E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazin2014'ün son pazarında 3 felaket birden---

2014'ün son pazarında 3 felaket birden

2014'ün son pazarında 3 felaket birden
29 Aralık 2014 - 02:06 borsagundem.com

1- İçinde 162 kişi bulunan uçak kayboldu. 2- 54'ü Türk 478 kişiyi taşıyan feribotta yangın çıktı. 3- Türk kargo gemisi battı

2014'ün son pazar gününe dünyada yaşanan kazalar damgasını vurdu. Felaket haberlerinin ilki Güneydoğu Asya'dan geldi. Endonezya'dan Singapur'a gitmek üzere havalanan ve içinde 162 kişi bulunan AirAsia uçağı havada kayboldu. Diğer iki felaket haberi ise Adriyatik Denizi'nden geldi. 54'ü Türk 478 kişiyi taşıyan ve Yunanistan'dan İtalya'ya giden feribotta yangın çıktı. Bir Türk kargo gemisi de çarpışmanın ardından battı. 



1- 162 yolcusuyla  kayboldu!

Endonezya'dan Singapur'a gitmek üzere kalkan AirAsia uçağı kayıplara karıştı. Uçakta 155 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu açıklandı. 2014'te Malezya bağlantılı yaşanan uçak faciası sayısı ise 3'e ulaştı.

Endonezya'nın Surabya Adası'ndan Singapur'a gitmek üzere kalkan Malezya merkezli havayolu şirketi AirAsia Havayolları'na ait yolcu uçağı ile irtibat kalkıştan 42 dakika sonra kesildi. Dün Sabah yerel saatle 07:24'ten sonra izine rastlanmayan uçağın arama çalışmaları bugün de devam ediyor. Airbus A320-200 tipi uçakta 155 yolcu ile 7 mürettebat olduğu açıklandı.

Yolcuların arasında 1'i bebek olmak üzere 17 çocuk bulunuyor. Yolcuların arasında 149 Endonezyalı, 3 Güney Koreli, 1 İngiliz, 1 Malezyalı ve 1 Singapurlu bulunurken mürettebatın 6'sının Endonezyalı, pilotun Fransız olduğu açıklandı.



YARDIM ÇAĞRISI YOK


Uçakla kurulan en son irtibatın yerel saatle 07:13'te gerçekleştiği öğrenildi. Pilotun, "Yoğun bulut kümesinden uzaklaşmak için sola dönüp 10 bin 360 metreye yükselmek" için izin istediği söylendi. Bundan kısa süre sonra ise uçak radardan kayboldu ve bir daha görülmedi.
Uçağın kaybolmadan önce herhangi bir yardım çağrısında bulunmadığı açıklandı. AirAsia şirketi de Facebook sayfasından yaptığı açıklamada uçağın Endonezya Hava Trafik Kontrol’ü kumandasındayken kaybolduğunu belirtti. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uçağın Kalimantan ile Java Adası arasında bulunan Java Denizi üzerinde düştüğünün tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, Singapur, Avustralya ve Malezya'nın yardım etme çağrısı üzerine arama çalışmalarının ortak yürütüldüğü söylendi.

OBAMA BİLGİLENDİRİLDİ

Endonezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından, "Yerel saatle 5:30'da havanın kararması sebebiyle durduk. Aynı zamanda hava koşulları da uygun değil ve hava giderek bulutlanıyor. Yarın (bugün) sabah 7'de ya da daha erken arama çalışmalarına yeniden başlayacağız" açıklaması yapıldı. Beyaz Saray konuyla ilgili ABD Başkanı Barack Obama'nın bilgilendirildiğini ve gelişmelerin yakın takip edildiği açıkladı. AirAsia başkanı Tony Fernandes Twitter'da paylaştığı mesajda "Tüm dualarınız için teşekkürler. Güçlü olmalıyız" dedi.

