E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2015 ara trendlerin yılı olacak ---

2015 ara trendlerin yılı olacak

2015 ara trendlerin yılı olacak
15 Ocak 2015 - 14:24 borsagundem.com

Gedik Yatırım, “2015 Yılına Bakış Strateji Raporu”nu bugün düzenlenen basın toplantısında paylaştı

Gedik Yatırım “2015 Yılına Bakış Strateji Raporu”nu paylaştı.  Point Hotel, Barbaros ‘da düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Müdür Metin Ayışık, “2015 yılı sermaye piyasamız açısından çok önemli değişimlerin yaşanacağı bir yıl olacaktır. Yatırımcılar artık daha nitelikli hizmet ve ürünler istiyorlar. Dolayısıyla ayakta kalmak ve yatırım bankacılığına gidecek yolda büyümek isteyen Yatırım Kuruluşlarının yatırımcı memnuniyetini artıracak yatırımlar ve faaliyetler içerisinde olmaları kaçınılmaz” dedi.

Toplantıda Gedik Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan  “2015 Yılına Bakış Strateji Raporu”nu anlattı.
İşte o Strateji Raporu
 
 2015 ara trendlerin yılı olacak
 
2015 denince piyasalar tarafında akla gelen ilk konu hiç şüphe yok ki, Fed’in faizleri ne zaman artıracağı ancak bu konuya ve tarihe saplanıp fırsatları göz ardı etmemek gerekir. Elbette bu süreç, bir süre rüzgarın gelişmekte olan ülkeler için tersten esmesine neden olabilir. Gedik Yatırım olarak 2015’in fırsatlarla dolu ara trendleri olan bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de 2015’te tek bir tarihe ve tek bir olaya saplanıp kalmayı buna bağlı olarak da tek yönlü bir strateji oluşturmayı doğru bulmuyoruz.
 
2015 için en büyük risk yüksek borçlu AB ülkeleri
 
Fed faiz artış süreci konuşulan en büyük risk unsuru olsa da, bu beklentinin uzun zamandır fiyatları etkilediğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu konu artık herkes tarafından biliniyor, bu nedenle şok etkisi yaratmaktan ziyade dönemsel hareketlere sebep olacağı kanaatindeyiz. Yine de ilk faiz artışının sert fiyat hareketlerine neden olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Yine de 2015’in sürprizinin Fed faiz artışı olmayacağını, 2015 ve sonrası için en büyük riski, AB’nin yüksek borçlu ülkelerinin oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu ülkeler düşük faiz ve bol likidite ortamında bu borçları çevirmekte çok fazla zorlanmadılar. Herhangi bir sebeple, Fed faiz artışı, dünyanın başka bir yerinde örneğin Rusya, Venezüella gibi bir ülkedeki temerrüt, jeopolitik risk ya da başka bir nedenle, faizler artacak olur ise bu ülkelerin borç çevirmede sıkıntı yaşadığını görebiliriz. Bu nedenle yıl boyunca AB’nin bu yüksek borçlu ülkelerinin faiz ve CDS rakamlarını takip etmek faydalı olacaktır.
 
Büyüme ve sermaye akımları önemli
 
Biz 2015 için görünen en büyük riski bu ülkelerin yüksek borcu olarak görürken, en büyük problemin de büyüme ivmesinin özellikle de AB tarafında bir türlü artırılamamış olması olduğunu düşünüyoruz. Ülkeler ve bölgeler arasındaki farklı büyüme hızları ve alınacak önlemler bu piyasalar arasında çok ciddi farklılaşmalar yaşanmasına neden olabilir. Bu da küresel sermaye için doğru zamanda doğru yerde olma arayışının artmasına, bir başka ifade ile sermaye akımlarının yönünün sık sık değişmesine neden olacaktır. Bu durum başta ifade ettiğimiz yüksek volatilite ve önemli fırsatlar oluşturacak ara trendlerin temel dayanağını oluşturuyor. Bu nedenle küresel sermaye akımlarının yönünü iyi analiz etmenin önemi daha da artıyor.
 
2015’te faiz indirimi olur mu?
 
İçeriye döndüğümüzde ise 2015’e yönelik en önemli beklentiler, düşüş eğilimine girmesi beklenen enflasyonla birlikte gelecek faiz indirimleri ve seçimler olarak görünüyor. Geçtiğimiz yıl TCMB yılın başında şok bir faiz artışı gerçekleştirmiş, yılın ikinci yarısında ise ölçülü olarak adlandırılabilecek faiz indirimlerine gitmişti. Bu indirimlere gerekçe olarak da finansal oynaklıkların azalması, likidite koşullarında iyileşmeler, risk iştahının olumlu seyretmesi, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarındaki zayıflama eğiliminin tersine dönmesi gösterildi. 2015’te faiz indirimi olup olmayacağı enflasyonun yanında yine bu göstergelerdeki gelişmelere bağlı olacak. Özellikle kur hareketleri TCMB’nin faiz kararında belirleyici olacaktır. Bizim buradaki beklentimiz yılın ilk yarısında gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Türkiye’ye yönelik sermaye akımlarının dalgalanmalar olsa da devam edeceği yönünde. Bu nedenle de kurlardaki istikrarın çok fazla bozulmayacağı, bunun da TCMB’nin faiz indirimine olanak tanıyacağını düşünüyoruz.
 
