E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’de %10 yatırımcıları mutlu edecek mi?---

2021’de %10 yatırımcıları mutlu edecek mi?

2021’de %10 yatırımcıları mutlu edecek mi?
21 Aralık 2020 - 12:56 borsagundem.com

2020’nin sona ermesine günler kaldı ve birçok yatırımcının merak ettiği konuların başında, 2021 yılında borsalarda ve ekonomide neler olacağı var.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’nin son işlem günlerinin içindeyiz. Yatırımcıların çoğu 2021’de borsaları ve ekonomiyi nelerin beklediğini merak ediyor. Ekonomi içinse birçok kişinin beklentisi sert geçecek birinci çeyreğin ardından, yıl boyu sürecek toparlanma. Bu tahminin gerçekleşmesi mali desteklerin devam etmesi ve korona virüs aşılarının başarıyla dağıtılması ve uygulanmasına bağlı. Yakın zamanda yapılan bir anket çalışmasına göre, ekonomistler 2021’de ortalama %4,4’lük bir gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentisi içinde.

Aralık ayında, tüm önemli Wall Street şirketlerinin stratejistleri, gelecek yılın sonu için S&P 500’e yönelik tahminlerini bildiriyor. Uzmanların gelecek yıl sonu, endeks için ortalama yükseliş tahmini %9,5 seviyesinde.

Aynı zamanda her yıl, geçmişteki tahminlerin ne kadar gerçekten uzak olduğu hakkında da yorumlar yapılır. Elbette 2020 yılının sonu için yapılan tahminler, korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasından önce gerçekleşmişti ve hiçbir analist bunu öngörmemişti. Ancak bu uygulamayla ilgili tüm problem de burada başlıyor: Bir yıl içinde her şey olabilir.

2021 için yapılan tahminlerde oldukça büyük farklılıklar var. S&P 500’e yönelik düşük tahminler 3,800 seviyesindeyken, yüksek tahminler 4,400 seviyesinde. S&P 500 Cuma günü 3,709.4 seviyesinde kapanarak, yıl başından bu yana %14 yükseliş sağladı. 2020 yılı için düşük tahminler 3,100 seviyesinde ve yüksek tahminler 3,700 seviyesinde gerçekleşmişti. Medyan tahmin %2,7’lik bir yükselişe işaret ediyordu. Bu da pandemi nedeniyle S&P 500’ün tüm tahminleri geride bıraktığını gösteriyor.

Forbes’un haberine göre, Ekim ayında, son dört ABD başkanlık seçimi öncesinde NYSE’nin yükseliş/düşüş çizgisine bakıldığında, yükseliş/düşüş analizi tüm bu seçimlerden önce ve sonra tutarlıydı. Ancak her iki tarafta da birkaç haftalığına bir miktar volatilite vardı. Bu durum bu yıl da yaşandı ve yükseliş/düşüş analizi, yıl sonundan önce yeni yükselişlerin olasılığının yüksek olduğunu gösterdi. Nasdaq 100, 2016 yılından bu yana en güçlü piyasa ve aylık, yıllık ve haftalık analizlere göre bu durumda bir değişiklik görülmüyor.

Haftalık Nasdaq 100 yükseliş/düşüş çizgisi, 5 Haziran’da biten haftada tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Benzeri bir boğa piyasası sinyali de S&P 500’ün yükseliş/düşüş çizgisinde, Ağustos ayının ilk günlerinde görüldü. Nasdaq’ın yükseliş/düşüş çizgisi, geçtiğimiz hafta sert bir şekilde yükselişe geçti ve şimdilerde yükselen ağırlıklı hareketli ortalamasının üzerinde. Nasdaq’ın günlük yükseliş/düşüş çizgisi ağırlıklı hareketli ortalamasının üzerinde ve 3 Kasım’dan bu yana pozitifte. Aynı zamanda endeks yıl başından bu yana %45,9 yükseliş gösterdi.

Geçtiğimiz hafta Russell 2000 endeksi için de güçlü bir hafta daha yaşandı. Endeks %3 yükseliş gösterdi ve haftalık starc bantını, altı hafta üst üste geride bıraktı. Bu yüksek riskli okuma, endeksi tüm ortalamaların en savunmasızı haline getiriyor. Russell 2000 şimdilerde, Dow Jones Transportation Average, S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average’dan yüksek performans gösteriyor. 

Eğer stratejistler, yıllık %9,5’lik kazanç konusunda haklı çıkarsa, yeni yatırımcıların büyük çoğunluğu tatmin olmayacak. Zira yalnızca birkaç ayda iki katı değerlenebilen hisselere alıştılar.

Halka arz hisselerindeki patlama da, yüksek seviyedeki boğa piyasası yanlılığını bastırma konusunda yardımcı olmadı. Şimdilerde ABD’de yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek yeni bir teşvik paketi olacak gibi görünüyor. Piyasalar aylardır bu teşvik paketi bekliyordu. Bu paket daha fazla alımı tetikleyebilir ancak bu yöndeki tahminlerin gerçekleşmeme ihtimali de bulunuyor.

Güçlü boğa piyasasını destekleyen 3 faktör

 

Dünya piyasalarına spekülasyon çılgınlığı hakim

 

Bitcoin'de yeni rekor; 24 bin doları aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)