E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2018'de halka arz rekoru bekleniyor---

2018'de halka arz rekoru bekleniyor

2018'de halka arz rekoru bekleniyor
27 Ocak 2018 - 10:14 borsagundem.com

Tarihi zirveleri test eden borsa, yeni oyuncularına hazır. Trabzon Limanı’nın ardından 10 şirket 2018’de toplam 5 milyar dolarlık halka arza imza atabilir. Analistler, yeni şirketlerin kalitesine vurgu yapıyor

Piyasaların canlanması, borsada 120 binli rekor seviyelerin görülmesi, halka arz planlayan grupları harekete geçirdi. 2018’le birlikte halka arza imza atan ilk grup yaklaşık 100 milyon liralık büyüklükle Trabzon Liman İşletmeleri olurken, Enerjisa ve Medical Park halka arz kuyruğuna girenler arasında öne çıktı. Bu iki yeni halka arzda ulaşılacak olan büyüklüğün toplam olarak 3 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Yabancı ne yapacak?

Milliyet Finans Yazarı Zeynep Aktaş, yaşanan hareketliliği, şu sözlerle değerlendirdi: “Halka arzlar piyasaların canlı olduğu dönemlerde gerçekleştirilir. Yeni halka arzlar ve borsaya gelecek yeni yatırımcılar için bu dönem fırsat dönemi. Borsaya ilgi son dönemde oldukça canlı. Endeks zirvede. Gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarına para girişi sürüyor. Bu nedenle halka açılmak isteyen şirketler, ikincil halka arz gerçekleştirmek isteyenler fırsatı değerlendiriyor. Ancak yabancı yatırımcılar açısından baktığımızda, olayın farklı bir yönü de bulunuyor. Bu yeni halka arzlara katılmak isteyen yabancılar, Türkiye’deki mevcut pozisyonları bulunan hisse senetlerinde bir miktar satışa geçebilir, bunun yerine yeni hisselerde pozisyon alabilir.”

5 milyar $’lık ‘yeni kaynak’

İş Bankası şirketlerinden Yatırım Finansman’ın 2018 raporunda halka arzlarla ilgili bölümde ise, “Türkiye hisse senedi piyasası 2018 yılında rekor sayıda halka arz ile yüzyüze. Piyasadan toplanacak kaynak miktarının yüksek olması yabancıların en fazla paya sahip olduğu hisse senetlerinde bir miktar satışa neden olabilir. Yatırımcılar yeni halka arz edilecek şirketlerden pay alabilmek için bu hisseleri satabilirler” ifadelerine yer veriliyor.

5 milyar $’lık ‘yeni kaynak’

İş Bankası şirketlerinden Yatırım Finansman’ın 2018 raporunda halka arzlarla ilgili bölümde ise, “Türkiye hisse senedi piyasası 2018 yılında rekor sayıda halka arz ile yüzyüze. Piyasadan toplanacak kaynak miktarının yüksek olması yabancıların en fazla paya sahip olduğu hisse senetlerinde bir miktar satışa neden olabilir. Yatırımcılar yeni halka arz edilecek şirketlerden pay alabilmek için bu hisseleri satabilirler” ifadelerine yer veriliyor.

Raporda ayrıca, “Aselsan’ın potansiyel ikincil halka arzını da hesaba katarsak 2018 yılında elde edilmesi planlanan kaynak miktarı 5 milyar dolara yakın bir seviyeye yükselebilir, ki bu miktar şu ana kadar Türk sermaye piyasaları tarihinin en yüksek miktarı” denildi.