Genel seçim ve piyasalarımız
 
Seçim dönemlerinde piyasanın en önemli özelliği, piyasanın seçim sonuçlarına ilişkin bir tahmini varsa bu seçimden önce fiyatlanıyor ve seçim sonrası bu beklenti realize ediliyor. Aksi durum söz konusu ise yani seçim sonuçları herkes için sürprizler içeriyorsa bu durumda, seçim öncesi belirsizlik satılıyor, seçim sonuçlarının ardından hükümet kurulma ihtimali varsa hükümet kurulup ekonomik program açıklanana kadar bu coşku devam ediyor. Bu yılki seçimlere döndüğümüzde anket sonuçlarını baz aldığımızda, seçimin belirsizliğinin düşük olduğu görülüyor, ancak burada bugünkü anketlerden ziyade seçime yaklaştıkça yapılan anketlerin daha önemli olduğunu hatırlatmak ve bu dönemde değişiklikler olabileceğini de bir kenara yazmakta fayda var.
 
Makro veriler 2014’ten daha güzel bir yıl vaat ediyor
 
2015 yılının veriler açısından 2014’e nazaran biraz daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. 2014’te büyüme için tahminimiz %2,9 iken, 2015 tahminimiz %3,5’te bulunuyor. Cari işlemlerin GSYH’a oranında ise 2015’te %4,4’e kadar düşüş bekliyoruz. Enflasyonda ise aralık ayındaki sürprizle birlikte 2015’te yıl içinde %5’e kadar olabilecek düşüşler ardından %7’ye yakın bir yılsonu kapanışı bekliyoruz.

2015 borsa ve kur tahminlerimiz

Tahminlerimize gelecek olursak; 2014’ün ardından 2015’in de volatil bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Yılın ilk yarısında faiz indirimi beklentisi, seçimlere yönelik beklentiler, temettü beklentileri ve AB’nin genişlemeci hamleleri Borsa İstanbul için beklentileri yükseltirken, yılın ikinci yarısı için Fed baskısı ve beklentilerin sonlanacak olamsı nedeniyle biraz daha endişeliyiz. Bu süreçte Borsa İstanbul’da yılın ilk ayrısında yükselişlerin devam etmesini bekliyoruz. Bu yükselişte de BIST 100’ün 95,000/100,000 aralığını test edebileceğini, bu yönde bir yükseliş olursa bunun özellikle endeksle korelasyonu yüksek olan hisselerde ileride olacak türbülanslarda yeniden almak için satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2015 için baz senaryoda hareket aralığını da 74,000/99,000 olarak tahmin ediyoruz.

Dövizler tarafında yılın ilk yarısında daha stabil bir dönem olacağı kanaatindeyiz ancak yılın ikinci yarısında Fed faiz artış süreci gelişmekte olan ülkelere olan sermaye akımını terse döndürecek olur TL’de de hızlı değer kayıpları görülebilir. Bu durum kurlarla birlikte faizlerin yeniden yukarı yönlü hareketlenmesine neden olur. 2015’te de Dolar mı Euro mu sorusuna yine Dolar olarak cevap veriyoruz. Dolar/TL’de de uzun vadeli alımlar yapmak yerine sert düşüşleri, kısa vadeli alımlar için değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Kur için yıl sonu kapanış hedefimiz 2,45/2,50 aralığı iken yıl ortalamasının daha aşağıda 2,35 civarında oluşmasını bekliyoruz. 
 
Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar
 
2015 yılı Sermaye Piyasamız açısından çok önemli değişimlerin yaşanacağı bir yıl olacaktır
*Sermaye Piyasası mevzuatında çok önemli değişiklikler yapıldı yeni tebliğler devreye girdi.
*Kalite, güven eksikliği ve sektörün büyüyememesi sorunlarının üzerine gidiliyor.
*Yatırım Kuruluşlarının sermaye büyüklükleri artıyor ve Yatırım Bankacılığına doğru yol haritalarını çizmeleri bekleniyor.
*Borsa İstanbul teknolojisini Nasdaq ile yeniliyor ve yeni stratejik ortaklıklara hazırlanıyor.
*Ülkemizdeki düşük tasarruf oranlarının nasıl aşılacağı üzerine çalışmalar yapılıyor.
*Bireysel emeklilik sisteminin daha da genişlemesi için çalışmalar yapılıyor.
*Yatırım fonlarına Elektronik Fon pazarında tüm yatırımcıların kolayca ulaşmasına imkan veriliyor.
*Borsa işlemlerinde suç oluşmadan müdahele etmeyi ve parasal ceza ile caydırma amaçlanıyor.
*Halka arzlarda kalite konusunda titiz davranılıyor, yatırımcı korunuyor.
*Halka açılacak şirketlere önemli vergi avantajı için çalışılıyor.
*Sermaye piyasası kuruluşları el ele finansal okuryazarlığı geliştirmek için aksiyon alıyorlar.
*Sonuç olarak, her zamankinden daha fazla “Yatırımcı Odaklı” bir yıl yaşayacağımızı söyleyebilirim.
*Yatırımcılar artık daha nitelikli hizmet ve ürünler istiyorlar. Dolayısıyla ayakta kalmak ve yatırım bankacılığına gidecek yolda büyümek isteyen Yatırım Kuruluşlarının yatırımcı memnuniyetini artıracak yatırımlar ve faaliyetler içerisinde olmaları kaçınılmaz. 
*Gedik Yatırım’ın misyonunda yatımcı odaklı olmak,
*Yatırımcılara beklentilerinin üzerinde hizmet vermek ,
*Yatırım denince de ilk akla gelen kuruluş olmak yer alıyor.
 
Yatırım Danışmanlığında önemli etik değerlerimiz ve kurallarımız var

Yatırımcıların “Paramı Ne Yapayım?” sorusuna odaklanarak çalışmalarını sürdüren Yatırım Danışmanlığı birimimiz gelişmiş bilişim araçları ile yatırımcı ihtiyaçlarına ve yatırımcı risk profiline göre oluşturduğu farklı danışmanlık ürünlerini yatırımcılara anında sunmakta.
 
Herhangi bir yatırım aracında alım-satım önerisinde bulunulduğunda, rapor yayınlandığında danışmanlık hizmeti alan yatırımcılara SMS ile anında bilgi veriliyor.
www.paramineyapayim.com sitesi üzerinden yatırımcılar rapor, analiz, video, webinarlar aracılığı ile üretilen bilgiye anında erişebiliyor ve sürekli düzenlenen webinarlar üzerinden sorularına yanıt alabiliyorlar.
 
*Üretilen çalışmaları, GEDİK Yatırım’ın diğer hiçbir birimi yatırımcıdan önce göremiyor.
*Bu hizmetin sadece Gedik Yatırım’da hesabı olan yatırımcılarla sınırlı kalmaması, ücretli abonelik şeklinde genel kitleye açılmış olması da Türkiye’deki ilklerden.
*Yatırım Danışmanlığı Birimimizin 2014 yılında toplamda 1,382 adet ürün satışı yapması, yatırımcıların doğru, tarafsız, tutarlı ve güvenilir bilgiye gerekirse ücret ödeyerek ulaştıklarının bir ispatı olmuştur.
*Ayrıca sanal olmayan gerçek para koyularak yönetilmiş model portföyde, 01.04.2014-31.12.2014 tarihleri arasında; 
Endeks Getirisi : %24.0
Gedik Model Portföy Getirisi : %32.1 olmuştur.
ü İki yıl önce 1 Kasım 2012’de kurduğumuz “Gedik Yatırım Küçük ve Orta Ölçekli Hisseler Fonu” , bu dönemdeki not artırımı, Gezi Olayları, Ortadoğu Krizleri ve FED kararlarına karşı, beklentilerimiz doğrultusunda istikrarlı bir performans göstererek son 2 yılda % 53,2 getiri sağlamıştır. Bu dönemde, % 18,20 artış kaydeden BIST 100 Endeksi’nin 35 puan üzerinde performans sağlamasının yanı sıra, 53 adet “Hisse Yoğun” fon arasında getiri sıralamasında 1. olmuştur.
 
“Türkiye’deki bütün yatırımcılara ve yatırımcı adaylarına en etkin, en doğru, en objektif ve en etik hizmeti vermeyi hedef edindik” ve bu hedef doğrultusunda da ilerliyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsalar Riski artacaktır15 Ocak 2015 17:53

    60.000'lerden kısa sürede 87.000'lerde bulunan ama şirket karları artmayan,borçları yükselen ekonomide olumlu bir trend yokken(dünya ekonomisi dahil)olası risklerin gelmekte olduğu bir 5-6 ay borsada çok zararlar edilebilir.Bence en mantıklısı hisseleri satıp haziran seçim sonucunu beklemek.(dolar faizlerinin yükseleceği de unutulmamalı)