KAYITLI KAZASI YOK

Uçağın kayıp haberini alan yolcuların aile ve yakınları, uçağın kalkış gerçekleştirdiği Surabaya Havaalanı'na ve iniş yapması planlanan Singapur'daki Changi Havalimanı'nda toplandı. 45 yaşındaki bir kadın, AFP haber ajansına, "Uçakta ailemden 6 kişi vardı. Singapur'a tatil için gidiyorlardı. Her zaman AirAsia ile uçuyorlardı ve hiç sorun yaşamadılar. Haberi duyunca çok şaşırdım, uçağın düşmüş olmasından çok endişe ediyorum" diye konuştu. 1993'de kurulan Malezya merkezli AirAsia, düşük fiyatlı bilet seçenekleriyle Güneydoğu Asya'da popüler bir havayolu şirketi. Şirketin bugüne kadar kayıtlı bir kazası bulunmuyor.

2014'teki üçüncü facia

AirAsia uçağının kaybolmasının ardından Malezya bağlantılı yaşanan uçak faciası sayısı 3'e ulaşmış oldu. Malezya Havayolları'na ait 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin uçağı 8 Mart'ta 239 kişiyle birlikte kayboldu. Hint Okyanusu ve çevresinde oluşturulan 60 bin kilometrekarelik alanda yapılan arama çalışmalarından hala bir sonuç elde edilemedi. 17 Temmuz'da ise Malezya Havayolları'na ait bir uçak Ukrayna'nın doğusunda vuruldu. Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçakta 298 kişi bulunuyordu. Hollandalı savcılar uluslararası suç soruşturması üzerinde çalışsa da vurulmayla ilgili henüz şüpheli bir isme rastlanmadı.



2- Aşağıdan alev yukarıdan buz!


Yunanistan’ın Korfu adası açıklarında Norman Atlantic feribotunda yangın çıktı. 54’ü Türk 478 kişinin bulunduğu feribottaki kurtarma çabaları kötü hava koşulları nedeniyle yavaş ilerledi. Feribotun alt katları yangın nedeniyle ayak basılamayacak durumdayken üst katlarda dondurucu rüzgâr hakim

Adriyatik Denizi’nde dün 422 yolcu taşıyan 56 mürettabatlı Norman Atlantic feribotunda yangın çıktı. Pazar sabahının ilk saatlerinde, kamyon sürücüleri ve Noel tatilindeki turistlerin İtalya-Yunanistan güzargahı için tercih ettikleri feribotun garajında yangın başladı. Patras’tan İtalya’nın Ancona şehrine varmak için yola çıkan feribotta; Korfu adasının açıklarında başlayan yangının sonucunda alt katlar hızla ısınmaya başladı. Üst katlara doğru kaçan yolcular ve mürettebat bu sefer de dondurucu hava koşullarıyla yüzleşmek zorunda kaldı.
Yunanistan’ın Mega televizyon kanalına bağlanan Yunan yolcu Sofoklis Styliaras “Yangın halen devam ediyor. Filikaların bulunduğu alt güvertede sıcaklıktan ayakkabılarımız eriyor. Gidecek hiçbir yerimiz yok” diyerek yardım çağrısında bulundu. AFP ajansına konuşan feribottaki aşçılardan birinin eşi, kocasının “Nefes alamıyoruz, burada fareler gibi yanıp gideceğiz. Tanrı bizi kurtarsın” dediğini aktardı.

18 MİLLETTEN YOLCU

İtalyan resmi kaynaklarının açıklamasına göre yolcular arasında 234 Yunan, 54 Türk, 22 İtalyan, 22 Arnavut, 18 Alman, 10 İsviçreli, 9 Fransız, 7 Bulgar, 3 Makedonyalı, 3 Hollandalı, 3 Belçikalı, 2 İngiliz, 2 Iraklı, 1’er Kanadalı, Rumen, İsveçli, Maltalı ve Hırvat var. 56 kişilik mürettabın farklı uluslardan oluştuğu kaydedildi. İtalyan donanma sözcüsü Riccardo Rizzotto, feribotu rüzgâr ve dalgalardan korumak ayrıca tahliye operasyonunu hızlandırmak için etrafında sekiz adet ticari geminin çember şeklinde bir bariyer oluşturduğunu kaydetti. Fakat yüksek dalgalar nedeniyle etraftaki yedi ticari geminin cankurtaran botları da Norman Atlantic’e yakınlaşamadı.

