E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’in 10 önemli yatırım alanı---

2021’in 10 önemli yatırım alanı

2021’in 10 önemli yatırım alanı
22 Aralık 2020 - 15:02 borsagundem.com

2020 yılı başlarken, yılın üç büyük yatırım temasının getiri, ekonomi ve seçim olacağı söylenmişti. Korona virüs pandemisiyle anılan bu yıl sona ererken, 2021’de küresel ekonominin yeniden açılması bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 birçok açıdan benzeri görülmemiş bir yıldı. 2020’nin başlangıcında, yatırımcıların odaklandığı üç konu, getiri, ekonomi ve seçimdi. Ancak korona virüs pandemisinin ortaya çıkışıyla birlikte 2020 yılı hızla, hisselerin ve ekonomilerin ilk aşamada büyük hasar aldığı pandemi yılına dönüştü. Ancak yıl sonuna doğru dikkate değer yükselişler yaşandı. Etkili aşılar ve tedaviler yaygınlaşırken, 2021’in öne çıkan yatırım temasının, küresel ekonomilerin yeniden açılması olacağı bekleniyor.

1. Korona virüs sürecinde öne çıkan alanlar 2021’de yükselmeye devam edecek

İnsanların ve şirketlerin faaliyet gösterme ve etkileşim kurma yöntemleri evrim geçirmeye devam ediyor ve bu değişimin hızı, hiçbir zaman şimdi olduğu kadar yüksek olmamıştı. Bu evrim, özellikle teknoloji, ticaret ve sağlık alanlarında görüldü. Korona virüs öncesinde başlamış olan değişim, pandemiyle hız kazandı ve bu üç alanda piyasa liderliği gelecek yıllarda da devam edecek.

2. Biyoteknolojiden inovatif sağlık çözümleri gelecek

Korona virüs pandemisi dünya genelinde inovatif sağlık çözümlerine olan ihtiyacı hatırlatan bir gelişme oldu. Ancak sağlık inovasyonlarına, korona virüs pandemisinin başlangıcından önce de ihtiyaç duyuluyordu ve gelecekte nadir görülen kronik hastalıkların tedavisinde önem kazanacak. Bu çözümlerin küçük sermayeli biyoteknoloji şirketlerinden gelmesi bekleniyor. 

Bu şirketler ise büyük sermayeli ilaç şirketleri tarafından satın alım hedefi olarak görülecekler. Biyoteknoloji alanında birleşme ve satın alımların hızı düşmeyecek.

3. Dönüşen toplum için teknolojiler

Küresel ekonominin 2021 yılında yeniden açılması beklenirken, birçok korona virüs öncesi toplumsal normun büyük değişime uğradığı görülüyor. Toplum yüksek ihtimalle, daha önce olduğundan çok daha fazla online teknolojileri benimseyecek ve iletişim, çalışma, alışveriş ve eğitim bu yolla gerçekleşecek. 

Özellikle yapay zeka, robotik, blockchain ve hatta 5G gibi teknolojiler yüksek önem taşıyacak. Bu teknolojileri üreten şirketlerin hisselerinde büyüme potansiyeli devam edecek.

4. E-ticarette daha yüksek büyüme

Geleneksel ve yüzyüze perakende satışlarından, online satışlara geçiş, korona virüs pandemisinin ortaya çıkışından önce de başlamıştı. 2010’un birinci çeyreğinde, ABD’de e-ticaret satışları, tüm perakende satışlarının yalnızca %4,2’sini oluşturuyordu. Statista’nın verilerine göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde bu rakamın %16.1’e yükseldiği ortaya çıktı. Korona virüs e-ticarete geçişi hızlandırdı. Korona virüs nedeniyle uygulanan karantinaların  en yoğun olduğu dönemde, ABD’de e-ticaret satışlarında %49’luk artış görüldü.

5. Küçük sermayeli şirketler, büyük sermayeli şirketlerden yüksek performans gösterecek

Büyük sermayeli ABD hisseleri bu yıl yükseliş yaşadı. 2020 yılında büyük sermayeli şirketlerin fazlalıkta olduğu Dow Jones Industrial Average ve S&P 500 endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. S&P 500’de Mart ayında, korona virüs pandemisinin yükselmesi nedeniyle görülen düşüşün ardından, %64’lük yükseliş görüldü. Ancak bu rekor yükseliş, aşırı yüksek değerlemeler ortaya çıkardı. Bu yüksek değerleme seviyesi ABD’nin büyük sermayeli şirketlerinin hisselerinin, yeni yılda yükselmeyeceği anlamına gelmiyor. 

