E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022 borsalarda normale dönüş yılı olacak---

2022 borsalarda normale dönüş yılı olacak

2022 borsalarda normale dönüş yılı olacak
03 Ocak 2022 - 14:08 borsagundem.com

Küresel borsalar oldukça çalkantılı gündem maddelerinin görüldüğü 2021 yılından zaferle çıktı. 2022 yılı için ekonomi çevrelerinden gelen normalleşme hedefleri borsalarda daha sakin bir yılın görüleceğine işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılı dünya tarihine geçecek derede garip olaylara sahne olan bir yıldı. ABD tarihinde ilk defa seçimler sonrasında ABD Kongre Binası Donald Trump destekçileri tarafından işgal edildi. Korona virüsün yeni varyantları dünya ekonomisi ve tedarik zincirini sarstı. Küresel istihdam piyasasındaki daralma da tedarik zinciri krizine eklendi.

ABD’de enflasyon 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kripto paralarda amansız yükselişle ve düşüşler görüldü. Ünlü CEO Elon Musk’ın spekülatif açıklamaları ise bu yükselişlerde ve düşüşlerde önemli bir rol oynadı. Spekülasyonların görüldüğü bir diğer alansa borsalardı. Sosyal medya platformu Reddit üzerinden organize olan perakende yatırımcılar GameStop hisselerini %1700 oranında yükseltti. Söz konusu yükseliş dev yatırım firmalarının açığa satış pozisyonlarından olağanüstü kayıplar vermesine yol açtı.

Küresel finansı sarsan Archegos skandalında ise dev bankalar riskli yatırımları nedeniyle milyarlarca dolar ve prestij kaybetti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre skandal sebebiyle 5,5 milyar dolar kayba uğrayan Credit Suisse beklenmedik kayıplar nedeniyle kadrosundaki önemli isimleri de elinde tutmakta zorlanıyor.

ABD’de Donald Trump’ın yerine Joe Biden’ın başkan seçilmesine karşın ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell görevini korudu. FED’in pandemi teşviklerini azaltma politikası ise 2021’in en çok tartışılan konularından biriydi. ABD’de yükselen enflasyon ve benzin fiyatları FED’in sıkılaştırma politikalarında planlanandan daha hızlı davranmasına neden oldu. FED’in bu yıl piyasa desteklerini tamamen sonlandırması ve 3 kez faiz artırması bekleniyor.

Tüm bu çalkantılı ortama rağmen yıl boyunca Wall Street yatırımcılarının yüzü gülüyordu. ABD borsalarında Dow Jones Endeksi 2021 yılında %18,7 yükseliş, S&P 500 Endeksi %26,9 artış ve teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi %21,4’yükseliş performansı gösterdi. MarketWatch’un haberine göre 2022 yılına ilişkin en popüler beklentilerse hem pandemi anlamında hem de siyasi açıdan nispeten daha normal bir yıl yaşanacağı yönünde.

Commonwealth Financial Network Yatırım Direktörü Brad McMillan, "İşe alımlar devam ettikçe, harcamalar büyüdükçe ve işletmeler işe alımları ve yatırımlarını sürdürdükçe, ekonomi normal olacaktır," diye yazdı. McMillan, “Hükümet de aynı beklentilerle politikalarını normalleştiriyor. Makro resme baktığınızda, 2022'nin kapsamlı teması bizi normale benzeyen bir şeye geri döndürecek” ifadelerine yer verdi.

Pek çokları için, FED’in tahvil alımlarının azaltması ve üç kez faiz artırma olasılığı, kontrol edilmesi daha zor olabilecek rekor enflasyon karşısında bir rahatlama sağlayacak ve normale dönüşü getirecek. Söz konusu senaryo MarketWatch yazarı Thornton McEnery’e göre küresel çaplı bir salgını ya da ABD Kongresi’nin kaprislerini hesaba katmak zorunda kalmadan istihdam, ücret artışı ve kurumsal bilançolar gibi verilere bakarak temel verilere dayalı yatırım yapmaya geri dönmek anlamını taşıyor. McEnery’e göre bu yeni dönemde yatırımcılar Tesla, Microsoft ve Apple gibi sürekli tercih ettikleri ve hatta duygusal olarak bağlı oldukları hisselerden ekonomik toparlanmayla daha yakından ilişkili Southwest Airlines gibi hisselere geçiş yapabilir.

Normale dönüş birçok yatırımcının GameStop ve AMC gibi spekülatif hisselerin yükselişinden duyduğu endişeyi de sona erdirebilir. Geçtiğimiz Ocak ayından itibaren söz konusu spekülatif hisselerde olağanüstü yükselişler yavaşlasa da sosyal medyadaki küçük yatırımcıların dev hedge fonu yöneticilerinde sebep olduğu kayıplar bu akınların devam edeceğine yönelik endişeleri de beslemekteydi.

Bu durum ileriki süreçte opsiyon zincir emirleri gibi piyasa pratiklerinde değişimlere yol açabilir. Ancak değişen yeni pratikler aynı zamanda kendi kendini eğiten yeni bir küçük yatırımcı grubunun yeni normal ve sıkıcı piyasa ortamında kendilerine farklı bir yer bulmasını sağlayacaktır.

McEnery’e göre ABD’deki mali ve para politikası sıkılaştırmaların spekülatif hisseleri nasıl etkileyeceğini görmek için, opsiyon piyasasından başka bir şeye bakmamak gerek yok. Borsa yazarı söz konusu düşünceyi desteklemek için endeks firması CBOE Global Markets’ın Aralık raporuna işaret etti. Raporda, “Endeks opsiyonları hariç tutulduğunda, 2020'de toplam opsiyon hacminin %21,4'ünü oluşturan spekülatif hisseler, 2021'de %10,1'e geriledi. Spekülatif hisse senetlerindeki genel opsiyon hacmi 2021'de 2020'e göre geriledi. Ancak yine de bu hisse senetlerinin toplam opsiyon hacminin %25'inden fazlasını oluşturan birkaç işlem gün bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu tablo halka açılan ve ilk yılında neredeyse %49 oranında değer kaybeden komisyonsuz borsa ticaret uygulaması Robinhood Markets için ciddi bir sorun yaratabilir.

Dow Jones verilerine göre, S&P 500 bir takvim yılında %20 ve üzerinde yükseldiğinde, genellikle bir sonraki yıl ortalama %7,7 getiri sağlıyor. Borsa yazarına göre bu oran çok kötü bir tabloyu ifade etmese de önceki yıllara göre daha normal bir borsa performansının oluşacağını gösteriyor olabilir.

Evergrande hisseleri işleme kapatıldı

 

Wall Street devlerinden 2022 yorumu: Dikkati elden bırakmayın

 

2022’de hangi sektörlerin yıldızı parlayacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)