E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSert düşüşler alım için fırsat---

Sert düşüşler alım için fırsat

Sert düşüşler alım için fırsat
29 Haziran 2020 - 09:35 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ikinci dip senaryosunun satın alınmadığını sert düşüşlerin alım için fırsat olarak görüldüğü belirtiliyor.

Finansal piyasalar iki haftada ikinci kez dalgalanıyor. Açıklanan ekonomik verilerin beklenenden iyi gelmesine rağmen risk iştahındaki kötüleşme vaka sayısının artması nedeniyle ikinci dalga korkularının depreşmesinden kaynaklanıyor.

İkinci dalga ilgili fikrimizi biliyorsunuz. Geniş kitlelerce kullanılan bir aşı bulunmadıkça ikinci dalganın gelmesini kaçınılmaz görüyoruz. Dünya nüfusunun %90’ını barındıran kuzey yarımküre muhtemel ikinci dalga ile Aralık ayında karşılaşacak.

Son günlerde vaka sayısında görülen artışın ikinci dalgayla alakası yok. İlk dalgayı kontrol altına almadan ekonomilerini açan ülkelerde vaka sayısı artıyor (Amerika, Meksika, Hindistan, İran).
Sorulması gereken asıl soru vaka sayısının artıp artmayacağı değil, vaka sayısını tırmandığı Texas, Florida gibi eyaletlerde ekonomi kapatılacak mı? Ülke genelinde bu yüzden tüketici güveni bozulur mu, ekonomide ikinci bir dip görülür mü?

Bu sorulara bizim cevabımızı biliyorsunuz. Ekonomilerin kapatılması yerine Türkiye’nin yaptığı gibi kırılgan kesimin korunacağına inanıyoruz. İkinci dip senaryosunu satın almıyoruz. Sert düşüşleri alım için fırsat olarak görüyoruz.

Ancak asıl önemli olan piyasaların konuyu nasıl gördüğü. Bugün S&P 500’de 2970’in altında bir kapanış olması ve önümüzdeki günlerde 2920’nin kırılması durumunda, Borsa İstanbul için ana destek seviyeleri olarak 113.000 ve 110.000 öne çıkıyor.
Günün önemli haberi birleşme ilgili düzenleme

Bizim anladığımız şirket birleşmelerinde ayrılma hakkı açıklamanın yapılmasından önce hisseyi elinde tutan ve satmayanlar için eskiden olduğu son 30 günün ortalamasına göre yapılıyor. Ancak ayrılma hakkının kullanılması şirketle sınırlı değil, diğer ortaklar tarafından da kullanılabiliyor.

Haberler & Makro Ekonomi

İthal ürünlere bir kez daha ilave gümrük vergisi

Pazar günü Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile 400’ü aşkın üründe ilave gümrük vergisi getirildi. Karara göre, tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, gemi vinçleri, römorklar, kord bezi, sitrik asit, camlar, ateş tuğlaları, emniyet kemerleri, yapışkanlar, termostat, tartı alet ve cihazları, peruklar, kar küreyiciler, fırınlar, davlumbazlar, demir çelikten eşya, kablolar, kıymetli süs eşyası ile bazı muhtelif ürünleri kapsayan 400’ün üzerinde ürün için 30 Eylül’e kadar geçici olarak ürün bazında değişen oranlarda %20’ye kadar, bu tarihten sonra ise 10 yüzde puan kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak. Karar ile yerli üreticilerin artan ithalat baskısına karşı korunması amaçlanıyor. Ticaret Bakanlığı, kararda yer alan hususlara ilişkin özel ve zorunlu durumlara yönelik muafiyet getirme hakkını bulunduruyor.

Kararı ihracatın ithalattan daha sert düşmesi sonucu bozulan cari denge, gelir ihtiyacı artan merkezi yönetim bütçesi ve karara konu olan ürünlerin yerli üreticileri için olumlu, ithalatçı firmalar ve enflasyon için olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca vergiden etkilenen ülkelerin aynı alanlarda misilleme yapma ihtimali endişe verici. Virüs salgınının başlamasından Nisan-Haziran döneminde oyun konsolu, endüstriyel makine ve elektronik teçhizat, demir-çelik, tel ve levhalar, tezgâh ve pompalar, beyaz eşya, motosiklet, mücevherat, deri, mantar ve ağaç ürünleri de dahil olmaz üzere farklı sektörlerde binlerce üründe gümrük vergilerinin uygulandığını görüyoruz. Ek vergilerin önemli bir kısmı Eylül sonu-Ekim başı döneminde iptal oluyor.

Enerji projeleri için acele kamulaştırma kararları

Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre Eskişehir, Kütahya ve Aksaray’da birçok taşınmaz TEİAŞ, EPDK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından doğalgaz dağıtımı, hidroelektrik enerji projeleri ve nakil hattı yatırımları amacıyla kamulaştırılıyor.

İthalatta antrepo istisnası kalkıyor

İstanbul’daki gümrük idarelerine bağlı antrepolarla sınırlı olmak üzere parsiyel taşınan eşyanın geçici depolanan eşya statüsünde iki iş günü süreyle antrepoya konulabilmesine yönelik 2010 yılından bu yana devam eden istisna 1 Eylül itibarıyla sona eriyor. Uygulama bu şekliyle birden fazla alıcıya ait eşyanın gümrük işlemleri sırasında taşıma aracının bekleme mecburiyetini ortadan ortadan kaldırıyor, bütün ithalatçıların da birbirlerinin işlemlerine bağlı olmadan ithalat işlemlerini tamamlamasına olanak sağlıyordu. Sektör temsilcilerine göre, uygulama sayesinde taşıt araçları, ihracat taşımaları için çok kısa sürede hazır hale geliyor, eşya sahipleri için bekleme maliyetleri ortadan kalkıyor, geçici depolama yeri ile antrepo ve depolar arasındaki nakil işlemlerine, dolayısıyla oluşacak ilave maliyetlere de gerek kalmıyordu. Hamleyi ithalatı baskılamaya yönelik başka bir adım olarak değerlendiriyoruz. (Dünya)



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum29 Haziran 2020 23:20

    Dip formasyonuna bunuda ekleyin 5 li gurup dip formasyonu formasyonu tanıma belirtilerini ve özelliklerini bilahare yazacam