E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’de borsalara yön veren 5 trend---

2021’de borsalara yön veren 5 trend

2021’de borsalara yön veren 5 trend
06 Aralık 2021 - 13:35 borsagundem.com

Borsalar söz konusu olduğunda tahminde bulunmak oldukça zor. Geçtiğimiz yıl borsalardaki hareketler özel gelişmelerden kaynaklandı. Ancak bunların bir kısmı halen devam ediyor, bu nedenle 2022 yılında da piyasalarda rol oynayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde stratejistler 2021’in en iyi performans gösteren endeksinin Moğolistan olacağını öngöremezdi. Ya da bir sinema zinciri hissesinin %1,200 yükseliş göstereceğini tahmin edemezdi. Birçok analist pandemi nedeniyle yaşanan düşüşün ardından toparlanma geleceğini tahmin etmiş olsa da, çok az kişi Avrupa ve ABD hisselerini rekorlara yükseltecek ralliyi öngörebildi. Aynı zamanda yakın zamanda korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkışı da beklenmedik bir gelişme oldu.

Geçtiğimiz yıl borsalarda görülen hareketlerin büyük bir bölümü özel gelişmelerle ilişkiliydi. Bu tür gelişmeler dışında, piyasalarda rol oynayan daha kapsamlı temalar da görüldü. Tahminler yanlış çıksa da, aynı trendlere 2022’de de rastlayabiliriz.

1. Korona virüs pandemisi

Pandemiyle ilgili gelişmeler neredeyse iki yıldır borsaların en büyük tetikleyicisi. 2020 yılında ortaya çıkmasıyla yaşanan düşüşün ardından, aşı programlarının hız kazanmasıyla birlikte uzun süreli bir ralli görüldü. Şimdi ise Omikron varyantının neden olduğu endişeler, tüm dünya borsalarında etkilerini gösteriyor.

Birçok stratejist gelecek yıl korona virüsün temel bir tema olmayacağını düşünüyor. Bunun nedeni ise Pfizer ve Merck & Co.’nun üreteceği korona virüs ilaçlarında ilerleme beklenmesi. Bu görüş aynı zamanda, yeni varyantın var olan tedavilere yanıt vermediğine yönelik haberlerin gelmesiyle dahi değişmedi. Yine de pandeminin her birimize öğrettiği şeylerden biri, hisse stratejisi ile epidemolojinin birbirinden farklı olduğu. Mint’in haberine göre korona virüs tehdidi arttığı takdirde, kısıtlamaların yeniden başlaması, Fidelity International Baş Yatırım Uzmanı Romain Boscher’a göre büyüme üzerinde baskı yaratacak.

Virüs hayatımızdan tamamen çıksa dahi, borsaların yönün belirlemeye devam edecek. Bunun nedeni ise para politikalarının pandemi dönemindeki seyrinden önümüzdeki yıl çıkmasının beklenmesi.

2. Enflasyon

Piyasalar bu yıl yükselen fiyatları izledi ve kurumsal bilançoların yükselişi şirketlerin yükselen maliyetleri, harcamaya istekli tüketicilere yansıtabileceğini gösterdi. Enflasyonel baskılar gelecek aylarda hafiflese dahi, hisseler bu rahatlamadan doğacak bir ralliyi fiyatlamıyor. Goldman Sachs Stratejistleri Dominic Wilson ve Vickie Chang, “2021’de geçici enflasyon pastasını yiyen piyasalar, 2022’de bunu tekrarlamayabilir” dedi. Fiyat baskıları kalıcı olduğu hatta yoğunlaştığı takdirde, durum kötüye gidebilir.

Hisseler enflasyona karşı bir noktaya kadar koruma sağlıyor. Oddo BHF, WallachBeth Capital ve Lombard Odier ise bu korumanın %3 ila %5 arasında değişebileceğini düşünüyor. %4 üzerinde devam eden fiyat büyümesi ise karları eriterek hisselere zarar verebilir. Yüksek enflasyon aynı zamanda merkez bankalarının politikalarını sıkılaştırması için de baskı yaratacak ve böylece borç yükü yüksek ülkeler için borçlanma maliyetleri de artacak. Bunun sonucunda ise piyasalarda likidite miktarı azalacak.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta varlık alımlarının beklenenden daha hızlı azaltılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Morgan Stanley’den Graham Secker, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alımlarını kısmasının, gelecek yılın en büyük riskleri arasında olduğunu söyledi. JPMorgan stratejistleri ise merkez bankalarının gelecek yıl izleyeceği sıkı para politikasını hisseler üzerinde en büyük risk olarak tanımladı.

