E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021 SPAC yılı olacak---

2021 SPAC yılı olacak

2021 SPAC yılı olacak
03 Mart 2021 - 16:08 borsagundem.com

Goldman Sachs, özel amaçlı satın alım şirketlerinin (SPAC) önümüzdeki iki yılda 700 milyar doların üzerinde satın alım gerçekleştirebileceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs özel amaçlı satın alım şirketlerinin (SPAC) sayısındaki yükselişin devam edeceğini ve 2021’in rekor bir yıl olma yolunda ilerlediğini söyledi. Goldman Sachs’ın yaptığı araştırmada, ABD’nin yatırım bankası, pandeminin başından bu yana açık çek şirketleri olarak da bilinen SPAC şirketlerinde son dönemde görülen yükselişi inceledi.

Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana 175 SPAC şirketi 56 milyar dolarlık halka arz sermayesi elde etti. Bu rakam ise Goldman Sachs’ın hesaplamalarına göre her işlem günü için ortalama 1,5 milyar dolar getiriye işaret ediyor. Yalnızca şubat ayında 90 SPAC şirketi 32 milyar dolarlık halka arz sermayesi sağlayarak, şubat ayındaki halka arz aktivitelerini rekor seviyeye yükseltti. 

Goldman Sachs Hisse Stratejisti David Kostin’in de aralarında bulunduğu stratejist ekibi, “arzların yüksek hızı muhtemelen sürdürülemez seviyede” dedi. Açıklamanın devamında, “ancak mevcut halka arz hızı kalıcı olursa, 2021 yılı mart ayı sonuna kadar 2020 toplamının üzerine çıkmış olacak” ifadesini kullandı.

ABD’nin yatırım bankacının analistleri SPAC şirketlerinin önümüzdeki iki yılda, satın alım aktivitelerinde 700 milyar dolarlık bir rakama ulaşabileceğini düşünüyor. Analistlerin raporunda, “103 milyar dolarlık SPAC sermayesinin aktif olarak birleşme hedefi arayışında olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Raporun devamında ise, şirketlerin borçları da içeren 700 milyar dolarlık satın alım hedeflediği açıklandı.

Financial News’ün haberine göre Güney Kıbrıs merkezli bir borsa komisyoncusu Freedom Finance Europe, SPAC şirketlerinin popülerlik kazanmasının nedeninin halka arz sürecini kolaylaştırmaları ve sürecin yaklaşık üç hafta sürmesini sağlamaları olduğunu söyledi. Pandemi döneminde ise, hızla sermaye yükseltmek isteyen şirketler için bu bir avantaj sağlıyor.

Evgenii Tiapkin 2 Mart’ta yaptığı açıklamada, “SPAC şirketleri birçok şirketin halka arzını gerçekleştirmesi için uygun bir alternatif ve birçok şeyi değiştirdi” dedi. Açıklamasının devamında, “geleneksel halka arzların yerini alamayacak olsalar da, daha fazla esneklik ve etkinlik yaratabilirler. Bu nedenle bazı şirketler bu yolla halka arzlarını gerçekleştirmeyi tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük yatırım bankaları, 2020 yılında SPAC şirketlerine sağladıkları danışmanlık hizmetlerinden 3,4 milyar dolar getiri elde etti. Bu rakam ise son on yılda elde ettikleri gelirin yaklaşık beş kat üzerinde gerçekleşti. SPAC şirketlerine yönelik ilgideki artış aynı zamanda bankaların kaynaklarını organize etme biçimini de etkiledi. Goldman Sachs üst düzey iki yatırım bankacısını Londra’dan Avrupa’ya taşıdı.

Wall Street balon tartışmalarını önemsemiyor

 

Riskli fon milyarderi Bitcoin’e gözünü dikti

 

İngiltere halka arz kurallarını yeniliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)