E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2016’da iyimser olmak için 3 neden---

2016’da iyimser olmak için 3 neden

2016’da iyimser olmak için 3 neden
01 Ocak 2016 - 07:33 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, gelişmekte olan ekonomilerle ilgili hayli iyimser bir makale kaleme aldı

Uzmanlar 2015 yılında birçok ekonomik ve jeopolitik dalgalanma yaşanmış olsa da 2016’nın gelişmekte olan ekonomiler için iyi geçeceğini belirtiyor. 

‘2016’da gelişen pazarlar hakkında iyimser olmak için üç önemli neden var’ başlıklı bir makale kaleme alan ünlü yatırımcı Mark Mobius, büyümenin gelişen ülkelerde hala gelişmiş ekonomilerin iki katı hızda olduğunu, gelişen pazarlardaki piyasa temellerinin son on yılda hızla iyleştiğini (döviz rezervlerinin 7.4 trilyon dolara ulaşması ve kamu borcunun GSYH’ye oranının gelişmişlerde yüzde 100 civarındayken gelişen ülkelerde ortalama yüzde 30 olması) ve bu ekonomilerde kaynak ve demografik bağlamda hala ciddi bir potansiyel olmasını üç önemli iyimser neden olarak vurguluyor. 

Büyüme gelişmişlerde %2.2 gelişen ekonomilerde %4.5 

Mobius makalesinde “Yatırımcılar için 2015 zorlu bir yıl oldu. Fakat yaşanan dalgalanmaları tetikleyen faktörlerin geçici olacağını öngörüyoruz ve uzun vadede gelişen ekonomiler konusunda iyimseriz” % 2.2 gelişmiş ekonomiler 2016 büyüme tahmini % 4.5 gelişen ekonomiler 2016 büyüme tahmini ifadelerini kullandı. Birinci sebep olarak büyümenin gelişmekte olan ülkelerde hala daha güçlü bir trend içinde olduğunu gösteren Mobius IMF tahminlerine göre 2016’da gelişen ekonomilerin toplam büyümesinin yüzde 4.5 olacağını, bu oranın gelişmiş ülkeler için öngörülen yüzde 2.2’lik büyümenin iki katından fazla olduğunu belirtiyor. 

Döviz rezervi gelişmişlere göre çok daha yüksek 

İkinci iyimser sebebin ise son on yılda gelişmekte olan ekonomilerde önemli ekonomik temellerin hayli iyileştiği, döviz rezervlerinin gelişen ekonomilerde istikrarlı bir şekilde arttığını belirtiyor. Yabancı döviz rezervi gelişmekte olan ülkelerde 2015’in üçüncü çeyreği itibariyle 7.4 trilyon dolara ulaşmışken, gelişmiş ülkelerde ise bu rezervin seviyesinin 4.2 trilyon dolar olduğu belirtiliyor. Ayrıca kamu borçlarının ülkelerin GSYH’ye oranları da gelişmiş ülkelerde daha sağlıklı seviyelerde. Bunun bazı gelişmekte olan ekonomilerin çok borçlu olduğu gerçeğini değiştirmediğinin altını çizen Mobius “Fakat bütün olarak bakıldığında gelişenlerde oran yüzde 30’ken gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 100’ün üzerinde” diye yazdı. 

Dünya nüfusunun 4/5’i, toprakların 3/4’ü gelişenlerde 

Son olarak gelişmiş ekonomilerin hem kaynak hem de nüfus anlamında henüz kullanılmamış ciddi potansiyeli olduğunu vurgulayan Mobius, Business Insider’da kaleme aldığı analizinde dünya topraklarının dörtte üçünün gelişmekte olan ülkelere ait olduğunu, toplam dünya nüfusunun ise beşte dördünün bu ülkelerde olduğunu belirtiyor. 

Birçok gelişmekte olan ülkenin petrol, gaz, demir ve diğer metal kaynaklarına sahip olduğunu, ayrıca tarım emtialarında da önemli üreticilerin gelişmiş ülkeler olduğunu ifade eden Mobius, bu ülkelerde nüfusun da çok genç olduğunu, hayatlarının en üretken dönemlerinden geçtiklerini, bunun da ülkelere düşük maliyetli üretim avantajı sağladığını belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)