HELİKOPTERLE KURTARMA

Kurtarma operasyonu boyunca Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi’yle ‘en yüksek düzeyde koordinasyon’ sağladı. Yunanistan beş helikopter ve bir askeri nakliyat uçağı sağlarken, İtalyan Hava Kuvvetleri ve donanmasından da birer helikopter geldi. Kurtarma operasyonu zamanla tamamen İtalyan donanması ve sahil güvenliğinin kontrolüne geçti. Yunanistan denizcilik ticareti sözcüsü Nikos Lagkadianos, yaptığı açıklamada tahliye edilen 117 kişinin 8’inin İtalya’ya gönderildiğini kalanların da civardaki gemilere aktarıldığını kaydetti. Lagkadianos “Aşırı zor bir operasyonda insanüstü bir gayret gösteriyoruz. Havadan kurtarma operasyonları bütün gece devam edecek” dedi. 150 yolcunun binebildiği bir yardım filikası suya indirildikten sonraa İtalya’ya ait helikopterler tarafından yakındaki gemilere taşındı. Yunan Savunma Bakanlığı görevlilerine göre üst güverteye sarkıtılan sepetlerle yolcuları etraftaki gemilere taşıdı. Sepetlerden birinde bir anneyle bebeğinin kurtulma anı Youtube’a yüklendi.

GEMİDEN ATLAYAN BİR KİŞİ ÖLDÜ

İki römorkör gemiye eşlik ederek sürüklenmesini durdurdu. Saatte 90 kilometreye ulaşan deniz rüzgârları, feribotu Arnavutluk kıyılarına doğru sürüklerken akşamın ilk saatlerinde Reuters haber ajansı feribotun kontrollü biçimde Arnavutluk’un Durres limanına yönlendirildiğini belirtti. İtalyan Sahil Güvenlik Sözcüsü Marco Di Milla, kurtarma operasyonun ‘saatlerce sürebileceğini’ açıkladıktan kısa süre sonra ilk ölüm haberi geldi. Kendisini yanan gemiden atan bir yolcunun cesedinin bir güvenlik botuyla İtalya’nın Brindisi limanın götürdüğü açıklandı. İtalyan sahil güvenliği, bir yaralının da İtalya karasına doğru yola çıkarıldığını belirtti. Akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

‘54 Türk’ten 3’ü kurtarıldı’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Roma Görev Koordinasyon Merkezi’nden alınan bilgiye göre Adriyatik Denizi’nde yanan feribotta 54 Türk yolcu bulunduğunu açıkladı. Elvan, “Saat 15.25 itibariyle ise 124 yolcunun kurtarıldığı bu yolcular arasında ise 3 Türk vatandaşımızın olduğu ifade edilmiştir” diye konuştu. Elvan ayrıca batan Türk kargo gemisinde bulunan 11 mürettebattan 7’sine ulaşıldığını belirterek, “Bu 7 kişiden 5’i yaralı olarak hastanededir. 2 kişi maalesef hayatını kaybetmiştir. 4 kişiyi arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir” dedi.

İŞTE TÜRK YOLCULARIN İSİMLERİ

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri, E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet

6 kusur tespit edilmiş

Feribottan 169 kişinin kurtarıldığı, 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. Gelen bilgilere göre kurtarılanlar arasında 3 Türk bulunuyor. Öte yandan, İtalyan basınında yer alan iddialara göre, geminin son kontrolleri 19 Aralık’ta yapıldı ve hazırlanan raporda, 2 ay içinde giderilmesi gereken yapısal ve güvenlik ile bağlantılı 6 kusur tespit edildi. Ancak belirlenen kusurların ağır olmamasından ötürü geminin seferlerine devam etmesinde sakınca görülmedi.

‘Yangının sebebi garajdaki buzdolabı’

Arnavutluk açıklarında yanmaya başlayan gemiyle irtibat kuran Türk tur şirketi yetkilileri, gemideki iki rehbere ulaştıklarını belirterek, ‘Can kaybı söz konusu değil’ açıklamasını yaptı. Adriyatik Denizi’nde seyreden feribottaki yolcular için kurtarma çalışmaları sürerken Dışişleri Bakanlığı feribotta 54 Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Geminin en alt katında çıkan yangına garajdaki bir TIR’ın buzdolabındaki arızanın sebep olduğu iddia edildi.

