sektörü olarak öne çıktı. Zorunlu olmayan harcamaları işaret eden sektörde kayıplar endeks ortalamalarının epey altında seyretti.

11 sektör arasında en kötü performans

ETF Central’da yayınlanan analize göre, ihtiyari harcamalar sektörü, 2022 yılında S&P 500 Endeksi’nde en çok kaybettiren sektör oldu. S&P 500 Endeksi içindeki ihtiyari harcamalar sektörü hisse senetleri bu yıl büyük darbe aldı ve yatırımcılarını üzdü.

Zorunlu olmayan mal/hizmet sağlayıcılarının bir bileşimi olan ‘İhtiyari harcamalar sektörü’, S&P 500'deki 11 sektör arasında yıllık bazda en kötü performansı gösterdi. Yine de, kısa vadeli görünümün belli belirsizlikler yaratması, borsanın aşırı tepki vermiş olma ihtimali, yatırımcıların uzun vadeli görünümü yeterince ödüllendirmemiş olması gibi nedenlerle olması gerekenden daha kötü bir performans göstermesi olası olan bu sektöre daha yakından bakmak faydalı olabilir.

S&P 500 performansı

ABD borsası ve genel ABD ekonomisinin gücü noktasında yaygın olarak kullanılan S&P 500 Endeksi, ABD merkezli en büyük ve en başarılı 500 kamu şirketini kapsıyor. Bu şirketler, Küresel Endüstri Sınıflandırma Standardı (Global Industry Classification System - GICS) tarafından tanımlanan 11 sektöre yayılıyor ve şimdiye kadar 2022 yılında bu sektörlerden biri hariç tümü kırmızı renkte yani değer kaybetmiş gözüküyor.

Yılbaşından bu yana, jeopolitik endişeler, yüksek ve yaygın enflasyon ve artan faiz oranları, ABD borsası üzerinde baskı oluşturdu ve oluşturmaya da devam ediyor. Aslında, bugün borsadaki tek parlak nokta, ‘enerji sektörü’ gibi görünüyor ve geri kalan sektörlerin tümü negatif getirilere maruz kalıyor. Ancak bu sektörlerin hiçbiri, yatırımcılarını ‘ihtiyari harcamalar sektörü’ kadar üzmüş değil. Sektör bazlı performanslar yıllık bazda karşılaştırıldığında, bu durum daha net ortaya çıkıyor.

S&P 500 Endeksi – Yüzde 15 kayıp

İhtiyarı harcamalar sektörü – Yüzde 29 kayıp

Emlak sektörü – Yüzde 25 kayıp

Teknoloji sektörü – Yüzde 23 kayıp

İletişim sektörü – Yüzde 17 kayıp

Üretim malzemeleri sektörü – Yüzde 9 kayıp

Finans sektörü – Yüzde 9 kayıp

Sanayi sektörü – Yüzde 5 kayıp

Sağlık hizmetleri sektörü – Yüzde 2 kayıp

Kamu hizmetleri sektörü – Yüzde 2 kayıp

Temel tüketici ürünleri sektörü – Yüzde 1 kayıp

Enerji sektörü – Yüzde 63 kazanç

İhtiyari harcamalar sektörü bileşenleri

Bugün toplumlar gıda, sağlık ve kamu hizmetleri gibi birkaç temel harcama bileşenine sahip bulunuyor. Ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu ‘temel tüketici ürünleri’ bu yıl yaşanan çöküşlerden daha az etkileniyor çünkü enflasyon ve faiz oranları yükselmesine rağmen insanlar hala yiyecek, tıbbi harcamalar ve elektrik/ısınma harcamaları yapmak zorunda kalıyor.

Bu nedenle, yaşanan çöküşten daha geniş çapta etkilenen sektörler, harcamaların zorunlu olmadığı veya ‘isteğe bağlı’ olduğu sektörlerde yaşanıyor. Enflasyon yükseldikçe, temel mal/hizmet fiyatları daha pahalı hale geliyor. Bu durum özellikle gıda ve benzin için geçerli oluyor. Bu denklemin doğal bir sonucu olarak da, isteğe bağlı harcamalar için insanların elinde daha az para kalıyor.

Ayrıca, yükselen faiz oranları ve yüksek borç seviyeleri ile tüketiciler, kredilerini ve ipoteklerini ödemek için daha fazla ödeme yapmak durumunda kalıyor. Bu da daha az isteğe bağlı harcamaya yol açıyor. Bu, en azından teoride, isteğe bağlı mal/hizmet sağlayıcıları için önemli ölçüde daha az talep anlamına geliyor. ‘İsteğe bağlı’ ya da ‘ihtiyari’ harcamalar olarak adlandırılan bu geniş sektörün birkaç geniş alt kategorisi bulunuyor. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanıyor.

Giyim/tekstil ürünleri

Otomobiller

Lüks mallar

Restoranlar

Konaklama

Kumarhaneler ve şans oyunları

E-ticaret

Yatırım için mantıklı mı?

S&P 500 içinde bulunan ihtiyari harcamalar sektörüne bağlı olan şirketler, ABD tarihi boyunca dayanıklı olan güçlü markalara sahip bulunuyor. Bu markalar arasında Nike, McDonalds, Amazon ve Starbucks gibi şirketler en bilinen markalar olarak öne çıkıyor.

Sektörün bu denli kötü performans göstermesinde ABD iş gücü piyasasının gücünün önemli etkisi bulunuyor. Son açıklanan istihdam raporu, tam gelişmiş bir durgunluğun özelliği olmayan yüzde 3,7'lik son derece düşük işsizlik oranlarını işaret ediyor. Tüketiciler gelirlerini korudukları sürece muhtemelen harcamaya devam edecekler ki bu da tüketicinin ihtiyari taleplerinin artacağı anlamına geliyor.

Tüm bu olumsuz verilere rağmen, uzun vadeye odaklanmış bir yatırımcı için, ihtiyari harcamalar sektöründeki mevcut geri çekilme, kısa vadeli oynaklık göz ardı edilebilirse, potansiyel bir satın alma fırsatını da içinde barındırıyor olabilir.

Defter değeri 2'nin altında olan FAVÖK değeri güçlü borsa şirketleri

 

Borsada hacmin yüzde 29'u beş hissede

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

O sektör gündemde hisseleri ilgi odağında

 

Borsada gözler o sektörde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)