E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2019'daki seçimlere kadar yarı başkanlık---

2019'daki seçimlere kadar yarı başkanlık

2019'daki seçimlere kadar yarı başkanlık
01 Aralık 2016 - 06:08 borsagundem.com

AK Parti ve MHP, başkanlık sistemiyle ilgili pürüzleri gidermenin yanı sıra referandum sonrası için 2019'a kadar ara formül için çalışıyor

AK Parti, MHP’yle görüşmelerde ‘başkanlık sisteminin’ ana unsurlarıyla ilgili pürüzleri gidermek için formüller geliştirirken bir yandan da 2019’a kadar olan sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin ayrıntılı çalışma başlattı.

Bu çalışmanın ana eksenini mevcut Cumhurbaşkanı ve mevcut hükümetin durumunun ne olacağı oluşturuyor. Bu konuda iki alternatif üzerinde duruluyor: m2019’daki seçimlere kadar yarı başkanlık benzeri sistem uygulanacak; Başbakan ve Bakanlar Kurulu varlığını sürdürecek. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek, bakanları atayıp görevden alabilecek. Mevcut Cumhurbaşkanı, yeni düzenlemenin yetkilerini sınırlı kullanacak. mİkinci öneride ise başbakanlık makamı ortadan kalkacak ve cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulanmasına fiili olarak başlanacak. Bu alternatifte, 2019’a kadar parlamentodan kabineye bakan alınması söz konusu olabilecek. Siyasi kulislerde, ikinci önerinin MHP’yi de sürece dahil etme sonucu doğuracağı konuşuluyor. Kulislerde, anayasaya geçici madde konularak, parlamenter sistemde seçilen cumhurbaşkanı ve hükümetin sahip olduğu yetkilerin değiştirilemeyeceğini ve bunun ciddi sorun yaratacağını dile getirenler de bulunuyor.

YILDIRIM İLE BAHÇELİ BUGÜN GÖRÜŞÜYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, bugün bir araya geleceklerini açıkladı. Yıldırım ve Bahçeli saat 14.00’te Çankaya Köşkü’nde görüşecek. Aktay, “Öyle zannediyorum ki yarın (bugün) itibarıyla metne son şekli verilerek en kısa sürede TBMM’nin gündemine sunulacaktır. Tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Mutabık olunan bir metin deklare edilebilir” diye konuştu. (Hürriyet / Nuray Babacan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dx01 Aralık 2016 12:46

    Bahçeli efendi biz Türk Eğitim Sen üyesiyiz diye Müdürden devamlı tehdit alıyoruz,sen yalamaya devam et.Senin sendikana bile tahammülü olmayanları parti başkanı,lider olamazsın sen.

  • Yaziklar olsun01 Aralık 2016 09:28

    Memleket yangın yeri olmuş bunlar Hala başkanlık derdinde.Içerde terör dışarda savaş hergün şehitler veriyoruz.Denetimsiz cemaat yurtlarinda çocuklar ölüyor.Başkanlığınız batsın.Başka ne demeli.