E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri Listesi2021 üçüncü çeyrek karlılıklarında olumlu beklenti---

2021 üçüncü çeyrek karlılıklarında olumlu beklenti

2021 üçüncü çeyrek karlılıklarında olumlu beklenti
20 Ekim 2021 - 11:17 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan 3. Çeyrek beklenti raporunda şirketlerin bilanço beklentileri detaylı analiz ediliyor.

Borsa İstanbul’da bilanço dönemi başlarken, kurumlar BİST şirketlerinde beklentilerini yayınlamaya devam ediyor.

2021 yılı 3. çeyrek dönem finansalları bu hafta açıklanmaya başlıyor. 21 Ekim Perşembe günü ARCLK ve TAVHL, 26 Ekim Salı günü AKBNK, ASELS, TKFEN, TOASO ve TTRAK, 27 Ekim Çarşamba günü de GARAN sonuçları açıklanacak.

Deniz Yatırım raporu şu şekilde olurken, raporun geri kalan kısmında şirketlerin detaylı analiz ve finansal görünümleri yer allıyor. İşte beklenti analizi:

Bu dönemde Strateji ve Araştırma Bölümümüz kapsamımızda yer alan bankaların net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %21 geçen yılın aynı dönemine göre ise %40 oranında artış göstermesini bekliyoruz. Böylelikle öz sermaye karlılıklarının bir önceki döneme kıyasla 200 baz puan artış ile %14.1 seviyesine ulaşabileceğini öngörüyoruz.

Bahse konu sürecin ön plana çıkan dinamikleri ise büyüme tarafında TL kredilerdeki büyümenin bir önceki döneme göre biraz daha hız kazanması ve özel sektör bankalarının nispeten daha hızlı bir büyüme performansı sergilemesi, mevduat büyümesinin kredilere göre biraz daha hızlı olması ve böylelikle mevduatın krediye dönüşüm oranının gerilemesi; menkul kıymetler tarafında TÜFE’ye endeksli bonoların bilanço içerisindeki ağırlığının biraz daha artış göstermesi olarak sıralanabilir.

Karlılık tarafında ise kredilerin yeniden fiyatlanması nedeniyle TL kredi/mevduat faiz makasında toparlanmanın devam etmesini, TÜFE’ye endeksli bonoların enflasyondaki yüksek seyre bağlı olarak marj katkısının önceki çeyreğe göre daha yüksek olmasını, komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin devam etmesini ve kredi risk maliyetlerinin ise bir önceki döneme göre yatay/hafif iyileşmesini özetleyebiliriz. Yıllık bazda kar artışları ve özsermaye karlılığındaki gelişmeler ele alındığında AKBNK ve YKBNK ön plana çıkabilir. GARAN cephesinde ise sürdürülebilir yüksek karlılık seviyesinin korunmasını bekliyoruz.

Hayat dışı sigortacılık sektöründe yedek parça fiyat artışı ve yaz aylarındaki doğal felaketlerin sonucu olarak daha zayıf bir 3Ç21 karlılığı bekliyoruz. Kasko segmentindeki payının daha düşük olması nedeniyle TURSG biraz daha ön planda olabilir.

Hayat sigortacılığı ve bireysel emeklilik tarafında ise hem ANHYT hem de AGESA’nın bir önceki döneme göre biraz daha yüksek kar elde edebileceğini düşünüyoruz. Gerek hayat sigortacılığı prim üretimindeki artış gerekse bireysel emeklilik tarafındaki fon performansları 3Ç21 karını bir önceki dönemin üzerine taşıyabilir.

ISMEN düşük işlem hacmi ve halka arz gelirlerinin daha düşük olmasına bağlı olarak çeyreksel bazda yatay/sınırlı bir kar daralması sergileyebilir.

GYO tarafında ise OZKGY ve TRGYO açılmalardan daha olumlu etkilenirken, TRGYO kur farkı zararının daha sınırlı olması nedeniyle Araştırma kapsamı içerisindeki GYO’lar içerisinde yıllık bazda en yüksek kar artışını elde edebilir. EKGYO’nun da şirketin 2021 yılı net kar beklentisi doğrultusunda bir önceki döneme göre daha düşük olsa da yıllık bazda kar artışı elde edebileceğini tahmin ediyoruz.

Finans dışı tarafta otomotiv sektöründe (DOAS ve TOASO) yurt içi satışlardaki azalmayla birlikte daralmalar görülmesini, beyaz eşya sektöründe (ARCLK, VESBE ve VESTL) de yüksek ham madde fiyatlarının olumsuz etkilerinin devam etmesini bekliyoruz. Demir-çelik sektöründeki büyüme ve karlılığın 3Ç20’nin oldukça üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Hisse bazında bakıldığında, yükselen çelik fiyatları ve iyileşen satış fiyatı-maliyet makası ile EREGL ve KRDMD, benzin, dizel ve jet yakıt gibi ürün fiyatlarındaki iyileşmeye ek olarak stok karının etkisiyle TUPRS, satış hacminde büyüme ve birim fiyatlarda artış beraberinde HEKTS, ihracat adetlerindeki artış ve kurdaki yükselişin pozitif etkisi ile FROTO, lastik güçlendirme kolundaki devam eden güçlü talep, düşük baz ve kur etkisi eşliğinde KORDS, yurt dışı operasyonlarının güçlü katkısı ve yurt içi tarafta da spot piyasaya yapılan satışların desteğiyle AKSEN ve devam eden işlerin sağlayacağı katkı eşliğinde ARDYZ’nin güçlü sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz.

Analizin tamamı için tıklayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)