3. İklim değişikliği ve karbon salınımı

Enflasyonun yapısal olarak daha yüksek kalma ihtimalinin bir nedeni de iklim değişikliğine yönelik mücadele. ABD’den Hindistan’a dünyanın en büyük ülkeleri karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Yüksek karbon fiyatları ve çevresel vergiler ise sanayi sektörü için üretim maliyetlerini yükseltirken, fosil yakıtlarda yatırım eksikliği enerji maliyetlerinde artışa neden oldu. Bu durum ise ekonomik çıktıları zora sokarken, büyümeyi de tehdit altında bıraktı. Ancak BlackRock ve Nuveen gibi dev varlık yöneticileri karbon ayak izinin düşürülmesinin eşi benzeri görülmemiş yatırım fırsatları oluşturduğunu açıkladı.

Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisseleri geçtiğimiz yılın başından bu yana %1000 artış gösterdi. Rivian Automotive’in piyasa değeri de geçtiğimiz ay gerçekleşen halka arzının ardından kısa bir süre için de olsa 100 milyar doların üzerine çıktı.

Ancak şirketin henüz satışları dahi başlamadı. Avrupa’da da yeşil enerji yükselişte. Bu nedenle önümüzdeki yıl Siemens Gamesa Renewable Energy ve Vestas Wind Systems gibi hisselerin yükselişine tanıklık etme ihtimalimiz yüksek.

4. Metaverse (sanal evren)

Facebook’un adının Meta olarak değiştirilmesi, fiziki dünyanın dışında gelişen ve büyüyen ekonomik aktiviteye dikkat çekti. Çip üreticisi Nvidia ve video oyun şirketi Roblox, Facebook’un isim değişikliğinin ardından yükselişe geçti. Metaverse (sanal evren) Epic Games CEO’su Tim Sweeney’e göre trilyon dolarlık bir yatırım fırsatı. Şimdiden Gucci çantaların dijital versiyonları satışta ve zaman zaman fiziki çantalardan daha yüksek fiyatlarla alıcı bulabiliyor.

Gelişmiş ülkelerde insanlar, Morgan Stanley’e göre şimdi dijital platformlarda oldukça fazla zaman geçiriyor. Bu geçiş pandemi döneminin karantina uygulamalarıyla hız kazanmış olsa da, gelecek yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Apple’ın da alana dahil olmasıyla metaverse akımı çok daha güçlenecek.

5. Çin

Pekin 2021 yılında eğitim ve teknoloji şirketlerinin karlarını baskı altına almak adına sert hamleler yaptı. Aynı zamanda emlak geliştiricilerinin kullandığı kredilerde de kısıtlamalar uyguladı. Bununla birlikte yükselen enerji fiyatları şirketlerin kar marjlarını korumalarını zorlaştırırken, ülkenin merkez bankasından son aylarda herhangi bir rahatlatıcı önlemin gelmemesi, ekonomik büyümeyi zora soktu. Hong Kong borsalarında listelenen offshore Çin hisseleri, bu yılın en kötü performans gösterenleri arasında yer aldı.

Nasdaq Golden Dragon China Index, şubat ayındaki zirvesinden %50’nin üzerinde düşüş gösterdi. MSCI Chine Index ise 2006 yılından bu yana küresel hisseler karşısında en düşük seviyesinde. Buna rağmen birçok küresel kurum, Çin hisselerine yöneliyor. BlackRock Çin’in baskıcı düzenlemelerinin pik noktasına ulaştığını düşünürken, BNP Paribas Pekin’in politikalarını özel sektörü destekleyici şekilde düzenleyeceğini öngörüyor. BlackRock Portföy Yöneticisi Lucy Liu, “pozisyon almak için doğru zaman olduğuna inanıyoruz” dedi.

Goldman Sachs da  Çin’deki yatırım fırsatları konusunda iyimser. UBS Group ise katı düzenlemelerin fiyatlandığını ve kurumsal bilançolar ile değerlemelerin gelişme göstereceğini düşünüyor.

Borsa İstanbul'da yükseliş eğilimi korunuyor

 

Kripto para borsasında 196 milyon dolarlık vurgun

 

Omikron endişeleri arttıkça küresel yatırımcılar dipten alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)