E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis2022'de kayıp 23 trilyon dolar---

2022'de kayıp 23 trilyon dolar

2022'de kayıp 23 trilyon dolar
28 Aralık 2022 - 23:36 borsagundem.com

Financial Times köşe yazarı Michael Howell "Parasal gevşeme geri mi geliyor?" başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında, "Fed tahvil alım programını azaltırken, başka yollarla teşvik sağlamaya devam ediyor” iddiasında bulundu

Birçok açıdan çok zorlu geçen 2022 yılında yatırımcıların kaybının yaklaşık 23 trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

2022 yılı birçok yatırımcı için kasvetli bir yıl oldu. Tahminlere göre küresel yatırımcılar 2022 yılında şu ana kadar konut ve finansal varlıklarda 23 trilyon dolar servet kaybetti. Bu rakam küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 22'sine denk geliyor ve 2008 finansal krizinde yaşanan 18 trilyon dolarlık kaybı rahatsız edici bir şekilde aşıyor.

Financial Times köşe yazarı Michael Howell “Parasal gevşeme geri mi geliyor?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.  

Howell, “Fed tahvil alım programını azaltırken, başka yollarla teşvik sağlamaya devam ediyor” iddiasında.

ÖRTÜLÜ "QE" GELEBİLİR

Howell yazısında, “Umarım önümüzdeki yıl varlıklar için o kadar kötü geçmez çünkü küresel likidite döngüsü dibe vuruyor. Merkez bankalarının piyasaları desteklemek için uyguladıkları niceliksel gevşeme programlarının, finans sektörünün kolay likiditeye çok bağımlı hale gelmesi nedeniyle hızlı bir şekilde tersine çevrilmesinin imkansız olduğunu düşünüyorum. Niceliksel sıkılaştırma eylemi, daha fazla parasal gevşeme (QE) talep eden sistemik riskler yaratmaktadır.” dedi.  

Michael Howell yazısını şöyle devam etti: Hızlı hareket eden, küresel likidite havuzunu, finansal piyasalarda değişen nakit ve kredi hacmini izliyoruz. Şu anda yaklaşık 170 milyar dolar olan bu havuzun gelgitlerinin etkisini, Kovid-19 salgını parasal genişlemeyle piyasaları desteklemeye yönelik merkez bankası teşvik paketlerinde görülebilir. Ancak politika yapıcılar 2022'nin başlarında frene basıp 10 trilyon dolara yakın likidite düşüşünü tetikler tetiklemez varlık piyasaları çöktü.

Görünen o ki deneyimler parasal genişlemenin pratikte teoride olduğundan daha zor olduğunu ortaya koyuyor. Örtülü parasal genişleme önümüzdeki yıl geri gelebilir ve zor geçecek gibi görünen bu 2023’ü biraz daha iyi hissettirebilir.

Bir günde 1,14 milyar dolar buhar oldu

 

7,4 trilyon dolar nasıl buhar oldu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ29 Aralık 2022 14:14

    ABD ve AB de zenginler fakirlerin kanlarını asırlardır vampir gibi emiyorlar hala onlara oy vermektedirler.

  • Mucise Reis ;)29 Aralık 2022 14:10

    Keşke 2 köprü yapsa 1 otoban yapsa idi.. Böylece buhar olmalı, yol köprü yaptık derlerdi :D işi bilmiyor bunlar hiç ahaha

  • df29 Aralık 2022 19:35

    ne dediginde belirsiz senin kafanin icinde beyin varmi bir doktora gostersene

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA29 Aralık 2022 14:41

    Zenin kadar zengin düşmanı daha dünya da yoktur.sende çalış seninde olur öyle güzel şeyler yapmakla bu işler olmuyor.

  • baran29 Aralık 2022 13:07

    Zaten  gerçek ederi bir kola kapağı kadar ama iki asırdır ilizyon ile insanlar kandırılıyor. Afrika nın Asya nın kanını emerek güçlendirdiğiniz zulmet pisliğinin yakında batması muhtemeldir.

  • Mucise Reis ;)29 Aralık 2022 14:11

    Bide Tc. emeklisi, asgari ücretlisi , memuru, işsizi onları da ekle listene :D birileri dediğini yapıyor ki borç harç kurtulamıyor insanlar...

  • YUSUF KALEKAPISI29 Aralık 2022 12:23

    Ne yaparsanız yapın batma günlerinize az kaldı.dünya artık kerizlikten çıkmaktadır.