E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak2022’den önce ev alanlar yaşadı---

2022’den önce ev alanlar yaşadı

2022’den önce ev alanlar yaşadı
12 Aralık 2022 - 15:08 borsagundem.com

Son yıllarda küresel çapta yükselen mortgage faizleri ve konut fiyatları ev almayı çok daha zor hale getirdi. Bugün ev almak isteyenler 2022 öncesinde ev sahibi olanlara göre çok daha yüksek ödemelerle karşı karşıya kalıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’den önce ev satın alanlar kendilerini daha şanslı insanlar arasında sayabilir. Yükselen mortgage faiz oranları ve yüksek seviyelerde çakılı kalan konut fiyatları birçok insan için konuta erişebilirliği çok daha zor hale getirdi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre gayrimenkul giderleri konusunda birçok kişi sıkıntı çekse de ilk kez ev alacaklar için durum çok daha kötü. Artan fiyatlar ve zorlaşan ödeme koşulları bir ev sahibi olmanın getirdiği finansal güvenliği inşa edebilmeyi engelliyor.

Ev sahibi olmak birçok aile için servet biriktirmenin birincil kaynağı niteliğinde. Bu da ev sahibi olanlar ve olmayanlar arasındaki servet uçurumunun çok daha kötüleşmesine hizmet ediyor.

MoneyWise’ın haberine göre 2008 Küresel Finans Krizi sırasında ev fiyatları ABD çapında %33 düşmüştü. Aynı dönemde tarihin en düşük seviyesine ulaşan faiz oranları oldukça iyi bir ev satın alma fırsatı ortaya çıkarmıştı.

Ancak pandemiden önceki on yılda mal sahipleri tarafından işgal edilen konutların değeri yeniden fırladı. ABD Ulusal Emlakçılar Birliği raporuna göre 100 metropolde konut değerleri 8 trilyon doların üzerinde arttı.

Pandemi döneminde ise rekor seviyede düşen faiz oranları konut piyasasına yeniden canlılık getirdi. Ev fiyatları birçok yerde tarihin en yüksek seviyesine ulaştırdı ve bu da ev sahibi olmayı birçok insanın erişemeyeceği bir noktaya getirdi.

Pandeminin başından bu yana ev almanın maliyeti yeni rekorlara ulaştı. Emlak firması Zillow’un ağustos ayı konut raporuna göre, ABD’de 2022’de satın alınan tipik bir ev için aylık mortgage ödemesi 2019’dan bu yana neredeyse iki katına çıktı ve 897 dolardan 1643 dolara yükseldi.

Söz konusu tablo henüz mülk sahibi olamayanların ilk evini alabilmesinin iki kat zorlaştığı anlamına gelir. Ancak bu aynı zamanda, pandemi talebinden önce fiyatların yükselmesine neden olan kişilerin, daha düşük bir mortgage ödemesi ve büyük olasılıkla daha düşük bir oranda kilitlenmiş faiz avantajına sahip oldukları anlamına geliyor.

2022’nin başlarında ev alanlar 2022’nin ortalarında faiz oranlarının yükselmeye başlamasından bu yana ev satın alan kişilere göre mortgage ödemelerine çok daha az para ödüyorlar.

Eşitsizlik büyüyor

Bu durum ev sahiplerinin net servetlerinin ev sahibi olmayanlara göre çok daha hızlı arttığı anlamına geliyor.

Küresel çapta servet eşitsizliği halihazırda oldukça yüksek. ABD Merkez Bankası tarafından 2020’de yayınlanan bir ankete göre ev sahiplerinin medyan hane halkı net serveti pandemiden önce kiracı olanlara göre yaklaşık 40 kat daha fazlaydı.

Veriler, pandemi öncesi Amerikalı ev sahiplerinin medyan net servetlerinin 255.000 dolar olduğunu, kiracıların ise sadece 6.300 dolarlık bir net servete sahip olduğunu gösteriyor.

Şimdiyse ev sermayesi ve kira fiyatları nedeniyle bu makas muhtemelen daha fazla açılacak. Araştırma şirketi ATTOM’un ABD konut sermayesi ve alış değeri pazar değerinden fazla olan varlıklar raporuna göre Amerikalı ev sahiplerinin neredeyse yarısı 2022’nin ortalarına kadar “özkaynak zengini” olarak kabul edildi.

ATTOM Piyasa İstihbaratı Başkan Yardımcısı Rick Sharga bunun şimdiye kadarki en yüksek yüzde olduğuna dikkat çekiyor. Özkaynak bakımından zengin olmak, ev kredisinin evinin tahmini piyasa değerinin yarısı veya yarısından azı olduğu anlamına gelir.

Konut yatırımının daha iyi bir yolu var mı?

Tek ailelik evler ve apartman daireleri satın almak, gayrimenkule yatırım yapmanın tek yolu değil. Yükselen enflasyon ve belirsiz ekonominin ortasında, emlak yatırımcıları ise hâlâ milyon dolarlık yatırımlarını etkili bir şekilde dağıtmanın yollarını buluyorlar.

Örneğin, ABD’li ticari gayrimenkul firması Prime 25 yıllık bir süre boyunca S&P 500'den daha iyi performans gösterdi. Yeni yatırım platformlarının da yardımıyla, bu tür fırsatlar artık sadece ultra zenginler için değil perakende yatırımcılar için mevcut.

Yatırımcılar, tek bir yatırımla, CVS, Kroger ve Walmart gibi markalar tarafından kiralanan kurumsal kalitede mülklere sahip olabilir ve üç ayda bir istikrarlı dükkan gelirleri elde edebilir.

Bireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?

 

ABD'de mortgage başvuruları azaldı

 

51 ildeki 510 arsa açık artırma ile satışa çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baytar 13 Aralık 2022 21:01

    Öyleyse sonra alanlar yaşamadı, hepsi öldü,,,mü ?

  • borsacı13 Aralık 2022 08:06

    geçmişten günümüze kadar daima TL yatırımcısı kaybetmişdir BES yatırımı mevduat yatırımcı sürekli kaybetmişdir çünkü ülkemizde resmi açıklanan enfasyon kesinlikle gerçek enfaslyonla alakası yok anormal enflasyon piyasada başı boşluk var.TL ye sahip çıkılmalı .

  • Ayse12 Aralık 2022 19:36

    Ya 2022 de zarar etti k de mi