Güverte tehlikesiz

Buzdolabının elektrik kablolarından çıktığı öne sürülen yangın geç fark edilince rüzgârın etkisiyle şiddetini artırdığı düşünülüyor. Sabah 5 sularında kaptanın tahliye emri vermesiyle yangından haberdar olduklarını söyleyen Kappatur şirketi yetkililerinden Osman Aysen, “Sabah kaptan tahliye emri verdiğinde gemideki iki rehberimiz bize ulaştı. Konuştuğumuzda en üst güvertedeydiler, orada yangın tehlikesi yoktu. Yangın en alt katta arabaların olduğu yerde çıkmış. Dışişleri Bakanlığı’a göre İtalyan gemileri almış tahliye olanları ama nereye götürdüler, bilmiyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın söylediğinin aksine gemide 54 değil 52 Türk yolcu olduğunu açıklayan Aysen, “Gemi 5 katlı en alt 2 katı arabalara ayırmışlar. TIR’ların birinin buzdolabında yangın çıkmış. Müdahale şansı kalmamış. Kaptan tahliye emri verince haberdar olduk. Bekliyoruz” dedi.

Gemide oğlu ve gelini olan Abdurrahman Kadri Uslupat yangın haberini televizyonlardan öğrendiklerini ve yetkilinin kendilerine ulaşmadığını söyleyerek, “Oğlum Adnan Uslupat ve eşi Berrin Uslupat feribottaydı” dedi. Uslupat’ın yeğeni Burak Uslupat ise, tur şirketinden başka kimseye ulaşamadıklarını onlarında can kaybı olmadığı bilgisi verdiklerini söyledi. 



3- TÜRK KARGO GEMİSİ BATTI

Türkiye’den İtalya’ya barit madeni götüren ‘Gökbel’ adlı yük gemisi İtalya’nın Ravenna Limanı açıklarında kargo gemisiyle çarpıştı,  20 dakika sonra sulara gömüldü.

İskenderun Limanı’ndan aldığı 3 bin ton barit madeni yüküyle İtalya’nın Salerno Limanı’na ulaşan Türk bayraklı M/V Gökbel adlı yük gemisi, yükün yarısını bu limana bıraktıktan sonra önceki gün Ravenna Limanı’na ulaştı. Limana yanaşmak için talimat bekleyen gemi, dün sabah  talimatın verilmesi üzerine hareketlendi.

Bu sırada limandan çıkan Belize bayraklı ‘Lady Aziza’ ile çarpışan Türk gemisi, kıç tarafından aldığı hasar nedeniyle su almaya başladı. Kısa sürede sulara gömülmeye başlayan gemideki 11 Türk personel, hemen gemiyi tahliye etti. Gemide bulunan 2 kurtarma botuna binen mürettebat kurtarma ekiplerinin müdahalesini beklerken, 6 denizci dalgaların etkisiyle bulundukları bottan denize düştü. Bölgeye gelen kurtarma ekipleri, diğer botta bulunan 5 kişiyi karaya çıkarırken, denize düşen mürettebattan 2’sinin de cesedine ulaştı.
Gemi’nin sahibi Çetinkaya Denizcilik şirketinin yetkilisi Remzi Bahşi, 4 mürettebatın kayıp olduğunu söyledi. Bahşi, “Manevra esnasında başka bir geminin gemimize makine dairesinin kıç tarafından vurması sonucu gemimiz 20 dakika içerisinde hava şartlarının da çok kötü olması nedeniyle batmıştır” dedi.

Bahşi, 4 metreye ulaşan dalga ve kötü havanın kazaya neden olmuş olabileceğini söyledi. Kurtarılan personelden edinilen bilgiye göre, 11 mürettebatın batma esnasında deniz yüzeyinde bir araya geldiklerini kaydeden Bahşi, kurtarma botunun batmayacağını da belirtti.

‘Yanlış talimat’ iddiası

Deniz Haber Ajansı, Çetinkaya Deniziclik’in sahiplerinden Ömer Çetinkaya’nın ‘yanlış talimat’ iddiasına yer verdi. Çetinkaya, siteye yaptığı açıklamada, kendi gemilerine yanaşma talimatının verildiği sırada limandaki bir başka geminin çıkarılmak istenmesinin faciaya neden olduğunu söyledi.  (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)