E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak200 yeni kentsel dönüşüm yolda---

200 yeni kentsel dönüşüm yolda

200 yeni kentsel dönüşüm yolda
29 Nisan 2015 - 06:54 borsagundem.com

159 kentsel dönüşüm projesi sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 200 proje daha değerlendiriyor

Cumhuriyetin 100. yılında 6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını söyledi.
Kentsel dönüşüm projelerinin 3 sacayağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşların bir araya geleceği Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması öncesi bir açıklama yapan Vedad Gürgen, ilkini İstanbul’da yapacakları bu buluşmayla, kentsel dönüşümü tüm toplum kesimlerinin gündemine getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini hatırlatan Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını aktardı. Ayrıca bu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012 yılından bugüne kadar ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 200’e yakın proje teklifinin halen incelendiği bilgisini veren Gürgen, uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018 yılına kadar projelerin başlamış olacağını ifade etti.

Esenler bitiyor

Henüz tamamlanmış projenin bulunmadığı kentsel dönüşümde, İstanbul esenler’de yürütülen projenin tamamlanma aşamasına gelindiği, İstanbul’da finans merkezi ve Yenişehir projelerinin ise planlama ve tasarım süreçlerinin tamamlanarak inşaat uygulaması aşamasına geçildiği vurgulandı.
Bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade eden Gürgen, kentsel dönüşümün 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini ise bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydetti. Gürgen, 2013 yılından bugüne iki yıl içinde 475 milyon Türk Lirası kira yardımı yapıldığını açıkladı.

Bazı büyük kentsel dönüşümler...
-  İstanbul Yenişehir
-  İstanbul Finans Merkezi
-  Diyarbakır Sur İçi
-  Ankara Demetevler
-  İzmir Karabağlar
-  Erzurum Yakutiye ve Aziziye
-  Sakarya Erenler
-  Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve elmadağ
-  Kütahya merkez ve Pazarlar
-  İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy
-  Adana Seyhan ve Ceyhan
-  Çorum Osmancık
-  Edirne Menzilahir
-  Bursa Yıldırım

Karanlık oda yok...

Kentsel dönüşüm ile en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapıların oluşturulduğuna dikkat çeken Vedad Gürgen, “Binalar yapım aşamasında 3 ayrı denetimden geçmekte. Bakanlıkça proje ve planlar kontrol edilmekte, ilgili müdürlüklerimiz yerinde denetimler gerçekleştirilmekte ve ayrıca yapı denetim kuruluşlarınca da denetimler yapılmakta” dedi. Gürgen kentsel dönüşüm kapsamında karanlık oda, salona bağımlı oda gibi kavramlar yer almadığını da hatırlattı.
Kentsel dönüşüm alanlarında salt konut veya ticaret alanı üretimi yapmadıklarını hatırlatan Gürgen, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşüm alanları yaşam alanları olup içerisinde sosyo-kültürel tüm faaliyetleri barındıran parkları, yeşil alanları ve spor tesisleri barındırmaktadır. Bu fonksiyonlara ulaşım ise yürüme mesafesi içinde sağlanacaktır. Ayrıca bisiklet yolları ile desteklenecektir. İmar kanunu ile tanımlanan kişi başı 10 metrekare yeşil alan sağlanması koşulları rezerv alanlar içinde geçerlidir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)