E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları2022 yılı gelişmekte olan ülkeler için çok zorlu geçecek---

2022 yılı gelişmekte olan ülkeler için çok zorlu geçecek

2022 yılı gelişmekte olan ülkeler için çok zorlu geçecek
23 Kasım 2021 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende "ABD'nin Kartal'ı Fed" başlığı ile Fed'in politikaları inceleniyor.

ABD’deki görünen en büyük belirsizlik faiz artırımın sürecine girecek olan FED’in başında Powell mi kalacak yoksa çok daha güvercin olan Brainard’a seçeceğiydi ve Bıden, Powell dedi. Zaten Yellen’de dolaylı Powell dedikten sonra sürpriz olmadı (Yellen, Powell’ın seçilmesinden sonra da “Powell'ın ikinci dönemi enflasyonun kalıcı hale gelmemesini sağlayacak” dedi) , bir haftadır FED başkanlarının piyasayı 2022’de faiz artışı olacaktır yönlendirmeleri de boşa çıkmamış olunca artık daha kartal bir FED’le karşı karşı kalmamız da kaçınılmaz oldu.

Bu arada “ önce geçici “olan enflasyon, ardından "geçici olmasını beklediğimiz enflasyon" tanımı, dün Brainard’ın teşekkür açıklamasında “ enflasyon” şekline  evrilmiş ki bu da Fed’in Aralık ayında 15 Milyar dolarlık varlık alımını azaltma işleminin artırılması beklentisinin güçlenmesine destek vermiştir.

ABD para politikasında güçlü büyüme kaynaklı faiz sürprizinin ! EM'lerin finansal koşullarına etkisi sınırlı olurken, güçlü ve kalıcı kısmen de güçlü enflasyon kaynaklı artışların etkisi ; hem enflasyonu, hem cari açığı, hem rezervleri, hem dış borcun maliyetini, hem de kredi büyümesi üzerinde etkisi çok daha güçlü oluyor. Bu da 2022 yılının EM’ler çok zorlu geçeceğinin işareti oluyor ki ECB tarafının da 2022’de oldukça yumuşak olacağını düşünürsek güçlü dolar konseptiyle karşı karşıya kalınması da kaçınılmaz olacaktır. Bu arada, Avrupa'da virüs bastırma önlemleri yeniden uygulanıyor ve Euro, bu ay şimdiye kadar %2.81 kayıpla 16 ayın en düşük seviyesi civarında 1.123$'dan işlem görüyor.

Asya piyasalarına baktığımızda; Başkan Biden'in ikinci dönem için merkez bankasına başkanlık etmesi için Fed Başkanı Jerome Powell'ı seçmesinin ardından Wall Street'te gerilemenin ardından yansımasını görmekteyiz. 07:11 itibariyle MSCI'nin Japonya dışındaki Asya Pasifik hisseleri göstergesi %0.49 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi ve Çin'in gösterge CSI300 Endeksi sırasıyla %1.1 ve %0.2 düşükten işlem görmekte. Çünkü tahvil alım hızı artacak, daralma hızlanacak ve faiz oranları Haziran 2022'den itibaren yükselmeye başlayacağı beklentileri var.

ABD on yıllık getirileri %1.55’den yükselerek %1.63 seviyesinden işlem görürken, Powell'ın adaylığı, merkez bankasının ekonomik desteği azaltma yolunda kalacağına dair beklentileri artırdığı için altın fiyatları baskı altındaydı ve 1850’den 1802’ye kadar gerileme gösterdikten sonra şimdi 1807 ons/usd’den işlem görmekte.

Brent ham petrolü %0.21 düşüşle varil başına 79.53$'a düştü ve ABD ham petrolü %0.5 düşüşle varil başına 76.38$'a geriledi. Burada da ABD Enerji Bakanlığı'nın bugün diğer ülkelerle koordineli olarak Stratejik Petrol Rezervi'nden bir petrol kredisi açıklaması beklentisi bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)