Ancak yatırımcılar, alternatif büyüme fırsatları konusunda daha dikkatli olacaklar. Yatırımcıların odaklanacağı alanlardan bir tanesi, değerlemelerin yüksek olmadığı ve ekonomik toparlanma dönemlerinde iyi performans gösteren küçük sermayeli şirketlerin hisseleri.

6. Uluslararası hisseler önem kazanacak

Birçok yatırımcı çeşitliliğin sağladığı faydaları anlasa da, konu coğrafi çeşitlilik olduğunda, tam anlamıyla uygulanamıyor. Yapılan araştırmalara göre birçok yatırımcı, bulundukları ülkeye ait şirketlerin hisselerine odaklanıyor ve uluslararası hisselere düşük ilgi gösteriyor. Bu durum son dönemlerde, bu yatırımcılar ABD borsalarının diğer piyasalara kıyasla gösterdiği yüksek performans nedeniyle faydalı oldu. Ancak potansiyel çeşitlendirme faydalarına ek olarak, uluslararası hisselerin 2021’de radarınızda olması için diğer sebepler de var. Bunlar arasında dolardaki zayıflama, çekici değerlemeler ve korona virüs aşılarının küresel çapta uygulanması da bulunuyor.

7. Doğa dostu yatırım yaygınlaşacak

Birçok çalışma, daha yüksek çevresel ve toplumsal farkındalık gösteren şirketlerin diğer geleneksel yatırımların performansıyla eşit hatta bazen daha yüksek olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, yatırımcıların, yatırım yaptıkları şirketlerle ilgili olumlu algılarının olması ve bu hisselerin getirilerinin yükselişe geçmesi, bundan sonra istisna olmayacak.

8. Temettü ödemesi yapan hisseler büyüme ve getiri hedefleri için kullanılacak

Temettüler 1930 ve 2019 yılları arasında, S&P 500 endeksinin toplam getirisinin %42’sini oluşturuyordu. Temettülerin öneminin anlaşılmasının ardından, bir sonraki adım temettülerini yıllar içinde yükseltmeyi başaran şirketleri bulmak. Bu, korona virüs pandemisi sürecinde oldukça önemli ancak bir o kadar da zor hale geldi. CNBC’ye göre, 639 şirket, karantinaların en yoğun olduğu dönemde temettü ödemelerini askıya aldı ya da kesinti uyguladı. 

Bu rakam 2009 yılından bu yana en yüksek temettü kesintisi oldu. Geleceğe bakıldığında, ekonomiler toparlanma göstermeye devam ederken, temettülerin üzerindeki baskının kalkacağı bekleniyor.

9. İmtiyazlı hisseler, gelir potansiyelininin tercih edilen kaynağı olacak

Gelir odaklı yatırımcıların genellikle görmezden geldiği menkul kıymet türlerinden biri olan imtiyazlı hisseler, bir şirkette sahipliği temsil ediyor ve tahvil ile hisse senedi gibi özellikler taşıyor. Bu hisseler genellikle sabit bir gelir sağlıyor. Genellikle imtiyazlı hisseler olarak bilinen bu yatırım araçları aynı zamanda, diğer hisselere kıyasla daha az günlük volatilite gösteriyor ve yatırımcılar standart hissedarlara yapılan temettü ödemelerinden daha önce ve daha yüksek temettü elde ediyorlar. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını 2023’e kadar düşük tutacağını açıklamasıyla birlikte imtiyazlı hisselerin, gelir odaklı yatırımcılar için popüler bir seçenek olması bekleniyor.

10. Belediye tahvillerine talep yüksek kalacak

2021 yılında, belediye tahvilleri ve belediye tahvil stratejilerinin gücünü koruması bekleniyor. Gelecek yıl hem vergisiz hem de vergi ödemeli yeni tahvil arzı oluşabilecek olsa da, bu yeni arzın getiriye odaklanan yatırımcılar tarafından benimseneceği düşünülüyor. Altyapı harcamalarının sağlayacağı fayda, borsalarda, hammadde, enerji ve telekomünikasyon alanlarında da görülecek.

Kovid mutasyonuna rağmen Noel rallisi kapıda

 

Wall Street boğaları yanılıyor mu?

 

Halka arz patlamasında rekor seviye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cemal sakal22 Aralık 2020 22:55

    gübretaş+tarım kredi koop =altın madeni ne alaka kardeşim sen git tarımla uğraş çiftçiyi hallettiniz şimdi madencilik sektörümü pes doğrusu...hangi ülkede yaşıyoruz bilen varmı?