E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’de yatırımcıları borsa çöküşü mü bekliyor?---

2021’de yatırımcıları borsa çöküşü mü bekliyor?

2021’de yatırımcıları borsa çöküşü mü bekliyor?
04 Şubat 2021 - 13:54 borsagundem.com

Borsada yükselen değerlemeler, yatırımcıların aşırı heyecanı ve son dönemde yaşanan GameStop rallisi dot-com çöküşü öncesine benzetildi. Yatırımcıları 2021’de borsa çöküşü mü beliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa çöküşleri genellikle, işlem dengesizliklerinden kaynaklanan teknik olaylardır. Ancak bugün borsalarda görülen dengeler, tarihte gördüğümüz ani çöküşleri önlüyor ya da en azından sınırlıyor gibi görünüyor. Söylenebilecek en iyi şeylerden biri de, yüksek değerlemelerin, gelecek yıllarda görece düşük getiri anlamına geleceğine dair kanıtlar olduğu. Ancak borsalarda bir çöküşün yaklaştığına yönelik bir işaret yok.

Mantıksız korkular

Forbes’un haberine göre, uçak kazaları ve köpek balığı saldırıları gibi borsa çöküşleri de oldukça korkutucu ve istatistiki olarak, korkmamız gerekenden çok daha fazla korkuyoruz. Zihnimizde oldukça fazla yer tutuyor olsa da bunlar oldukça nadir olaylar. Örneğin 1987 yılının Kara Pazartesi’nde borsalar bir gün içinde %20 düştü. Ancak bunun üzerinden 30 yıldan fazla zaman geçti.

1987

1987’nin tamamında Dow Jones endeksine yatırım yapmış olanlar için bu yıl büyük bir felaket yılı olmadı. Aksine, Dow yatırımcıları küçük miktarlarda getiri bile sağladı. Borsalardaki sert dalgalanmalar gazete manşetlerinde yer tutsa da, uzun vadeli yatırımcılar 1987’de gerçekleşen çöküşten etkilenmedi.

İşlem dengesizlikleri

Şimdilerde 1987 yılında yaşanan çöküşün nedeninin portföy sigortası olduğu düşünülüyor. Bu uygulamada, hisse değerlemeleri düştüğünde, riski yönetmek için hisse satışı yapılıyordu. Bu bireysel yatırımcılar için iyi bir fikir olsa da, piyasaların genelinin bu pratiği uygulaması volatiliteyi artırarak fiyatların düşmesine neden oluyor.

Bu oldukça önemli çünkü bugünün yüksek değerlemeleri bir çöküş için zemin hazırlamıyor. Getiriler gelecekte yüksek değerlemeler nedeniyle daha düşük olabilir. Yine de kısa vadede büyük hisse düşüşleri yatırımcı davranışından kaynaklandığı takdirde, öngörülemez hale gelir. Ancak şimdi yüksek değerlemeler, işlem dengesizliklerine fırsat vermiyor.

Düşük getiriler

Bugünün piyasalarında endişe yaratması gereken tehlikelerden biri gelecek yıllarda getirilerin düşük olma ihtimali. Çöküş ihtimalleri buna kıyasla düşük görünüyor ve değerlemelerdense işlem dinamikleri temel alınarak daha kompleks bir tahmin gerçekleştirmek gerekiyor. Ancak uzun vadede hisse getirilerinin, değerleme seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda düşük olacağını söylemek oldukça mantıklı. Aynı zamanda ABD borsaları için durum çok da parlak değil.

Aslına bakılacak olursa, getiri büyümesi oldukça kolay tahmin edilebilir. ABD hisseleri genellikle yılda %5 ila %9 oranında getiri büyümesi gösteriyor. Peki hisse fiyatları neden bu kadar oynak? Bunun nedeni değerlemelerdeki değişimler.

Değerleme çarpanları

Uzun vadeli bilançolar oldukça sağlıklı görünse de, yatırımcıların bu bilançolar için ödemeyi kabul ettiği değerler sağlıklı değil. 

1919 yılında, yatırımcılar 1 dolarlık kurumsal gelir için yaklaşık 5 dolar ödeyebiliyordu. Şimdilerde yatırımcılar benzer bir miktardaki gelir için neredeyse 40 dolar ödüyor. Uzun vadeli ABD ortalaması ise, yaklaşık 15 dolar seviyesinde.

Değerlemelerdeki dalgalanmalar, hisse getirilerinin büyümesini önleyebilir. Elbette belki de bu sefer farklı bir şey olacak ve değerlemeler düşük enflasyon ve teknolojinin yön verdiği büyümeyle yükseliş gösterecek olabilir. Ancak tarihe bakıldığında, bu durumun hiçbir zaman yaşanmadığı görülüyor.

Yatırımcıların duraklamasına neden olan, ani ve yakın bir çöküş ihtimali değil, değerlemelerde görülebilecek bir sıkışma. Eğer değerlemeler tarihteki seviyelerine yakın bir seviyeye geri dönerse, ya da daha da düşerse, hisse getirilerinin uzun bir süre ortalamanın altında olacağını göreceğiz. Düşen değerlemeler hisse fiyatları için önemli bir engel oluşturabilir. Özellikle de değerlemelerin oldukça yüksek görüldüğü ABD borsalarında.

Küçük yatırımcılara kazandıran 2 borsa stratejisi

 

Cramer’dan küçük yatırımcı için 7 yatırım ilkesi

 

GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bist30candır 05 Şubat 2021 13:11

    Yahu tüpraş bankalar havayollari gitmemiş çöküyor bekleyin çökecek

  • Numan04 Şubat 2021 19:22

    Sanmam borsalar faizler artnyincaya kadar çıkar ABD enflasyon /3. Üzerine çıkıncaya kadar yükseliş devam eder devamlı para basılıyor para bir yere akacak oda borsalar