‘Trabzon’ başı çekti sırada 10 şirket var

Enerjisa: 20 milyon müşteriye elektrik dağıtımı sağlıyor.
Medical Park Hastaneleri: 5.330 yatak kapasitesi ile 29 hastanesi mevcut.
Memorial Sağlık Grubu: 1.451 yatak kapasitesi ile 10 hastanesi bulunuyor.
Şok Marketleri: 5.000 mağazası bulunan indirimli market zinciri.
Borsa İstanbul: Türkiye’nin tek borsa kuruluşu.
Aselsan: Türkiye’nin en büyük elektronik savunma şirketi.
DeFacto: 327 yurtiçi ve 113 yurtdışı mağazası bulunan giyim mağazası.
Beymen Mağazacılık: 60 mağazası ile faaliyette bulunan giyim mağazaları.
Aksa Doğalgaz Dağıtım: 31 şehirde 2.5 milyon müşteriye hizmet veriyor.
Penta Teknoloji: Türkiye’nin en büyük 3’üncü bilgi-işlem şirketi.
Trabzon Liman İŞLETMELERİ: 2033 yılına kadar Trabzon limanının imtiyaz hakkına sahip

‘Yeni yatırımcıyı çekecek’

2018 yılında halka açılacak şirketlerin kalitesinin Türk hisse senedi piyasasının son döne mde gördüğü en iyi seviyelerden birisi gibi durduğunun altı çizilen raporda, şu nota yer verildi: “Bu şirketler yeni yatırımcıları Türk piyasasına çekebilir.”
Kalite noktasında, Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, hafta içinde yapılan halka arz töreninde yaptığı değerlendirmede, “Biz halka arzlarda nitelikli şirketlerimizi hedef aldık. Trabzon Limanı hem TL hem dolar geliri itibarıyla sürdürülebilir geliri olan, yatırımcılara gerçekten nitelikli ürün sunmuş oldu. Talebin ancak küçük bir kısmını karşılayabildiler. Bu halka arzda bizi sevindiren ilk defa borsamızla tanışan 10 binin üzerinde yatırımcı da sermaye piyasamızla buluşmuş olacak” demişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TARIK28 Ocak 2018 10:09

    16 YILDIR BU PİYASANIN İÇİNDE OLAN BİR YATIRIMCI OLARAK SİZLERE TAVSİYEM HALKA ARZ OLMUŞ YENİ HİSSELERİ DAHA GÜNDEN ALMAYIN. BUNUN İÇİN EN AZ 6 AY BEKLEYİN DERİM . ÖZELLİKLE BELİRTİYORUM. GEÇMİŞ İZLENİM VE TECRÜBELERİME DAYANARAK SÖYLÜYORUM. SON 10 YILDIR HALKA ARZ EDİLEN HİSSELERİN GRAFİKLERİNE BİR BAKIN NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLARSINIZ. SONUÇTA PARA KOLAY KAZANILMIYOR. HİSSE HALKA ARZ EDİLDİ DİYE HEMEN ATLAMAYIN CANINIZ YANAR BENDEN SÖYLEMESİ . BORSA TARİHİ BUNUN ÖRNEKLERİ İLE DOLU . HANGİ ŞİRKET OLURSA OLSUN YÖNTEM BELLİDİR HALKA ARZ EDECEĞİ ŞİRKET HİSSELERİNİN REKLAMINI MEDYA YOLU İLE BOL BOL PAZARLAMAYA ÇALIŞIRLAR. UNUTMAYINIZ Kİ HALKA ARZIN AMACI YERLİ VE YABANCI YATIRIMCILARIN PARALARINI HİSSE SATARAK TOPLAMAKTIR YANİ ŞİRKETE KAYNAK SAĞLAMAKTIR . SİZLERE TAVSİYEM HEMEN GAZA GELMEYİN.

  • mzd28 Ocak 2018 00:25

    nedeni sizcede basit değilmi hadi hayırlısı

  • GOKHAN 27 Ocak 2018 16:19

    ACIN SOK MARKETIN UYANIN YONETICILER SOK MARKETI HALKA ARZ YAPMAYIN SAKIN ALMAYIN BIZIM TOPTANI 6 YIL OLDU 26 TL DEN ACTIRDINIZ BUGUN 8 TL FARKI KIMIN CEBINDE