E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’de yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor---

2021’de yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

2021’de yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor
10 Aralık 2020 - 12:13 borsagundem.com

Dow Jones, S&P 500, Nasdaq ve Russell 2000 endeksleri yen rekorlar kırdı. Ancak bu trend devam etmeyebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eğer 2020 yılının başında ekonominin kapanacağı, işsizlik oranının yükseleceği ve kazançların oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir virüs nedeniyle düşeceği ancak yılın yine de hisselerde rekor yükselişlerle sona ereceği söylenseydi, insanlar bunun çılgınlık olduğunu düşünebilirdi. 2021 yılına yaklaşırken yatırımcılar, göreve yeni başlayacak Joe Biden yönetiminden gelecek bir ekonomik teşvik paketi, ABD Merkez Bankası’ndan (FED) daha fazla destek ve korona virüs aşısıyla normale dönüş beklentileriyle oldukça iyimser.

Bu senaryonun gerçekleşmesinin garantisi yok. Hisseler bu yıl o kadar yükseldi ki, 2021’in tüm iyi haberleri şimdiden fiyatlandı. Hisselerin yükselişe devam etmesi oldukça zor olacak. Cuma günü Dow Jones, S&P 500, Nasdaq ve Russell 2000 endeksleri yeni rekorlar kırdı. S&P 500 yıl başından bu yana %15 yükseliş gösterdi ve Nasdaq şaşırtıcı bir şekilde %40 arttı. Ancak bu trend devam etmeyebilir.

Alger’ın Piyasa Stratejisi Direktörü Brad Neuman, CNN’e yaptığı açıklamada, “piyasalar korona virüs pandemisinin ardından toparlanmayı ve kazançlarda yeni bir zirveyi fiyatladı. Eğer dünya normale dönemezse, yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayacak” dedi.

Gelecek yılın tüm iyi haberleri şimdiden fiyatlandı

2021’de karlarda yükseliş beklentisi şimdi zirvede. FactSet tarafından derlenen tahminlere göre, analistler ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre kazançlarda %15 artış bekliyor. Tahminlere göre ikinci çeyrekte %45 yükseliş olacak ve 2021’in sonunda %22 artış kaydedilecek. Bu tahminler, Stifel’ın Kurumsal Hisse Stratejisi Başkanı Barry Bannister’a göre oldukça abartılı.

Bannister, 2021 için kazanç beklentilerinin, Wall Street’in tahminlerinin %11 altında olduğunu söyledi. Bu tahmine göre gelecek yıl kazançlar, 2019 yılında korona virüs öncesi seviyelerden de düşük olacak. Bannister yatırımcıların, ABD Kongresi ve yeni Biden yönetiminin gelecekteki ekonomik teşvik paketinin boyutuyla ilgili anlaşmazlığa düşme ihtimalini görmezden geldiğinden endişeli. Bu çıkmaz, FED’in ekonomiyi ve piyasaları desteklemeye devam etmesini daha da önemli kılacak.

Bannister, “düzgün işlemeyen parasal politikalar devam ederse yalnız kalma tehlikeleri olduğu için, FED’in sorunlara ilk yanıt veren kurum olması çıkarına değil” dedi. Yatırımcılar aynı zamanda birden fazla korona virüs aşısının 2021 yılında erişilebilir olacağını düşünüyor ve korona virüs karşısında ihtiyaç duyulan sürü bağışıklığını kazanabilmek için yeterli miktarda insanın aşılanabileceğini tahmin ediyor. Bu tahminin gerçekleşmesi ise oldukça zor.

TD Ameritrade’in Baş Piyasa Stratejisti JJ Kinahan, “aşı haberi harika. Ancak ortalama vatandaş buna nasıl ulaşacak? Ya lojistik ve tedarik zinciriyle ilgili bir sorun yaşanırsa?” dedi. Açıklamasının devamında, “tahminler ve bu tahminlerin 2021’de gerçekleşme ihtimali arasında bir kopukluk var. Bu nedenle tüketici hisseleri konusunda bir gerilim yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Kinahan, Disney ve Starbucks gibi şirketlerin ve aynı zamanda büyük havayolu ve seyahat şirketlerinin yeni bir düşüş dalgası riski taşıdığına dikkat çekti. TD Ameritrade’in müşterileri, Kinahan’a göre son dönemde United ve Delta’nın hisselerini satıyor. Kinahan, “umuyorum ki gelecek yıl bu zamanlarda ofislerimizde olabiliriz. Ancak iş seyahatleri yakın zamanda geri gelmeyebilir. Uluslararası seyahatler kimsenin ilgisini çekmiyor” dedi.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Stifel’dan Bannister, gelecek yıl hisselerinin beklentilerin tersine hareket etmesini bekliyor. Alger’dan Neuman ise bir miktar daha iyimser. Zayıflayan doların büyük çok uluslu şirketlerin karlılığını arttırmasını ve özellikle de geçtiğimiz birkaç yılda piyasalara liderlik eden büyük teknoloji hisselerinin fayda görmesini bekliyor. Ancak Neuman, piyasaların mevcut seviyelerdeki yükselişini uzun süre sürdüremeyeceğini düşünüyor.

Pandeminin ortasında turizm şirketinden rekor halka arz

 

Borsalarda değerlemeler uyarı sinyali veriyor

 

Yatırımcıları yanıltan şirkete rekor ceza!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZEYREK ZEMHERİ10 Aralık 2020 16:01

    Borsalar için, bankalar için her sene böyle ağlamalı umutsuz haberler çıkartırlar öldük bittik öleceğiz biteceği gibi.daha sonra rekor üzerine rekorlar kırarlar.