E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2016’da seçim hissesi alanlar kazandı mı?---

2016’da seçim hissesi alanlar kazandı mı?

2016’da seçim hissesi alanlar kazandı mı?
21 Ekim 2020 - 14:56 borsagundem.com

ABD’li yatırımcılar başkanlık yarışında kazanacak hisseyi tahmin etmeye çalışıyor. Fakat 2016 seçimleri yapılan tercihler yatırımcıları sevindirmedi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street çevrelerinde en çok konuşulan konulardan birisi ABD seçimleri sürecinde hangi hisse tercihlerinin yapılacağı. Buna karşın Marketwatch yazarı Mark Hulbert seçimler sürecindeki hisse tercihlerinin şaşırtıcı sonuçlarını Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçen 2016 seçimleri üzerinden değerlendiriyor. İşte Hulbert’in o yazısı:

Joe Biden’ın ABD başkanlığını kazanması halinde hangi hisse senetlerinin yükseleceğiyle ilgili küçük bir tahmin yapın. Emin olmak için hisse öngörüleriyle ilgili ilginç okumalar yapabilirsiniz. Fakat bu noktada Warren Buffett’ın bir alıntısını yorumlamak gerekiyor. Tahminler sadece falcıları değerli gösterir.

Dört yıl önce analistler, hangi hisse senetlerinin Clinton yönetimi sırasında hangilerinin Trump yönetimi altında yükseleceğini tahmin etmeye çalışırken neler olduğunu düşünün. Daha fazla yanılmış olamazlardı.

O zamanın iki farklı internet sitesinden Clinton’ın kazanması ile yükselmesi beklenen 25 hisseyi ve Trump’ın kazanması konusunda iddiaya tutuşan 23 hisse senedini topladım. Bu hisse senetlerinin 2016 Seçim Günü’nden 1 Ekim 2020’deki kapanış fiyatlarından getirilerini hesapladım. Aşağıdaki grafikte verilerin utanç verici hikayesi anlatılıyor:

Trump yönetiminde gelişmesi gereken hisse senetleri, ABD borsa ortalamasının önemli ölçüde gerisinde kaldı. Bir internet sitesinin “Trump hisseleri” bu yılın 1 Ekim’ine kadar olan dönemde ortalama %41 değer kazanırken diğer internet sitesindeki hisse grubu ise %45 değerlendi. Aynı süreçte S&P 500 endeksi %71 yükseldi.

Aynı süreçte “Clinton hisseleri” ortalama seviyenin üzerinde yükseldi. Bir internet sitesinin Clinton hisseleri ortalama %184 yükseliş gösterirken diğer sitede ise yükseliş %236 oranındaydı.

Belki de en büyük hata, borsanın Trump zaferine nasıl tepki vereceğini tahmin etmekti. 2016 seçimlerine iki hafta kala CNN, "Donald Trump seçimi kazanırsa, ABD hisse senetleri... neredeyse kesinlikle dibe vuracaktır" görüşlerine yer vermişti. Haberde, bir Wall Street firmasının böyle bir durumda %8'lik bir düşüş tahmin ettiğini bildirilmiş, büyük bir düşünce kuruluşu %10 ila %15'lik bir düşüş öngörmüştü. Gerçekteyse Trump'ın zaferinin ardından borsa yükseldi. Dow Jones Endeksi seçim gününden sonraki gün %1,4 değer kazandı ve o noktadan yükselmeye devam etti.

Tahminler neden tutmuyor?

Dört yıl öncesinin bu tahminlerindeki hata aşırıya kaçmak olmasına rağmen, hedefin dışarısında kalmak konusunda benzersiz değiller. Tarihçiler, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkanlıklar sırasında borsanın son yüzyıldaki getirilerini analiz ederken, istatistiksel açıdan anlam farklılıklarını bulmak için mücadele ettiler.

Yaygın olarak bildirildiği üzere, borsa Cumhuriyetçi başkanlıklar sırasında daha yüksek Demokratlar sırasında mütevazı ortalama kazançlar ürettiler. Ancak bu fark bile istatistiksel ve metodolojik bir kusurun sonucu gibi görünüyor.

Sorunun bir kısmı, tüm borsa tahmincilerinin karşılaştığıyla aynıdır: Borsayı tahmin etmek çok zorludur, özellikle de geleceğe ilişkin yapılan tahminlerde.

Örneğin, dört yıl önce Trump başkanlığında kömür şirketlerinin güçlenmesi çok mantıklıydı. Aday Trump, Appalachia'da kapatılan kömür madenlerini yeniden açacağına dair söz vermişti. Ancak Trump hisse senetleri listelerinde yer alan kömür şirketi, CNX Resources Trump’ın seçilmesinden bu yılın 1 Ekim’ine kadar %34 değer kaybetti.

Aynı şekilde, Trump başkanlığının petrol endüstrisi için de yükseliş beklemek tamamen akla yatkındı. Ancak 2016'da yine Trump hisse listelerinde yer alan Exxon Mobil'in hisseleri, Trump'ın seçildiği günden bu yana %54 değer kaybetti.

Tahminlerdeki doğal zorluk sorunun sadece bir parçasıdır. Piyasanın siyasi partilere karşı tepkilerini tahmin etme konusunda tahminciler daha da büyük bir sorunla karşılaşıyorlar: Bu partilerin ekonomi politikaları zaman içinde tutarlı değildir. Örnek vermek gerekirse son 150 yıl içerisinde Demokrat Parti’nin de Cumhuriyetçi Parti’nin de sınırlı hükümet kurduğu zamanlar oldu. Serbest ticaret ve korumacılık politikaları söz konusu olduğunda, iki partinin benzer fikir değişiklikleri de söz konusu olmuştur.

Nitekim bazı siyasi tarihçilere göre büyük siyasi konular sırasında bir süre Demokrat Parti’nin lehte Cumhuriyetçi Parti’nin aleyhte olduğu ve diğer zamanlarda bunun tam tersine dönüştüğü dönemler de ABD tarihinde birkaç kez yaşanmıştır. Borsa tahmincilerinin bir partiden ya da diğerinden bir başkanın borsayı nasıl etkileyeceğini tahmin etmekte bu kadar zorlanmalarına şaşırmamak gerekiyor.

Bu yüzden, Biden veya Trump başkanlığında hangi hisse senetlerinin en iyi performans göstereceği tahminlerine göre hareket etmeden önce iyi düşünün.

Demokratlar kazanırsa FED’in faiz kararı erken gelebilir

 

Buffett’a Türkiye'den İran'a satış yaptığı için ABD'de ceza kesildi

 

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar destek paketi için anlaşmaya çok yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)