E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto Paralar2022 yılında kripto paraları neler bekliyor?---

2022 yılında kripto paraları neler bekliyor?

2022 yılında kripto paraları neler bekliyor?
30 Aralık 2021 - 18:06 borsagundem.com

Kripto paralarda yıl sonu rallisi ihtimali salı günü ortadan kalktı. Bitcoin ve Ethereum’da %6’nın üzerinde düşüşler görüldü. Aralık ayında kripto paralarda görülen yükselişe rağmen, tüm zamanların en yüksek seviyelerinin altında seyrediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto paralar Bitcoin’in 17 Aralık’tan bu yana gösterdiği %13’lük yükselişle birlikte, yıl sonu rallisi beklentisindeydi. Ancak bu yükselişle dahi Bitcoin 10 Kasım tarihinde ulaştığı 68,790 bin dolarlık rekor seviyenin oldukça altında işlem gördü. Salı günü ise ralli ihtimali Bitcoin ve Ethereum’da görülen %6’nın üzerindeki düşüşlerle birlikte ortadan kalktı. Peki 2022 yılında kripto paraları neler bekliyor? Kripto ekonomisi, blockchain ağlarındaki uygulamaların artması ve kullanım alanlarının genişlemesiyle büyümesine devam edecek.

Merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) de swap ve kredi gibi işlemlere yönelik talebin artmasıyla yaygınlaşacak. Tüm bu işlemler ise işlem koşullarını otomatik olarak belirleyen “akıllı kontratlarla” mümkün. Blockchain ağları ve bu ağlara ait token’ların yükselen kullanım alanları arasında dijital oyunlar, tedarik zinciri yönetimi, dağıtık depolama ve uluslararası para transferleri de bulunuyor. Aynı zamanda non-fungible token’lar (NFT) olarak bilinen dijital ürünler de popülerlik kazanmaya devam ediyor.

FN London’ın haberine göre NFT piyasası 2021 yılında işlem hacmi olarak 23 milyar doların üzerine çıktı. Adidas yakın zamanda yaklaşık 30 bin adet “Into the Metaverse” NFT’si sattı ve ürünleri satın alan kişilere, token’ları eşofman üstü, bere ve pantolon gibi ürünlerle değiş tokuş etme hakkı tanıdı. Satışla birlikte Adidas 22 milyon doların üzerinde gelir elde etti. Her bir NFT’nin fiyatı ise 0,2 Ethereum, ya da 780 dolar oldu. Buna rağmen bazı kripto savunucuları fiyatların köpüklü bir görünümü olduğunu söylüyor.

Bitcoin 2021 yılında %74 yükselirken, Ethereum %424 arttı. Bunlar dışında altcoin olarak bilinen diğer kripto paralarda da dikkat çekici yükselişler görüldü. Fon şirketi VanEck CEO’su Jan van Eck, “büyüme yatırımları oldukça fazla yükseldi ve bence kripto paralar da yüksek fiyat kategorisinde” dedi. Devamında, “fiyatlar altı ay öncesine kıyasla daha makul, ancak yine de kripto yatırımlarında doğru strateji maliyet ortalaması” ifadesini kullandı ve yatırımcıların düzenli aralıklarla belirli miktarda yatırım yapmasını önerdi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre enflasyona yönelik endişeler yükselirken, Bitcoin de “dijital altın” olarak bir sınavdan geçecek. Bitcoin enflasyon okumaları son dönemde yükselirken bu sınavı veremedi ve kripto paralarda satış dalgası başladı. Bitcoin yüksek büyüme gösteren teknoloji hisseleriyle benzer bir şekilde hareket ediyor. Bu varlıklar, sert makro iklimlerde yatırımcıların güvenli yatırımlara yönelmesiyle birlikte baskı altına giriyor.

Van Eck, çekici büyüme alanlarından bir tanesi DeFi ve diğer akıllı kontratlar için kullanılan token’lar dedi. Açıklamasında, “akıllı kontrat protokollerine yatırım yapmak, yatırımcıların odaklanabileceği en iyi alan” ifadesini kullandı. Akıllı kontrat alanının dev ismi ise Ethereum. Ancak Ethereum ağı yüksek işlem ücretleriyle de biliniyor. Bu nedenle Solana, Polkadot, Cardano, Avalanche ve Algorand gibi diğer ağların token’ları güç kazanıyor. MVIS CryptoCompare Smart Contract Leaders Index bu kripto paralardan oluşan bir sepeti takip ediyor. Endeks 2021 yılında %635 yükseliş gösterdi.

Ancak endekse doğrudan ya da bir ETF aracılığıyla yatırım yapmak mümkün değil. Yatırımcıların token’ları ayrı ayrı satın alması gerekiyor. Dijital varlıkların önündeki bir başka engel de daha katı düzenlemeler. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ve ABD Kongresi kripto sektörüne yönelik yeni kurallar üzerinde çalışıyor.

Ancak kripto sektörü oldukça zorlu bir alan ve Washington bu alanı nasıl denetleyeceği konusunda bir karara varamıyor. ABD Kongresi’nde yakın zamanda kripto paralara yönelik gerçekleşen toplantılarda demokratlar ve cumhuriyetçilerin sert fikir ayrılıkları dikkat çekti. Van Eck, “Washington kripto düzenlemeleri konusunda durağan. Herhangi bir yönde hareket göremiyorum” dedi. Fon sektörü ise vadeli kontratlardan ziyade doğrudan Bitcoin yatırımı yapan bir ETF konusunda lobi oluşturuyor.

Ancak Van Eck ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Başkan Gary Gensler yönetiminde bu tür bir ETF’ye onay vermeyeceğini düşünüyor. SEC Van Eck’in ETF başvurusunu kasım ayında reddetti. Bu nedenle blockchain teknolojisi dijital alanda liderliğini sürdürse ve kripto paralar geleceğin parası olma yolunda ilerlese de, yeni yılda kripto paralarda dev getiriler beklemek gerçekçi değil.

Metaverse’e yatırım yapmak kaçınılmaz olacak

 

Sanal arsa çılgınlığı: Boğaz hattı kapış kapış satılıyor

 

Meclis'teki kripto para toplantısında neler görüşüldü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)