E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2017 yılına girerken piyasalar---

2017 yılına girerken piyasalar

2017 yılına girerken piyasalar
07 Kasım 2016 - 12:42 borsagundem.com

2016'yı uğurlamamıza artık sayılı günler kala piyasalardaki 2017 gelişmeleri merak ediliyor. İşte 2016'yı uğurlarken ve 2017'de beklenen gelişmeler...

Önümüzdeki dönemde büyüme ve makro verileri etkileyecek çok sayıda gelişme bulunuyor. Sırayla inceleyelim...

Fitch Kararı Nasıl Etkiler?

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in de Moody's'e benzer bir karar verme olasılığı mevcut. Fitch'in kararını Moody's'den ayıracak en önemli özellik Türk bankalarının sermaye yeterliliği hesaplarının doğrudan Fitch'in notuna bağlı olması. Fitch'in olası not bir indiriş kararı Türk bankacılık sisteminde banka sermaye yeterliliği seviyesinde bir azalmaya yol açabilir. Bu karar sonucu banka sermaye yeterliliklerind eki etki çok büyük olmasa da ortalamada 100 baz puanlık bir azalma bekleyebiliriz. Bu nedenle aralıktaki toplantılarını piyasalar dikkatle izleyecek. Bu belirsizlikler TL üzerindeki baskının devamına neden olabilir.

Fed Karan ve Başkanlık Seçimi

Piyasaların şu anki baz senaryosu Fed'in aralıkta bir faiz artıracağı, 2017 bütününde ise bir en fazla iki faiz artıracağı yönünde. Bu faiz artış beklentisinin önemli bir kısmı zaten beklentilerin içinde olduğu için piyasalarda çok ekstra bir oynaklık getirmeyebilir. Başkanlık seçimlerinde bizi en çok ilgilendiren konu, ABD'nin Orta Doğu politikasına 2017'de nasıl şekil vereceği. Şu an ekonomimizdeki en önemli belirsizliğin bu jeopolitik risk olduğunu düşünürsek ABD seçimleri sonrası oluşacak dış politika çerçevesi bizim için son derece önemli. Clinton aslında ABD'nin yıllardır uyguladığı Orta Doğu politikalarının mimarlarından.
ABD medyasının bu konudaki tartışmaları ve tercihleri bizden çok farklı gündemler içeriyor. Ancak kanımca ne Clinton ne de Trump'ın seçilmesi sonucu ABD'nin Orta Doğu politikasının daha barışçı bir yöne evrilmesi çok mümkün görünmüyor. Bu yüzden sonuçların bizdeki etkisi de o kadar önemli olmayabilir. Küresel piyasaların Clinton'a daha fazla destek veriyor olması olası bir Trump galibiyeti sonrası bir satış dalgası yaratabilir.

2017de' AB Ekonomisi ve İhracat

AB'nin ve özellikle Euro Bölgesi'nin sorunlarının çözümü için atılması gereken radikal önlemler bir türlü atılamadı. Bu da özellikle euro para birliğinin bir arada tutulmasını zora sokuyor. Avrupa'da önümüzdeki dönemde yaşanacak seçimler nedeniyle daha fazla popülist söylemlerin öne çıkması beklenebilir. İngiltere'nin ayrılması ile daha da artan politik belirsizlikler ister istemez AB ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Bu noktada Avrupa Merkez Bankası'nın politikalarına olan güven de son derece azaldı. Tüm bu belirsizlikler altında AB ülkelerine yapabileceğimiz ihracatın istediğimiz seviyelere 2017'de de ulaşması kolay görünmüyor.

Başkanlık Sistemi Tartışmaları

Nisan'da planlanan yeni Anayasa ve Başkanlık referandumu ister istemez ekonomide yatırımcı açısında ek bir belirsizlik yaratabilir. Genellikle seçim, referandum tipi belirsizlikler görece daha büyük yatırım kararlarının seçim sonrasına bırakılmasına neden olur. Bu tür bir yavaşlamayı aşmak için ekonomide son dönemde yaşanan teşvik uygulamaları devreye konuldu.

TCMB ve Para Politikası

TCMB'nin son PPK toplantısında da faiz kararını değiştirmeden sabit tutması kur üzerinde olumlu bir etki yarattı. Gelecek dönemde de yine yukarıda bahsettiğimiz belirsizlikler nedeni ile faizde daha az hareket görülebilir. Bu noktada en çok dikkat çeken özellik ise son TCMB yönetimi ile politikacılar arasında geçmişte görülen gerginliğin daha az yaşanması. Son dönemlerde TCMB'nin iletişim kanalının önceki dönemlere göre biraz daha açık olduğunu gözlemleyebiliyo ruz. Bu özellikle ilerleyen dönemlerde Fed faiz artırdığında etkisini gösterecek. Son dönemde düşen faizlerin kredi ve mevduat faizlerine görece daha düşük yansıması da burada dikkat çekiyor. Özellikle son altı aydır yavaşlayan kredi büyümesi bu noktada önemli. Bankacılık açısından yavaşlayan krediler ekonomik aktivitenin hızlanmasına yardımcı olmuyor.

Büyüme ve Genel Beklentiler

2017 Nisanına kadar büyümenin tekrardan ivme kazanması zor olsa da 2016 için yüzde 3'ün biraz üzerinde bir büyümeyi yakalamamız gerekiyor. Azalan gıda fiyatı etkilerine rağmen kurun baskılaması nedeniyle enflasyonda olumlu bir resim zor görünüyor. Faizlerde en azından TCMB'nin son indirimlere yaklaşıyor olmasıyla biraz durağan bir kısa vade bekleyebiliriz. Kasım sonunda Fed toplantısı öncesi belirli bir kur oynaklığı faiz tarafına da yansıyabilir. Borsa için de çok cazip değerlemelere rağmen önemli bir para girişi biraz zor görünüyor. Nisan sonrası senaryolar arasında eğer jeopolitik riskler de dengelenirse belki bir fırsat yakalanabilir. 

Burak Saltoğlu/Forbes Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)